Haberler

Osmanlı'da Kadına Verilen Değer Eserlerle Günümüze Taşınıyor

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Edirne Anıt Eserler Derneği Başkanı ve Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret ve Pazarlama Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Hatipler'in açıklaması Edirne Anıt Eserler Derneği Başkanı ve Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret ve Pazarlama Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Hatipler, Osmanlının kadına verdiği değerin eserlerinde yer aldığını bildirdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Edirne Anıt Eserler Derneği Başkanı ve Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret ve Pazarlama Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Hatipler'in açıklaması

Edirne Anıt Eserler Derneği Başkanı ve Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret ve Pazarlama Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Hatipler, Osmanlının kadına verdiği değerin eserlerinde yer aldığını bildirdi.

Hatipler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı'nın kuruluşunda anaların ve kadınların etkili olduğunu söyledi.

Osmanlı'dan günümüze önemli vakıf ve eserlerinin miras kaldığını belirten Hatipler, "Sadece makam ve mevki sahibi kadınlar değil, Osmanlı döneminde yaşayan halktan kadınlar da bir araya gelerek bugünlere kadar gelen eserler bırakmıştır. Kadınların oluşturduğu vakıflar sayesinde, medreseler, imarethaneler, şifahaneler, okullar, camiler, mescitler ve çeşmeler yaptırdıklarını Osmanlı kayıtlarında görebiliyoruz" diye konuştu.

Osmanlı'daki yöneticilerin eşlerinin isimlerini taşıyan eserler de yaptırdığını anlatan Hatipler, "Bu dönemde yöneticiler ve halktan kadınlar birbirleriyle vakıf eserler bırakmak için adeta yarışmıştır. Osmanlı döneminde kadınların okul, cami, şifahane yaptırması o günkü toplumsal yapı içerisinde kadının öneminin anlaşılması bakımından son derece anlamlıdır" dedi.

-"Kadınlar vakıflar sayesinde eserler bırakıyor"

Osmanlı döneminde birçok cami, çeşme ve okula kadın isminin verildiğini söyleyen Hatipler, şunları kaydetti:

" Kayseri'deki Gevher Nesibe Hatun Şifahanesi bunlardan bir tanesidir. Bugün Kayserimiz'deki bir üniversitemize bu isim verilmiştir. Bu yapı bir hanımefendinin yaptırdığı bir vakıf eseridir. Sivas Divriği Melike Hatun Şifahanesi, Erzurum Yakutiye Medresesi, Mardin Hatuniye Medresesi, Kayseri Unat Hatun Medreresi, Amasya Şifahanesi Yıldız Hatun tarafından yaptırılmıştır. Erzincan Mama Hatun Kervansarayı yani sadece medrese, cami ve çeşme değil bunların yanında imarethane olarak, han olarak, kervansaray ve hamam olarak da Osmanlı toplum yapısı içerisinde kadınların ortaya koyduğu eserleri saymak mümkündür. Osmanlı'da toplumsal yapı içerisinde Türkiye'de de aynı rakamı vermek mümkün vakıflar sayesinde yüzde 20 eser kadınlar tarafından yaptırıldığına şahit oluyoruz."

-"Kadınlara verilen değerin göstergesi"

Avrupa'daki kadınların 1940'lara kadar seçme ve seçilme hakkı konusunu konuştuğuna dikkati çeken Hatipler, Osmanlı'da kadının etkinliğinin çok daha fazla olduğunu vurguladı.

Edirne'de de kadınların yaptırdığı birçok eserin olduğunu aktaran Hatipler, şöyle devam etti:

"Edirne su yolları Mimar Sinan tarafından yapılmış çok önemli eserlerdendir. Bu eseri dizilere konu olan Kanuni Sultan Süleyman'ın çok sevdiği eşi Haseki Hürrem Sultan yaptırmıştır, bu bilinmiyor. Haseki Hürrem Sultan dizideki görüntüsünün dışında çok çok büyük vakıf eserler yaptırmıştır. Osmanlı döneminde yöneticilerin eşlerine ve onlar öldükten sonra anılsınlar diye yaptırdığı birçok eser Edirne'de yer alıyor.

Bu kadınlara verilen değerin göstergesidir. Cavidan Hatun, Ebe, Necibe Hatun, Nimet Hanım, Hafife Hatun, Gülbahar Hatun ve Hacer Hanım çeşmeleri Osmanlı döneminde yaptırılan çeşmelerdendir. Bugün bunlar ayakta olanlar. Ayakta olmayanlar da var. Selçuk Hatun Mescidi bugün halen açık çok zarif ve ince bir mescittir. Bugün Edirne'de bir semte adı verilmiş olan Ayşekadın Camisi, çeşmesi adeta bir külliye olarak ayaktadır. Fatih Sultan Mehmet'in eşi Sittişah Sultan, kendisine tahsis edilen yeri cami olarak yaptırmıştır. Sittişah Sultan, Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethetmesinden sonra da burada yaşamıştır. Türbesi de camisinin hemen yanındadır."

Kaynak: AA / Güncel

Trakya Üniversitesi Hürrem Sultan Kayseri Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title