Haberler

Özgürlük Filosu Koalisyonu Toplantısı

İHH İnsani Yardım Vakfı sözcüsü Aydın: "Artık Gazze'deki ablukanın son bulması için herkes feryat ediyor.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı sözcüsü Durmuş Aydın, "Artık Gazze'deki ablukanın son bulması için herkes feryat ediyor. Koalisyon olarak biz bu feryadın yansımasıyız. Bu yansımanın aksiyona dönüşmesi için koalisyon yoluna devam edeceğini ve bu abluka kalkıncaya kadar çalışmalarını sürdüreceğini beyan etmektedir" dedi.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, İHH ile Yunanistan, Norveç, İsveç, Kanada, Fransa, İngiltere,İspanya, Güney Afrika, Malezya, Ürdün ve Endonezya'dan aktvistlerin biraraya gelerek oluşturduğu Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun iki gün süren toplantı sonunda aldığı kararlar açıklandı.

Aydın, toplantıda yaptığı konuşmada, vakıf olarak Gazze'deki zulmü dünyaya duyurmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

"Artık mızrak çuvala sığmıyor" diyen Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünya halkaları, dünya insanları, dünyanın her tarafından yüz binlerce insan Gazze'deki zulme, katliama sessiz kalmamak için sokaklara çıkmış vaziyette. Artık Gazze'deki ablukanın son bulması için herkes feryat ediyor. Koalisyon olarak biz bu feryadın yansımasıyız. Bu yansımanın aksiyona dönüşmesi için koalisyon yoluna devam edeceğini ve bu abluka kalkıncaya kadar çalışmalarını sürdüreceğini beyan etmektedir. Bu kapsamda, koalisyon çeşitli limanlarda gemi hazırlıklarını yapacak ve kararlılıkla bu filonun devamı için gayret sarf edecek. Avrupa Parlamentosu'nun son aldığı karar çok önemli. Aldığı kararda, Gazze'deki ablukanın kalkması, oradaki ticari hayatın devam etmesi için ambargonun kalkması ve aynı şekilde limanların korunması kararı almıştır. Bu kararı destekliyoruz. Bu kararın artık hayata geçmesi gerekiyor. Bizler Gazze'deki ablukanın kalkması için tüm gayretlerimizle bu çalışmaları destekleyeceğiz. Önümüzdeki günlerde bu çalışmalar sonucu alınan kararları hayata geçireceğiz."

İsviçreli aktivist Ann Ighe ise İsrail'in son barbarlığından dolayı koalisyon olarak iki günlük bir toplantı düzenlediklerini anlattı. Bu toplantıda dünya sivil halkının, İsrail ambargosunu delmesi ve buna karşı koyması gerektiği kanaatine vardıklarını belirten Ighe, "Şu an bütün dünya zaten görüyor çok büyük sorunlar yaşandığını. Buna karşı koyulması gerekiyor" diye konuştu.

Gazze'deki durumun, insan haklarına aykırı olduğunu dile getiren Ighe, şöyle devam etti:

"Biz 2014 yılında yeniden yelken açarak, Gazze'ye gideceğiz. Yine gemilerle gideceğiz ve bu gemiler aynı zamanda çeşitli insanları, sivilleri götürecek. Bunu, Gaza's Ark kampanyasının üstlendiği görevi tamamlamak için yapıyoruz. Şunu görüyoruz ki Gazze halkı için söylenen sözlerden öte fiiliyata geçmesi gerekiyor."

İsviçreli aktivist Dror Feiler, Yahudi olduğunu, İsrail'in yaptıklarının tüm Yahudiler adına yapılmadığını, bunları tasvip etmediklerini anlattı.

