Haberler

Oylarda Eksiltme Davasında Beraat...

30 Mart 2014'teki yerel seçimlerinde Kağıthane İlçesi'nde bazı sandıklarda seçim sonuçlarının AK Parti lehine değiştirildiği iddiaları üzerine 29 sandık başkanı hakkında ayrı ayrı açılan davalardan biri daha karara bağlandı.

30 Mart 2014'teki yerel seçimlerinde Kağıthane İlçesi'nde bazı sandıklarda seçim sonuçlarının AK Parti lehine değiştirildiği iddiaları üzerine 29 sandık başkanı hakkında ayrı ayrı açılan davalardan biri daha karara bağlandı. 1378 numaralı sandığın başkanı olan sanık öğretmen K.Ç. hakkında "yüklenen suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması" gerekçesiyle beraat kararı verildi.

İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık öğretmen K.Ç. katılmadı. Şikayetçi Cumhuiyet Halk Partisi'ni (CHP) ise duruşmada Avukat Deniz Kaya temsil etti.

"İMZA SANIK K.Ç.'NİN EL ÜRÜNÜ DEĞİL"

Mahkeme Başkanı Nimet Demir, tutanaklardaki tahrifatla ilgili bilirkişi raporunun dosyaya ulaştığını bildirdi. Kriminalistik Adli Belge İnceleme Uzmanı tarafından hazırlanan raporda, Büyükşehir Belediye Başkanı ve Belediye Başkanı ve Belediye Meclis Üyeliği seçimi sandık tutanaklarındaki imzaların karşılaştırılmasında sanık K.Ç'nin eli ürünü olmadığı belirtildi. CHP vekili ise Deniz Kaya, "Raporu kabul etmiyoruz. Sanık hakkındaki şikayetimiz devam ediyor. Cezalandırılmasını talep ediyoruz" dedi.

MAHKEME BERAAT VERDİ

Savcı Mehmet Bahadır esas hakkındaki mütalaasında, sanığın suça konu belgede sahtecilik yaptığına dair cezalandırılmasına yeterli, her türlü şüpheden uzak, somut ve yeterli delil elde edilemediğinden beraatini talep etti. Savcı ayrıca sahtecilik suçunu gerçekleştiren gerçek kişilerin bulunması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Yüklenen suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması gerekçesiyle K.Ç.'nin beraatine karar veren mahkeme heyeti sahteciliği yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunmasına karar verdi.

İDDİANAMEDEN...

İddianamede, Kağıthane İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'nca 10 Nisan 2014'te yapılan suç ihbarında, 30 Mart'taki Mahalli İdareler Genel Seçimleri nedeniyle ulaştırılan tutanaklarda partilerle paylaşılan seçim sonuçlarında farklılıklar ortaya çıktığı belirtiliyordu. Bu nedenle CHP'nin itirazda bulunduğu, itiraz sonucu yapılan incelemede birçok sandıkta CHP'nin Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İlçe Belediye Başkanlığı, İlçe Belediye Meclis oylarından eksiltmeler yapılarak AK Parti'nin oylarına ekleme yapıldığı anlatılıyordu. Bu eklemelerin yazılar karalanarak, kimi yerlerde okunmaz hale getirilerek ve eklemelerde hem rakam, hem yazı ile ilaveler yapıldığı, sonuçta düzeltme kararı verildiği ve yapılan sahtecilik seçimlere hile karıştırma ve görevi kötüye kullanma eylemleri nedeniyle suç duyurusunda bulunulduğu ifade ediliyordu. Söz konusu sahtecilikle ilgili her bir sandığın ayrı hazırlığa kaydedildiği, bu dosyanın şüphelisi olan 1378 numaralı sandığın başkanı K.Ç'nin öğretmen olduğu, tutanaklardaki karalamaları kendisinin yapmadığını, kendisinin gece geç saatlerde İlçe Seçim Kurulu'na tutanak ve torbayı teslim ettiğini belirterek suçlamaları reddettiği kaydediliyordu. İki ayrı tutanağın asıllarında tahrifat olmadığı, ancak elden teslim edilen asıllarında tahrifat yapıldığı, mühürlü torba içerisinde tahrif edilmemiş suretleri bulunduğundan, sonuçların değiştirilemeyeceği ve yine sonuç tutanaklarının hem parti temsilcilerinde, hem de sandık başkanında ayrıca bulunduğu anlatılıyordu. İddianamede, sandık başkanlarının sandık torbaları ve tutanaklarını teslim ederken yoğunluktan dolayı teslim ettikleri kişiden teslim-tesellüm belgesi almamış olmamaları ve ilçe seçim kurulunun da böyle bir belgeyi sandık başkanlarına vermemesinin şüpheli lehine değerlendirilmesi gerektiği ifade ediliyordu. İddianamede, şüpheli K.Ç'nin "Görevi kötüye kullanmak", "Resmi belgede sahtecilik", "Seçim tutanaklarını tamamen veya kısmen sahte olarak tanzim veya tahrif etme" suçlarından 7 yıl 3 aydan 15 yıla kadar hapsi talep ediliyordu.

DAVALAR DEVAM EDİYOR

Sandık başkanlarının yargılandığı 29 ayrı davadan şimdiye kadar bir tanesinde ceza çıktı. Yaklaşık 4 tanesinden beraat çıktığı belirtilen davaların bir kısmı asliye, bir kısmı da ağır ceza mahkemelerinde görülmeye devam ediyor. İstanbul 13. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan 1244 numaralı sandık başkanı Ebru Doğan Katar 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Deniz Kaya Kağıthane AK Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title