Haberler

Özgürlüğe Kaçış" Belgeselinin Galası Yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Suriye semalarını çocuk uçurtmaları değil, savaş uçakları işgal etmiş.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Suriye semalarını çocuk uçurtmaları değil, savaş uçakları işgal etmiş. Şam'da, Halep'te, Kobani'de gökkuşağının yerini çoktandır barut dumanları almış." dedi.

Başbakanlık Tanıtım ve Destek Fonunun katkıları ve Türk Kızılayının destekleriyle hazırlanan, umutlarını bir "bavula doldurup", hayatını geride bırakarak, yürüyenlerin hikayesini anlatan "Özgürlüğe Kaçış" belgeselinin galası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katılımıyla yapıldı.

Ankara Palas'ta düzenlenen gala öncesi konuşma yapan Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Suriye'de bin 861 gündür devam eden insanlık krizinde 11 milyon insanın yerlerinden olduğunu, bunların yaklaşık 6 milyonunun vatanlarından göç etmek zorunda kaldığını belirterek, Kızılay'ın yaptığı çalışmalara değindi, Emine Erdoğan'a belgesele verdiği destek için teşekkür etti.

Yaklaşık bir saat süren belgeselin izlenmesinin ardından konuşma yapan Emine Erdoğan, kelimelerin kifayetsiz kaldığı bir belgesel izlediklerini belirterek, "Hepimizin ruhunda derin izler bırakan bir belgesel izledik. Aslında insanlığımızı seyrettik. Filistinli şair Mahmut Derviş'in dediği gibi 'kalbi olanların çok az olduğu bu yitik çağda hüzünlenmek bir ayrıcalıktır.' Biz de hüzünlendik. Suriye'de 5 yıldır yaşanan insanlık dramı karşısında ruhlarımızla yüzleştik. Maalesef dünya gerçeklerinin üzerimize kabus gibi çöktüğü bir zamanda yaşıyoruz." dedi.

"Kimliksiz ve vatansız kalmayı hiç düşündünüz mü?" diye soran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayrılığın, özlemin, vatan hasretinin ağır yükünü Rua'nın omuzlarına bırakan dünya siyaseti ne yazık ki bizi her gün insanlığımızla yüzleştiriyor. Anaları evlatlara hasret bırakan, kardeşi kardeşe düşman yapan bu zalim dünya neyseki bir avuç sevgi sayesinde hala ayakta."

Türkiye'de yaşayan bütün Suriyeli ve Iraklı misafirlere, kendilerini insan kalma gayretine memur ettikleri için teşekkür eden Erdoğan, "Onlara kucak açan ülkemin güzel insanlarına ve kurumlarına şükranlarımı sunuyorum. Suriye savaşının acı hatıralarını hafızaya dönüştüren Özgürlüğe Kaçış belgeselinin yapımcılarına teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Belgesel, Suriye'den gelen eşi ve çocuklarını Ege Denizi'nde batan bir plastik botta kaybeden Ali Saho'nun yaşadığı hazin hayat hikayesinin anlatımıyla başlıyor. Belgeselde AFAD Başkanı Fuat Oktay, Kızılay Genel Müdürü Mehmet Güllüoğlu, İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, çadırkent ile kamplarda yapılan yardım ve hizmetleri kısaca anlatıyor.

Sınır boyunda savaşın, kardeşliğin, zulmün, merhametin hikayesinin anlatıldığı belgeselde, umutlarını bir "bavula doldurup", hayatını geride bırakarak yürüyenlerin trajedisi gözler önüne seriliyor.

Çalışma, Suriye'de iç savaşın ortasında başlayan, kimi zaman kamplarda, kimi zaman Ege ve Akdeniz'de ölümle biten ve iki kelimeyle "mülteci· kri·zi·" diye özetlenen ama aslında bir insanlık krizi olan savaşın öteki yüzünü göstermeyi hedefliyor.

Yönetmenliğini Eray Demir'in, seslendirmesini Okan Bayülgen'in yaptığı belgesele, Grup Tillo da "Umut Dolu Yarınlar" adlı şarkısıyla destek verdi.

Emine Erdoğan'ın konuşmasının ardından Suriyeli küçük kız çocuğu Rua ve ailesine sürpriz yapıldı. Rua, uzun süredir ayrı olduğu ablası, eniştesi ve ilk kez gördüğü 2,5 yaşındaki Sadi Şerafettin adlı yeğeniyle buluşturuldu.

Galaya Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, AK Parti Balıkesir Milletvekili Sema Kırcı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanları Ayşen Gürcan ve Yalçın Topçu da katıldı.

Programın sonunda Grup Tillo kısa bir konser verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Emine Erdoğan Kızılay Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title