Haberler

Pamukkale'deki Kazı Çalışmaları

Denizli Kültür ve Turizm Müdürü Korkmaz: "Anadolu topraklarında ender bulunan ve günümüzde halen devam eden Karahayıt bölgemizin dördüncü, beşinci yüzyıldan bu yana sağlık amaçlı kullanılan bir turizm merkezi olduğu, arkeologlarımız tarafından yapılan çalışmalarda elde edilen bilgi ve belgelerle ortaya.

Pamukkale ilçesinde dördüncü ya da beşinci yüzyılda yapıldığı düşünülen termal yapıda, kazı çalışmasında sona yaklaşıldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz gazetecilere yaptığı açıklamada, şifa kaynağı termal sularıyla ünlü Karahayıt Mahallesi'nde il Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesindeki arkeologlar tarafından başlanan kazı çalışmalarında sona yaklaşıldığını, yapının, Anadolu'da ilk defa ortaya çıkartılan ve şimdiki termal yapıların öncüsü sayıldığını söyledi.

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek yönetiminde devam edilen kazılarda ot ve çevre temizliğinin bittiğini belirten Korkmaz, restorasyon ve konservasyon işlemlerine başladıklarını belirtti.

Termal yapıdaki eksik paye, başlık ve arşitrav bölümleri için yeni travertenler temin edildiğini dile getiren Korkmaz, şöyle devam etti:

"Yapının duvarlarından harç örnekleri alınarak analizleri doğrultusunda duvarların derz dolguları tamamlanmak üzeredir. Yapılan kazı çalışmalarında yarım daire yıkanma havuzu, dikdörtgen küçük havuz, yarım daire yıkanma mekanı, etrafı paye ve başlıklarla çevrili havuz, güney bölümünde karşılıklı yarım daire iki adet yarım yuvarlak yıkanma bölümü olmak üzere toplam 4 adet yarım yuvarlak yıkanma yeri ve iki adet havuz tespit edilmiştir. Yapıdaki yıkanma bölümleri ve dikdörtgen havuz mermer kaplama olup, havuz alanının güneyinde ısıtma sisteminin geçtiği görülmüştür. Anadolu topraklarında ender bulunan ve günümüzde halen devam eden Karahayıt bölgemizin dördüncü, beşinci yüzyıldan bu yana sağlık amaçlı kullanılan bir turizm merkezi olduğu, arkeologlarımız tarafından yapılan çalışmalarda elde edilen bilgi ve belgelerle ortaya çıkmıştır."

-Tedavi amaçlı havuz

Korkmaz, termal yapının dördüncü, beşinci yüzyılda yapıldığını tahmin ettiklerini, yuvarlak planlı olan orta mekanında sıhhi amaçlı kullanılan havuz ortaya çıkarıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Basamaklı olan havuzun yüzme amaçlı değil, tedavi amaçlı kullanıldığı belirlenmiştir. Havuza termal suyun, Kırmızı su kaynağından özel kanallarla taşındığı ve kullanılan termal suyun dışarı atılması için kanallar yapıldığı belirlenmiştir. Binanın ısıtılması için ısıtma sistemi tespit edilmiştir. Isıtma sistemi 'hipokaust' Romalıların birinci yüzyılda kurdukları merkezi ısıtma sistemidir. Bu sistem bir yapının zeminine inşa edilen bir fırınla işlemekteydi. Fırının ürettiği sıcak hava sütunlardan oluşmuş 'hipokaust' adlı kanallardan geçiyor ve buradan da bir bacayla evin duvarlarına veriliyordu. Genel olarak halka açık hamamların ısıtılmasında kullanılsa da soğuk aylarda evlerin ısıtılmasında da kullanılmıştır." - Denizli

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Korkmaz Karahayıt Denizli Termal Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title