Haberler

Pamuğun Hasadında Gerekli Önlemleri Alın!

Güncelleme:

Urfa'da pamuk hasadının gelmesiyle birlikte uzmanlar pamuğun toplanması, taşınması ve korunması için gerekli uyarıları yapmaya başladı.

Türkiye pamuk üretiminin büyük bir bölümünü yetiştiren Urfa'da hasat mevsimi başladı. Pamuk hasadının başlamasıyla uzmanlardan pamuğun nasıl toplanması ve korunması konusunda uyarı geldi. Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen pamuk üreticilerine önemli uyarılarda bulundu. Öztürkmen,"2014 yılı pamuk sezonunda bulunmaktayız. Pamuğun, gerek ülke ekonomisi gerekse ilimiz ekonomisinde önemli bir yeri bulunmaktadır. Ülkemizde tekstil sektörünün önemli hammadde kaynaklarından birisidir. 1995 yılında tüneller vasıtasıyla Atatürk Barajı'ndan alınan suyun Harran Ovasına verilmesinden bu yana pamuk ekim alanında önemli bir artış olmuştur. 2013 yılında Ülkemizde üretilen pamuğun yüzde 42'i ilimizde üretilmiştir. Gerek kamu kuruluşları ve gerekse özel sektörün destekleriyle pamuk tarımındaki sorunlar genel anlamda çözülmüştür. Verim bakımından önemli gelişmeler elde edilmiştir. Ancak, pamuk hasadında halen sorunlar devam etmektedir.

Pamuk hasadı ülkemizde elle ve makine ile yapılmaktadır. Elle hasatta, pamuk toplama işçileri pamuklu bez veya naylon çuvallardan yapılmış önlükleri kullanmakta, daha sonra topladıkları pamuğu jütten yapılmış haral ismini verdiğimiz büyük çuvallara doldurmaktadırlar. Jüt çuvalları ucuz, hafif ve esnek olmasından dolayı pamuk hasadında ve taşınmasında yoğun bir şekilde kullanılmaktadır" dedi.

TOPLAMA SORUNU

Pamuk işçilerinin toplarken dikkat etmesi gereken noktalara da değinin Öztürkmen, "Pamuk toplama işçileri; topladıkları pamuk miktarına göre ücret almaktadırlar. Dolayısıyla bir işçi ne kadar çok pamuk toplarsa o kadar fazla ücret alabilmektedir. Pamuk toplama işleminde; ailede çalışabilecek olan tüm bireyler çalışmaktadır. İşçi ailesi günlük olarak daha fazla para kazanmak için kütlü pamukla birlikte bitki üzerinde yaprak dahil alabileceği tüm bitki parçalarını kütlü pamuğa karıştırmaktadır. Üzülerek söylemek gerekirse kar beyazı olan kütlü pamuklar kirli halde depolanmakta, daha sonra beyaz rengini kaybetmekte, bu durum lif özelliklerini olumsuz yönde etkilenmektedir. Pamuktaki kirlilik, son 15 yıldan beri ülkemizde önemli bir sorun olarak yerini korumaya devam etmektedir" diye konuştu.

TAŞIMA SORUNU

"Dönem itibariyle diğer önemli bir sorun kütlü pamukların taşınması sorunudur" diyen Öztürkmen, "Pamuk tarımı gelişmiş hiçbir ülkede kütlü pamuklar römork ve kamyonlarla üstü açık bir şekilde taşınmamakta veya işletmede açık alanda toz ve toprağa maruz bırakılmamaktadır.

Makine ile toplanan pamuklarda; yabancı madde oranı fazla olduğundan hızlı bir şekilde çırçırlanmalıdır. Kütlü pamuk neminin artışıyla birlikte depolama süresi de azalmaktadır. Nem oranı yüzde 8-10 olan kütlü pamuklar 30 gün, yüzde 14-15 olanlar ise 3-4 gün güvenli bir şekilde depolanabilmektedir. Bu nedenle makine ile toplanan pamukların klasik Rollergın çırçır makineleri yerine yüksek kapasiteli Saw-Gın veya Rotobar çırçır makineleri ile çırçırlanmalıdır. Pamuk tohum kabuğu parçalarının lif pamuğa bulaşmaması için çırçır makinesi ayarlarının iyi yapılması ve lif pamuk neminin ise yüzde 8.5'i geçmemesi gerekir. Bu durum, lif pamukta küflenme ve yanmalara neden olabilecektedir" dedi.

DENETLEME YAPILACAK

Pamuk hasadı yapılırken gerekli denetlemelerin yapılacağını belirten Öztürkmen denetlemelerde nelerin göz önünde bulundurulacağını da açıkladı. İşte denetlemede dikkate alınacak hususlar:
1) Pamuğu jütten yapılmış HARAL ismini verdiğimiz büyük çuvallarda taşıyanlara,
2) Kütlü pamukla bitki üzerindeki yaprakları karıştıranlara,
3) Kütlü pamukları römork ve kamyonlarla üstü açık bir şekilde taşıyanlara,
4) Kütlü pamukları işletmede açık alanda toz ve toprağa maruz bırakanlara,
5) Pamuk tohum kabuğu parçalarının lif pamuğa bulaştıranlara,
6) Çırçır makinesinin ayarlarını iyi yapmayanlara,
7) Pamuk lif neminin ise % 8.5'i geçirip, lif pamukta küflenme ve yanmalara neden olanlara: 1 aydan 6 aya hapis, 5.824,98 TL'den – 28.980 TL'ye kadar para cezası uygulanabilecek.
(Kaynak:Gazeteİpekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Ziraat Mühendisleri Odası Türkiye Harran Yerel Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title