Haberler

Rusya Fişledi Türkiye Kodladı 63 Yıl Sonra Kazanan Oldu

İstanbul’da yaşayan Çeçen asıllı Uvays Abdullaev İçişleri Bakanlı’na açtığı davayı kazanarak 63 yıl aradan sonra Türkiye’de mültecilik statüsü almaya hak kazandı.

İstanbul'da yaşayan Çeçen asıllı Uvays Abdullaev İçişleri Bakanlı'na açtığı davayı kazanarak 63 yıl aradan sonra Türkiye'de mültecilik statüsü almaya hak kazandı.

Türkiye'de "sakıncalı" görülen kişilerin tanımlandığı G87 kodu konuldu ve Rusya'ya sınır dışı edilmek istendi. Aylarca Yabancılar Şube Müdürlüğü'nde kalan Abdullaev İçişleri Bakanlığına açtığı davayı kazanarak 63 yıl aradan sonra mültecilik statüsü almayı başaran tek isim oldu.Uvays'ın avukatı Abdülhalim Yılmaz, G87 kodunun bilinmeyen yönlerini açıklayarak, "Anayasada yer almıyor" dedi.

İstanbul'da yaşayan Çeçen asıllı Uvays Abdullaev, yabancılar hakkında güvenlik tahdit kodları arasında yer alan G87 yani "potansiyel yabancı savaşçı" kodunun hem mağduru hem de kazananı oldu. 1997 yılında Bağımsız Çeçenistan'ın Türkiye Temsilcisi olarak görev yapan Uvays Abdullaev'in ismi Rus istihbaratı tarafından Türkiye'ye bildirildi. İçişleri bakanlığı da Abdullaev'in ismini Türkiye'yi çatışma bölgelerine geçiş yapmak için kullanan yabancıların ülkeye giriş yapmalarını önlemek amacıyla belirlediği farklı kodlamalarla listeye dahil etti. Türkiye'den Rusya'ya sınır dışı edilmek üzere gözaltına alınan Abdullaev 6 ay süreyle İstanbul Yabancılar Şube Müdürlüğü'nde kaldı, Ankara İdare Mahkemesi'ne başvurarak İçişleri Bakanlığı'na dava açtı. 6 yıl süren davayı Danıştay karara bağladı ve Abdullaev mücadelesini hukuk zaferi olarak sonuçlandırdı. Çünkü Danıştay'ın kararı Çeçen vatandaşa Türkiye'de ilk mülteci statüsü alan kişi unvanını getirdi.

ŞİMDİ DE İKAMET İZNİ SORUNU

1947 yılından sonra Türkiye'de ilk mülteci statüsü almaya hak kazanan Uvays Abdullaev bu kez de 6 aya indirilen ikamet izni süresinin sıkıntısını yaşadığını söyledi. Uvays Abdullaev; " 1947 yılından sonra Türkiye'de ilk mülteci statüsü alan kişi oldum. Şuan o statüde yaşıyorum ama devamlılığını göremiyorum maalesef. Çünkü devamlı 'ne olacak?' diye soruyorum. Eskiden Çeçen ikameti veriyorlardı ama şimdi kısa dönem ikamet veriyorlar. Onu alırken de sigortalı olmanız ve banka hesaplarında paranız olması gerekiyor. Gücümüz yetmiyor. Devamlı olarak giriş çıkış yapmamamız lazım. Bu da en az 10 bin TL para gerektiriyor ki bu da kolay değil" dedi.

"G87 ANAYASADA YOK"

Uvays Abdulaev'in Avukatı Abdülhalim Yılmaz da söz konusu kodun anayasada yer almadan kanunsuz olarak uygulandığını öne sürerek; "Genellikle Rusya'nın Türkiye'ye başka ülkelere bildirdiği işte bunlar terörist bunlar benim için sakıncalı diye bildirdiği isimler. Kadın ya da çocuk yaşı büyük olsun fark etmeksizin keyfi şekilde kanunsuz şekilde yapılıyor.Türkiye'de ki öğrenme biçiminin yüzde 90'nı insanlar polise gidiyorlar, ikamet başvurusu, ikamet izni süresi uzatılması gibi yasal işlemlerini yapıyorlar ve o sırada G87 kodunu öğreniyorlar. Bu kodu öğrendikten sonra sınır dışı, idari gözetim talebi ile özgürlükleri kısıtlanıyor ve aylarca yabancılar şube müdürlüğünde kalıyorlar. Uvays Abdullaev'de 2011 yılında Danıştay sürecini de tamamladıktan sonra İçişleri Bakanlığı'na mültecilik başvurusunda bulunduk ve kabul edildi. Hukuki anlamda Türkiye'de başka kimseye mültecilik statüsü verilmedi" diye konuştu.

"SAKALLI VE MÜSLÜMAN İSE.."

İnsanı Müdafaa ve Kardeşlik Derneği (İMKAN-DER) Başkanı Murat Özer de kodun sadece şüpheden yola çıkılarak verildiğini öne sürerek; " Bu kod sadece bir şüpheden dolayı veriliyor ve binlerce insan mağdur ediliyor. Avrupa'dan biri çıkıp Türkiye'ye geldiği zaman kendi si izin veriyor, hatta kendi vatandaşı olsa da. Ama Türkiye'ye gelince, "bu kişiye dikkat edin şüphe duyuyorum" diyor. Müslüman oluşundan yeni Müslüman oluşundan eşini örtülü oluşundan, sakallı oluşundan şüphe ediyorum. Şuanda yüzlerce kişi yabancı şubede suçlanmadan tutuluyor. TCK' ya göre 48 saatten fazla tutulamaz insanlar ama aylardır tutulanlar var. Örneğin ikameti var İzmit'te oturuyor, Gaziantep'e gelirse Kilis'e gidebilir oradan da Suriye'ye gidip savaşabilir. Yani bir vehimle hareket ediyor" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İçişleri Bakanlığı İstanbul Türkiye Rusya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title