Haberler

Osmanlı Belgelerinde Ankara' Sergisi

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, “Başkent olduktan sonra hızlı bir sosyal, ekonomik, siyasal, askeri ve kültürel gelişime sahip olan Ankara, bugün tüm sektörler itibariyle kalkınmış ve ülkemizin ikinci büyük metropolü haline gelmiştir” dedi.

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, "Başkent olduktan sonra hızlı bir sosyal, ekonomik, siyasal, askeri ve kültürel gelişime sahip olan Ankara, bugün tüm sektörler itibariyle kalkınmış ve ülkemizin ikinci büyük metropolü haline gelmiştir" dedi.

Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ve Ankara Kalkınma Ajansı işbirliği ile düzenlenen 'Osmanlı Belgelerinde Ankara ' sergisi Milli Kütüphane'de açıldı. Açılışa Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdür Yardımcısı Şaban Baba ve diğer yetkililer katıldı.

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Şayık, Ankara'nın Başkent olmasının 91. yıl dönümü nedeniyle sergiyi düzenlediklerini belirterek Ankara'nın bölgesindeki yerleşmelerin insanlık tarihi kadar eski medeniyetlere ev sahipliği yaptığının tahmin edildiğini hatırlattı.

Ankara'nın sırasıyla Hitit, Frigya, Kimmer, Pers, Lidya, Galat, Roma ve Selçuklu hakimiyetine girdiğini ifade eden Şayık, 1345 yılında Süleyman bey tarafından Osmanlı topraklarına katıldığını belirterek şunları dedi:

"Ankara, 23 Nisan 1920 kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümetine idari mekan olmuş, 13 Ekim 1923'de de Türkiye Cumhuriyeti başkenti olmuştur. Başkent olduktan sonra hızlı bir sosyal, ekonomik, siyasal, askeri ve kültürel gelişime sahip olan Ankara, bugün tüm sektörler itibariyle kalkınmış ve ülkemizin ikinci büyük metropolü haline gelmiştir."

Serginin Ankara'nın tarihi zenginliğini yansıtması bakımından önemine işaret eden Şayık, sergide bulunan eserlerin Ankara'nın ekonomik, sosyal, kültürel, askeri ve siyasi hayatı ile ilgili bilgiler içerdiğini belirtti.

AK Parti Ankara milletvekili Emrullah İşler, Ankara'nın 91 yıldır Türkiye'nin başkenti olduğunu kaydederek, "Avrupa şehirleri adeta açık hava müzesi gibi, Biz niye böyle değiliz diye, 'biz neden şehirlerimizi bu şekilde mahvettik' diye soruyorsunuzdur. Ankara, 1960'lardan sonra maalesef hep birlikte gecekondulaşmaya terk ettik, kötü görüntüler ortaya çıktı. Son yıllarda gecekondu meselesi bitti" ifadelerini kullandı.

Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdür Yardımcısı Baba, şehirlerin geçmişten günümüze kültürel, tarihi ve sosyal birikimi yansıtan mekanlar olduğunu söyleyerek, Ankara'nın Türkiye'nin Cumhuriyet tarihinin yanı sıra Osmanlı döneminde kendine has özellikleri olduğunu ifade etti. Baba, şunları kaydetti:

"Sergi çalışmamız, Ankara'nın önemli konumunu yansıtan, kültürel, sosyal, askeri ve siyasi gelişmelerle ilgili ferman, berat, padişah emri defter kayıtlarını içermektedir. Çalışmamızda 1438-1911 yılları arasını kapsayan 43 adet belge görüntüsü yer almaktadır."

Protokol konuşmalarından sonra konuklar Ankara türküleri ile vakit geçirdiler. Türkü dinletisinden sonra sergi açılışı yapılrdı. Serginin açılışını Ankara Kalkınma Ajansı Genel sekreteri Arif Şayık, AK parti Ankara milletvekili, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdür Yardımcısı Şaban baba birlikte yaptılar. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Emrullah İşler Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title