Haberler

Özdemir: "Çanakkale Zaferi Esir Milletlere Umut Oldu"

18 Mart 1915 Çanakkale Zaferinin tarihimizin en onurlu sayfaları arasında yer aldığını anlatan Gazeteci Ahmet Özdemir, “Bu zafer kurtuluşumuzun mayası, bağımsızlığımızın temeli oldu” dedi.

18 Mart 1915 Çanakkale Zaferinin tarihimizin en onurlu sayfaları arasında yer aldığını anlatan Gazeteci Ahmet Özdemir, "Bu zafer kurtuluşumuzun mayası, bağımsızlığımızın temeli oldu" dedi.

Ahmet Yesevi Vakfı'nda Çanakkale Zaferi sebebiyle bir toplantı yapıldı. Bu harbin iki büyük kumandanından birinin Cevad Çobanlı Paşa diğerinin de Anafartalar Kumandanı Miralay Mustafa Kemal olduğunu anlatan Özdemir, şunları söyledi: "Bu komutanlar, Türk tarihine daha nice zaferler yazacaklardı. Çanakkale Zaferi, geleceğe yön verecek, tarihin akışını değiştirecekti."

Birinci Dünya Savaşı'ndan bir süre önce 1911-1912 yıllarında Osmanlıların son Afrika topraklarını da İtalyanlara kaptırdığını anlatan Özdemir, şöyle konuştu: "1912-1913 Balkan Harbi hezimeti, Rumeli'deki hakimiyetimizi silip süpürmüştü. Bulgar orduları İstanbul'un kapılarını zorluyordu. İstanbul boğazının güvenliği tehlikedeydi. Yalnızdık.Osmanlı karşısında dünün cüceleri, şimdi devliğe soyunmuş iki blok oluşturmuştu. Her iki blok, Türk ittifakını küçümsüyor, kendileri için yük olmasından korkuyorlardı. Almanlar, iki blok arasındaki savaşta Osmanlı Devleti'nin hiç değilse bir kısım düşman kuvvetlerini meşgul edebileceği düşüncesiyle hareket etti. Böylece, kaderimiz 2 Ağustos 1914'te Üçlü İttifak'a bağlanmıştı."

Türk askerinin, hayatını hiçe sayarak dövüştüğünü anlatan Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Etten ve kemikten bir kale oluşturdu. Tarihin kaydettiği en büyük ve en kanlı bir savunma savaşı verildi. Bu savaşlar Mustafa Kemal gibi bir dehanın Türk ve Dünya kamuoyunca tanınmasını sağladı."

Özdemir, konuşmasında, Çanakkale Deniz Taarruzlarını hazırlayarak idare eden W. Churchill'in hatıralarında Çanakkale Savaşlarından söz ederken "Bir miralayın karşımıza çıkışı bütün talihimizi değiştirdi" diye yazdığını hatırlattı.

Özdemir, çok kayıp verdiğimizi anlatırken sözlerini şöyle tamamladı: Türk ordusunun zaferi, İngiltere ve Fransa'nın sömürgelerindeki prestijlerine darbe indirmişti. Esir milletlere ümit ışığı doğmuştu. Çanakkale Zaferi, Türk askerinin direnme gücünün, özveri ruhunun ve vatan sevgisinin bir anıtıydı. Benzersiz insanlık görüntülerine sahne olmuştu." - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Çanakkale Zaferi Ahmet Özdemir İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title