Haberler

Osmancık Kumbaba Köyünde Geleneksel Şükür Duası

Güncelleme:

Çorum Osmancık Kumbaba köyünde gelenekselleşen"Şükrencelik" adı verilen şükür duası yapıldı.

Çorum'un Osmancık ilçesine bağlı Kumbaba Köyü'ndeyaşayanlar her yıl geleneksel olarak kesilen şükür kurbanında bir araya geldi. Gelenek haline gelen "Şükrencelik" adı verilerek yapılan şükür duasında, kurbanlar kesildi, dualar edilerek, katılımcılara ve misafirlere çeşitli yemek ikramlarında bulunuldu.


Kumbaba Köyü'nde asırlar boyunca geleneksel olarak sadece Kumbaba Köyü'nde Mayıs-Haziran ve Ekim-Kasım aylarında yılda 2 defa yapılan"Şükrencelik" adı verilen etkinliklerle Şükran Duası'nın başlama tarihini bilen yok.

Gelenekselleşen ve sadece Kumbaba Köyün' de senede 2 defa yapılan duaya, esnaflar, siyasiler, bürokratlar, işadamları ve vatandaşlar katıldı.

Köyün kuruluşundan beri devam eden tarlaların ekimine tekabül eden aylar ile hasat mevsimine gelen aylarda yapılan şükran duasına her yıl yüzlerce kişi katılıyor.

Kumbaba Köy Muhtarı Sultan Aslan Yüce Allah' ım. Her yıl olduğu gibi yine aynı duayı tekrarlayarak, hep beraberiz. Sana çok şükür. Ürünümüzü hep bol, Köyümüzü daim eyle. Şeklinde dua ettiklerini belirtti. Yüzyıllardır gelenekselleşerek yükselen bir dua, yaşanan ve yaşamın da, ta… kendisi olan bir gelenek olduğununa dikkat çekti.

Aslan şöyle devam etti. "Köy Hayrı" dedikleri bu özel gün, her yıl Haziran ayı ile Kasım ayında ilk Pazar günü yapılmaktadır. Birlikte olmanın ve hasadın şükranı olarak kurbanlar kesilir, yemekler pişer. Cem evinin de bulunduğu Kumbaba Türbesi bahçesinde dualar edilir ve yemekler yenir. Ayranlar içilir. O gün köyde tüm köy halkının dua yaptığı yerler olan cem evi ve camiye geldiklerini belirtti.

Kumbaba Köy Muhtarı Sultan Aslan Sabah erken saatlerde önce kurbanlar kesilir. Herkes kesesine ve gücüne göre ya koyun ya da keçi bağışlar veya para vererek kurban alımına destek sağlar. Etler, koca kazanlarda kaynatılır. Bu sırada köy halkı evinden leğenler dolusu pirinç, bulgur taşır. Herkes gönlünce, gücü yettiğince bu Şükran duasına katıldığına dikkat çekti.

Bugün ise Tosunların kesildiğini ifade eden Aslan , mutfakta çuvallarla pirinç piştiğini, her yıl olduğu gibi bu yılda mönü taskebabı, pirinç pilavı, helva, tulumba tatlısı ve ayran olduğunu söyledi.

Komşu ve civar köylerden gelen misafirlerinde katıldığı şükran duasında önce erkekler yemeklerini yediler, ardından bayan ve çocuklara yemek verildi.

Yine eskiden olduğu gibi artan yemekler ise israf edilmeyerek komşulara dağıtıldı.

HABER:Mustafa ULUSOY


Kaynak: Temsilci / Güncel

Osmancık Çorum Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 8 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 8 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 8 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title