Yeni filonun, geçmişte Gazze'ye giden 3 filonun izinden gideceği bilgisini veren Feiler, şunları kaydetti:

"Şu bir gerçek ki bizim devletlerimiz de artık hiçbir şey yapmıyor, fiiliyata geçmiyor. Bundan dolayı bizlerin sivil halk olarak bir şeyler yapması gerekiyor.  Özgürlük Filosu Komisyonu'nun misyonu, Gazze'deki insani durumu düzeltmek, ablukayı kaldırmak ve Gazze'ye yeniden düzen getirmek. Bunu yapmak için dünya halkı olarak yeniden bir harekat ve eylem gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bunun için dünyanın çeşitli yerlerinde denizlerde, küçük teknelerde eylemler planlıyoruz. Aynı zamanda Gazze ile dünyanın çeşitli yerlerinde kardeş limanlar ilan edeceğiz. Çeşitli siyasi liderler Filistin adına bir şeylerin yapılması gerektiğini söylüyorlar fakat bunlar sadece sözde kalıyor. Şu bir gerçek ki bizler Gazze'deki durum iyileştirilene kadar susmayacağız. Yeni filo, dünyanın çeşitli yerlerinden, birçok devletten ve birçok devletten insanlardan oluşacak."

"Gazze'deki insani duruma göz yumamam"

İspanya'yı temsil eden İsrailli Zohar Regev de Gazze'de insan haklarının engellendiğini ifade ederek, "Gazze'deki insani duruma göz yumamam" dedi.

Güney Afrikalı İsmail Moola da Gazze'de bir katliam gördüğünü, evlerin yıkıldığını, çocukların öldüğünü hatırlatarak, "Nelson Mandela'nın dediği gibi, 'Filistin özgür olana kadar dünya özgür değildir'" ifadesini kullandı.

Norveçli aktivist Tosrtein Dahle de Gazze'deki balıkçıların sorunlarına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Gazze'de İsrail deniz donanmasından dolayı balıkçılık engellenmiştir. Çünkü İsrail deniz donanması devamlı Gazzeli balıkçıları taciz etmektedir. Oslo tutanaklarına göre, Gazze'nin normal deniz sınırı 20 mildir fakat İsrail gitgide bunu daha çok sınıra yaklaştırmıştır ve daraltmıştır. Şu bir gerçek ki Gazze'de bir balıkçı gidip İsrail'in güvenliğini tehlikeye atamaz ve sarsamaz. Bu problem, 1998'den beri mevcut. 2010-2013'te İsrail donanması tarafından 316 Gazzeli balıkçı öldürülmüştür. Gazze'deki balıkçıların yüzde 95'ine insani yardım gerekiyor. Bu zulmün durması gerekiyor, bunun için buradayız."

Kanadalı aktivist Sandra Ruch da Yahudi ve İsrail vatandaşı olduğunu, Yahudiliğin İsrail'in yaptığı katliamı emretmediğini, dininin temel ilkesinin "Dünyayı iyileştir" olduğunu ve bunun yapılması gerektiğini söyledi.

"İsrail öldürdükçe biz tekrar gideceğiz"

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İsveçli aktivist Dror Feiler, "2010'da yaşanan olayın tekrarlanması konusunda tereddütleriniz var mı?" sorusuna, "2010'daki filoda ben de vardım. Orada 10 kardeşimiz İsrail tarafından öldürüldü ve onlar şehit oldu. İsrail öldürdükçe biz yeniden gideceğiz ve dünya halklarının sabrı bir gün taşacaktır" yanıtını verdi.

Feiler, Gazze'ye özgürlük için gittiklerini aktararak, hiçbir zaman İsrail'in karasularına girmediklerini vurguladı. Gazze'deki limanın Filistinlilere ait olduğunu belirten Feiler, dünya kamuyounun da olayların farkında olduğunu söyledi.

Feiler, Gazze'ye giderken hiçbir askeri eskort istemediklerini ifade ederek, "Bu sadece sivil bir hareket. Giderken gemide hangi ülkenin bayrağı olacağına karar vermedik. Giderken siz de bunu göreceksiniz. Dünyanın birçok yerinden hareket edeceğiz" diye konuştu.

İsveçli diğer bir aktivist Ann Ighe ise  Mavi Marmara'dan sonra da yola çıkma girişimlerinde bulunduklarını anımsatarak, muhtemel sabotajın farkında olduklarını söyledi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Durmuş Aydın İsrail Gazze Politika Güncel Haberler

title