Haberler

Oruç Tutanlar, Sağlık ve Dengeli Beslenmeli'

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi diyetisyeni Tuğçe Özakçaoğlu, oruç tutan kişilerin rutin beslenme kurallarının dışına çıkmadan, sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı oluşturması gerektiğine dikkat çekti.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi diyetisyeni Tuğçe Özakçaoğlu, oruç tutan kişilerin rutin beslenme kurallarının dışına çıkmadan, sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı oluşturması gerektiğine dikkat çekti.

Diyetisyen Tuğçe Özakçaoğlu, Ramazan ayının yaza denk gelmesiyle uzayan açlık süresi ve aşırı sıcakların sağlık problemlerine yol açmaması için dikkat edilmesi gereken kuralları anlattı. Özakçaoğlu, "Ramazan ayı, sindirim sisteminin özellikle midenin dinlendirilmesi için bir fırsat. Ancak öğün sayısının ikiye düşmesi sebebiyle kilo alma riski konusunda dikkat edilmesi gereken bir aydır. Özellikle yağlı yemeklerin ve hamur işi tatlıların tüketiminin artması başta su olmak üzere, sebze ve meyve tüketimi azalması kilo alma riskini artırmakta ve sindirim sistemi problemlerine neden olabilmektedir. Halbuki bu dönemde günlük alınması gereken enerji ve besin öğelerinin oranları değişmemektedir. Dolayısıyla rutin beslenme kurallarının dışına çıkılmadan sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı oluşturulmalıdır" dedi.

'KAN ŞEKERİNİN DENGEDE KALMASINI SAĞLAYIN'

Gün batımının geç olması nedeniyle açlık süresinin 18 saati bulduğunu, bu nedenle sahur yapmanın çok daha önemli olduğunu vurgulayan Özakçaoğlu, şöyle dedi:

"Sahur yapılması kan şekerinin daha uzun saatler dengede kalmasını sağlamaktadır. Sahurda peynir, yumurta, süt, domates, salatalık, meyve ve yeşilliklerden oluşan sağlıklı kahvaltılar ya da zeytinyağlı sebze yemekleri, çorbalar ve yoğurttan oluşan hafif menüler tercih edilmelidir. Ancak açlığı gün içerisinde çok fazla hissedenler mide boşalmasını geciktiren bulgur pilavı ya da kuru baklagilleri de tercih edebilirler. Protein kaynaklarının özellikle süt, yoğurt, peynir, yumurtanın daha uzun süreli tokluk sağlamaları sebebiyle sahur sofrasında bulunmasına özen gösterilmelidir. Yağ ve tuz kullanımının ve hamur işlerinin tüketiminin azaltılması, sahurdan hemen sonra uyumamak özellikle kilo problemi ve reflü sorunu yaşayanlar için dikkat edilmesi gereken önemli noktalardır. Sahurda sadece su içerek ya da yatmadan önce yemek yiyerek oruç tutulması gün batımının geç olması nedeniyle açlık süresinin 18 saatten fazla olmasına, kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine neden olarak günlük işlerde verimin düşmesine, halsizliğe ve baş ağrısına neden olmaktadır."

'DENGELİ BESLENMEYE ÖZEN GÖSTERİLMELİ'

Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğinin kaydeden Özakçaoğlu, şöyle konuştu:

"İftara su ve çorba ile başlanılması, 15-20 dakika sonra az yağlı etli sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir şekilde yükselten karmaşık karbonhidratlar bulgur, tam buğday ekmeği, kuru baklagiller daha çok tercih edilmelidir. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınmalıdır. Günde ortalama 2- 2,5 litre su içmeye, bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, mineralli su içmeye özen gösterilmelidir. Kafein ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücutta daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için aşırı miktarda tüketilmemelidir. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir." - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title