Haberler

Paketi Çabuk Açıklayın Önerisi

Güncelleme:

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, siyasi gerilimin azalması ve petrol fiyatlarının düşmesinin, hükümete ekonomiye odaklanması için zaman bıraktığını söyledi.


Onatça, "Yeni hükümetten beklenen 2'nci ekonomi pakette kesin takvimlendirme ve KOBİ'leri hareketlendirmeye yönelik önlemler bekliyoruz" dedi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Kasım 2014 Ekonomik Görünüm Raporu'nu açıkladı. Raporun sonuçlarını değerlendiren TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, "Geçen ay tırmanışa geçen siyasi gerilim bu ayda yerini sakin sulara bıraktı. Çözüm süreci risklere rağmen umut vermeye devam ediyor. Ortadoğu'da riskler devam etmekle birlikte, tırmanışta değil. Bu konjonktürde yeni hükümetin ekonomiye odaklanması için daha fazla zaman kalıyor" dedi.

Orta Gelir Tuzağı'nda yer alındığının farkında olan bir ekonomi yönetiminin bulunduğunu ancak, bunu aşacak radikal önlemlerin hâlâ alınmadığını belirten Onatça, "Davutoğlu Hükümeti'yle açıklanan ekonomi önlem demeti, piyasalarda heyecan yaratmadı. G20 dönüşü açıklanacağı belirtilen 2'nci paket de henüz gündemde değil. Türkiye'nin vakit kaybetmeden yüksek büyüme rakamlarına ulaşması lazım. Bu çerçevede bir süredir durağanlık yaşayan piyasaları canlandıracak, moral verecek bir pakete ihtiyaç var" diye konuştu.


REFORMLAR İÇİN UYGUN FIRSAT

Petrol fiyatlarının düşmesi enflasyon üzerindeki baskıyı azaltırken, enerjide dışa bağımlı bir ülke olan Türkiye için ithalat faturasının da düşmesini sağladığını kaydeden Süleyman Onatça, "Dolayısıyla, cari açık ve finansman sıkıntısını da azaltan bu durum ekonomideki yapısal reformların uygulanmaya geçmesi için uygun bir fırsat" diye konuştu. 2015 seçimlerine kadar ülke ekonomisinde büyük çalkantılar beklemenin çok da gerçekçi olmadığını kaydeden Onatça, "Ancak, yine de gerek bölgesel gerek ülke içinde bıçak sırtında ilerleyen birçok mesele var. Riskler hâlâ mevcut ama yoğunluğunu yitirdi. Ülke ekonomisinde son çeyrekte kısmen bir canlanma olabilir, ama düşük büyüme süreci devam ediyor. Dolayısıyla, işsizlik özellikle önemli bir sorun olarak kalmaya devam edecek görünüyor" dedi.

CANLANMA EĞİLİMİ VAR

Öte yandan TÜRKONFED'in raporunda, Türkiye ekonomisinde yılın üçüncü çeyreğinde kısmen canlanma eğilimi görüldüğü kaydedildi. Üretim verilerinde artış eğilimi bulunduğunun kaydedildiği raporda şu ifadelere yer verildi:

"Hükümetin ısrarla dile getirdiği 25 maddelik dönüşüm programı önem taşıyor. Nitekim geçen ay Başbakan Ahmet Davutoğlu, reel sektör odaklı 9 dönüşüm programını açıkladı. İthalata olan bağımlılığın azaltılması, öncelikli teknoloji alanlarında ticarileştirilmesi, kamu alımlarının teknolojiyi geliştirici olması ve enerjide verimliliği yükseltmeyi amaçlayan bu program ile reel sektörün güçlendirilmesi amaçlanıyor. Bu yönde atılan adımlar sevindirici olmakla birlikte hızla yürürlüğe konulması gerekli."


AVRUPA EKONOMİSİ TOPARLANIYOR

TÜRKONFED'in Kasım ayı için hazırlattığı raporun ihracatla ilgili bölümünde şu bilgilere yer verildi: "Son bir yıldır sanayi üretimi itici gücünü ihracattan alıyor. Özellikle AB ekonomisindeki gelişmeler sanayi üretim hacminde oldukça etkili. AB'den gelen son haberler ise geçen ayda duraksayan Bölge ekonomisinin yeniden toparlanmaya başladığı yönünde. Ekim ayı ihracat rakamlarında da bunun izine rastlanıyor. Dolayısıyla, sanayi üretiminde Eylül ayında görülen artış pek sürpriz değil. Nitekim mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,7 arttı. Dayanıksız tüketim malları üretimi hariç diğer tüm alt kategorilerin üretiminde artış gözlendi."

Kaynak: Bültenler / Güncel

Türkiye Eylül Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title