Haberler

Palmiyeler Tehdit Altında

Güncelleme:

Fethiye'den Bodrum'a kadar tüm sahil şeridinde bulunan Palmiye ağaçlarına dadanan Palmiye Kırmızı Böceği ile etkin mücadele yolları aranıyor.

Fethiye'den Bodrum'a kadar tüm sahil şeridinde bulunan Palmiye ağaçlarına dadanan Palmiye Kırmızı Böceği ile etkin mücadele yolları Marmaris'te düzenlenen toplantıda ele alındı. 2013 yılında 700 palmiye ağacının kırmızı böcek nedeniyle imha edildiği açıklanırken, bunun ekonomiye maliyetinin 1 milyon 750 bin TL olduğu ifade edildi. Toplantıda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, Palmiye ağacının Marmaris ve Datça ilçelerine girişinin yasaklandığını söyledi.

Marmaris Blue Bay Platinum otelde düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı ve Marmaris Kaymakamlığını vekaleten yürüten Kamil Köten, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkan Vekili Nuriye Dursun, İl Müdürü Nazif Eekici, Muğla, Denizli ve Aydın İl Müdürlükleri, yerel yönetimler park ve bahçeler birimlerinin görevlileri, otel, site, tatil köyü yetkilileri ile süs bitkisi üretimi ve satışı yapan firmaların teknik personeli katıldı.

MARMARİS VE DATÇA'YA PALMİYE GİRİŞİ YASAK

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, Palmiye kırımız böceğinin Muğla'nın hemen hemen her bölgesine zararlı bulaşığı olduğunu belirterek "İlk olarak 2005 yılında Mersin'de tespit edilen Palmiye Kırmızı Böceği yaklaşık 9 yıllık süre içinde palmiye türü bitkilerin yetiştiği tüm alanlara yayılmıştır. Muğla'da iç kesimlerde kalan Menteşe, Kavaklıdere ve Yatağan İlçeleri dışında kalan tüm kıyıda bu böcek vardır. Muğla'da 2013 yılı itibariyle yaklaşık 97 bin adet palmiye türü bitki bulunmaktadır. Sürvey yapılan palmiye sayısı 44 bin adettir. 2013 yılı itibariyle imha edilen palmiye sayısı 700 adet olup, Muğla ilinde imha edilen palmiyelerin yaklaşık değeri 1 milyon 750 bin TL'dir. Mücadele maliyeti de yaklaşık 920 bin TL'dir. Muğla'da Palmiye kırmızı böceğinin milli ekonomiye 2 milyon 670 bin TL zararı olmaktadır. Palmiye Kırmızı Böceğinin Muğla için önemli olmasının nedeni Datça ilçesinde bulunan endemik Datça Hurmasıdır. Palmiye Kırmızı Böceği nedeniyle Datça Hurmasının nesli tehlike altındadır. Bu bölgede karantina uygulaması nedeniyle Marmaris ve Datça ilçelerine dışardan Palmiye türü bitkilerin girişi yasaklanmıştır. Ayrıca bu iki ilçede palmiye türü bitkilerin tamamının numaralanarak kayıt altına alınması ve düzenli ilaçlama yapılması yöntemi ile Palmiye Kırmızı Böceğinin tamamen yok edilmesi yönünde çalışmalar yürütülmektedir" dedi.

DATÇA HURMASINI TEHDİT EDİYOR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkan Vekili Nuriye Dursun ise Datça Hurmasının önemi, bitki pasaport sistemi ve karantina uygulamaları hakkında genel bilgiler verdi. Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Mesut Durmuş ise Muğla'da Palmiye Kırmızı Böceği Mücadelesi, Datça ve Gölköy Hurması ile Muğla il genelinde zararlı tespiti ve mücadele konularında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonunda görevli Uzman Hasan Deda Büyüköztürk, "Palmiye Böceği Biyolojisi, zararı ve kontrolü" konusunda Adana'da yapılan uygulamalar ve çalışmalar hakkında bilgilendirirken, genel değerlendirmeler yaptı. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Fethiye Bodrum Datça Muğla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title