Haberler

Otomobilinizin Değerini Arttırmanın Yolu

Güncelleme:

Otomobil içerisinde yer alan plastik aksamlardaki yıpranma, aşınma gibi deformasyonlar "otomobil restorasyonuyla" herhangi bir parça değişimine gerek olmaksızın gideriliyor.

Araç sahiplerinin en fazla karşılaştığı sorunlar arasında yer alan otomobil içerisindeki plastik aksamların yıpranması ve aşınması gibi deformasyonlar, "otomobil restorasyonuyla" herhangi bir parça değişimine gerek olmaksızın çok daha uygun maliyetle gideriliyor.

Otomobillerin içerisinde plastik aksamlar kullanıcı hatası, yanlış temizlik malzemesi kullanımı gibi nedenlerle zaman içerisinde ilk günkü görüntüsünden uzaklaşıyor. Araç sahiplerinin canını sıkan ve bütçesine yük getiren bu soruna "otomobil restorasyonuyla" alternatif bir çözüm sunuluyor.

Soft Kaplama Restorasyon firması sahibi Ferhat Daşkın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, otomobil restorasyonuna yönelik yaklaşık 3 yıl sürdürdüğü Ar-Ge çalışmalarının sonunda geliştirdiği yöntemi İvedik OSB Merkez Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren işletmede müşterilerinin kullanımına sunduğunu söyledi.

İÇ AKSAMDA AŞINAN PARÇALAR DEĞİŞTİRİLİYOR YA DA TAMİR EDİLİYOR

Otomobil restorasyonu kapsamında, zamanla aşınan ya da çeşitli nedenlerle zarar gören, bozulan araç içindeki parçaların orijinaline zarar verilmeden eski görünümüne kavuşturulduğunu anlatan Daşkın, bu işlemleri yaparken parçanın orijinalinin korunmasının önem taşıdığını vurguladı.



Restorasyon işlemini araçlar için "gençlik iksirine" benzeten Daşkın, söz konusu işlemin parçalardaki yıpranmayı durdurduğuna ve zamana karşı koyma gücünü kazandırdığına dikkati çekti. Daşkın, şöyle devam etti:

"Buradaki artımız herhangi bir değişime gitmeden uygulamayı orijinal malzemesinin üzerinde yapmamız. Kullandığımız yöntem sayesinde orijinal malzemeyi eski görünümüne kavuşturuyoruz. Yaptığımız çalışmalara iki yıl garanti veriyoruz.

Müşteriler genelde aşınmış, deforme olmuş kapı kolları ve silinmiş düğmeler gibi şikayetlerle bize geliyor. Bu gibi sorunların restorasyon haricindeki tek çözümü değişimdir. Araç içerisinde zarar gören ve zaman içerisinde orijinalliğinden uzaklaşmış, parçalanmış, yıpranmış parçalar değiştirilmek istendiğinde yurt içi ve yurt dışında parça bulma sıkıntısı ve yüksek fiyatlar gibi durumlarla karşı karşıya kalınıyor. Bu da parçalar orijinaline döndürülmesi ve restorasyonun önemini ortaya koyuyor."

Daşkın, otomobil restorasyonun Türkiye için yeni bir meslek alanı olduğunu vurgulayarak, "Biz yokken vatandaşlar araçlarındaki sorunları daha önce orijinal, çıkma parça veya yan sanayi ürünü gibi seçeneklerle gidermeye çalışıyordu. Bu da haliyle ülke ekonomisine zarar veriyordu. Çünkü bir çok parça ithal edildiği için ekonomideki dış ticaret dengesini olumsuz yönde etkiliyordu. Biz restorasyonla bunun önüne geçmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda zarar görmüş parçayı daha kalıcı ve sağlam hale getiriyoruz. Bu durumdan hem müşterilerimiz hem de biz gayet memnunuz" diye konuştu.


TÜM PLASTİK AKSAMLARA UYGULANABİLİYOR

Otomobil restorasyonu işleminin bütün plastik aksamlara uygulanabildiğini vurgulayan Daşkın, ayrıca aşınmış direksiyon, zarar gören deri koltuklar gibi araba içindeki hemen her tür problemi giderebildiklerini ifade etti.

Daşkın, "Otomobil parçalarının önemli kısmı ithal edildiği için araç sahibine çok yüksek faturalar çıkabiliyor. Yurt içinde yapılan yan sanayi ürünler de orijinali kadar sağlıklı olmuyor. Örneğin orijinaliyle değiştirildiğinde 2 bin 700 liralık bir masrafa karşılık gelen işlemi, orijinal parçayı restore ederek yaklaşık 300 liraya yapabiliyoruz" dedi.

Bu işlemi amatörlerin dışında profesyonel olarak uygulayan ilk firma olduklarını iddia eden Daşkın, "Yurt dışında bu işlem daha çok klasik otomobiller için tercih ediliyor. Yurt dışında parçalar zaten o ülkede üretildiği ve fiyatı uygun olduğu için restorasyon yerine değişime gidiliyor. Otomobil restorasyonun tamamına yakını işçiliğe dayanıyor. Yaptığımız işin yüzde 80'lik kısmını işçilik, yüzde 20'lik kısmını ise malzeme oluşturuyor" değerlendirmesinde bulundu.

"ARAÇ İÇİNİ ISLAK MENDİLLE SİLMEYİN"

Daşkın, yeni model araçların dışına içinden daha fazla önem verildiğini belirterek, kullanılan ucuz ve kalitesiz malzemelerin çabuk deforme olduğunu söyledi.

Otomobil restorasyonu işine hobi olarak başladığını anlatan Daşkın, "Zamanla ortaya çıkan güzel sonuçlarla bu işi profesyonel hale dönüştürerek ülke ekonomisine nasıl katkı sağlayabilirim diye düşündüm ve bu işe girdim. Henüz ülkemizde üretilen yerli bir araç yok ama yerli otomobil konusundaki çalışmaları da heyecanla takip ediyorum. Bugün bir çok otomobil malzemesi ithal ediliyor. Bunun rahatsızlığını duyarak, yola çıktım. Yaptığım iş düşünüldüğünde hayalimi gerçekleştirdim." ifadelerini kullandı.


Müşteri profilinin önemli kısmını, lüks sınıftaki araç sahiplerinin oluşturduğunu ifade eden Daşkın, bu kesimin araçları konusunda daha titiz olduklarını kaydetti. Daha önce otomobillerindeki sorunları parça değişimiyle gideren müşterilerin restorasyon işlemini duyduktan sonra kendilerini tercih ettiğini belirten Daşkın, klasik otomobil tutkunlarının müşterileri arasında yer aldığını söyledi.

"YANLIŞ TEMİZLİK ARACA ZARAR VERİYOR"

Araç içindeki deformasyonun büyük oranda yanlış temizlik işlemleri ve uygun olmayan kimyasalların kullanımından kaynaklandığını vurgulayan Daşkın, "Profesyonel olmayan otomobil yıkayıcıları bu sorunların oluşmasına yol açıyor. Ayrıca, vatandaşlarımızın birçoğu araç içinde bir toz veya kir gördüğünde hemen ıslak mendile sarılıyor. Islak mendil ile araç içindeki plastik aksamların silinmesi son derece yanlış bir davranış. Öte yandan bilinçsiz kullanılan kimyasallar plastik aksamların aşınması ve zarar görmesinde çok etkili oluyor" ifadelerini kullandı.

"16 SAATTE İŞLEM BİTİYOR"

Daşkın, restorasyonun işleminin ortalama 16 saat sürdüğünü, ancak bu sorunun büyüklüğüne göre bu zamanın iki güne kadar çıkabildiğini belirtti.

Otomobil restorasyonu kapsamında, tuş takımı restorasyonu (silinmiş tuşların eski haline getirilmesi), direksiyon kaplama, kapı kolu restorasyonu, deri boyama, deri renk değişimi, araç göğüs tamiri ve kaplama, çatlak onarımı gibi işlemler yapılabiliyor.

Kaynak: AA / Ekonomi

Otomobil Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (4)

SUAT:

bence devlet şöyle bir sistem çıkarsın dünyada yaşayan herkes cebinden 10 TL sını başbakan davutoğluna versin yani 7 milyar tane 10 lira başbakanda bu toplanan parayla atıyorum 100 trilyon para toplandı bu toplanan parayla oto galeriye gitsin bu parayla kaç tane otomobil geliyorsa satın alsın ve yoksul kesime kura çekimi ile 10 TL ye satsın nasıl bir sistem bence güzel bir sistem aslında yüz bin tane otomobili fakirlere dağıtmış olur oto sektörüde canlanır kanısındayım

17
27
yanıtYanıtla
MAŞALLAH:

BU ZEKA SANA FAZLA

yanıt19
yanıt4
zekana.............:

mal yaa :))))

yanıt15
yanıt4
Halk:

Sokaklar araba dolsun, Hava kirliligi artsin. petrola ihtiyac artsin. Araba fiyatlari düsük olsaydi bizim milletimiz markete bile arabayla gider gelirdi kesin. Yollar trafikden gecinilmez dolayisiyla trafik kazalari artardi. vs. vs. Petrol bakimindan disariya bagli oldugumuz icin, ordada problem yasardik muhtemelen. Nasil enerjide bosa elektrik harcamayin diye bas bas bagriliyorsa, disa bagli oldugumuz icin. Petrol kullaniminida Oto fiyatlarinin yüksek olmasiyla dengelemek durumundayiz.

0
2
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title