Haberler

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması

"Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı ile 4 milyon 155 bin hektar alanda sel ve erozyon önleme çalışmaları yapılacak" "Böylece, yukarı havzalarda alınacak sel ve erozyon kontrol tedbirleri ile suyun yüzeysel akışa geçerek sel ve taşkın oluşturmasının önüne geçilecek"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı ile 4 milyon 155 bin hektar alanda sel ve erozyon önleme çalışmaları yapılacağını bildirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, erozyonla yürütülen mücadelede çalışmalarında, erozyonla taşınan toprak miktarı yılda 500 milyon tondan, 178 milyon tona düşürüldü.

Bakanlık tarafından, 2003-2014 yılları arasında 4 milyon 112 bin hektar alanda ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve rehabilitasyon çalışması yapılarak, 3 milyar 250 milyon fidan ekildi.

2013-2017 yılları arasında uygulanan "Erozyonla Mücadele Eylem Planı" kapsamında yaklaşık 1,5 milyon hektar alanda ağaçlandırma, rehabilitasyon, erozyon kontrolü ve mera ıslahı çalışmaları yapılacak.

-"Verimli orman varlığı 11 milyon 558 bin hektara çıkarıldı"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, dünyada orman varlığı azalırken Türkiye'nin orman varlığını arttığını belirterek, ağaçlandırma, erozyon kontrolü, bozuk ormanların rehabilitasyonu, mera ıslahı, çalışmaları ile 1972'de 20,2 milyon hektar olan orman varlığını 2012 yılı itibarıyla 21,7 milyon hektara ulaştırdıklarını ifade etti.

Bakan Eroğlu, 1973'te 8 milyon 856 bin hektar olan verimli orman varlığının 2 milyon 702 bin hektar artırılarak 11 milyon 558 bin hektara çıkarıldığını vurgulayarak, bu çalışmaların 900 bin hektarını da son 10 yılda gerçekleştirdiklerini bildirdi.

-Baraj ve gölet havzasında ağaçlandırma

Toprak, su ve bitki arasında bozulan tabii dengeyi yeniden tesis edecek tedbirleri almak maksadıyla sel ve taşkınlarla mücadele için 2013- 2017 yıllarını kapsayacak "Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı"nı da uygulamaya koyduklarını belirten Eroğlu, "Plan ile 4 milyon 155 bin hektar alanda sel ve erozyon önleme çalışmaları yapılacak. Böylece, yukarı havzalarda alınacak sel ve erozyon kontrol tedbirleri ile suyun yüzeysel akışa geçerek sel ve taşkın oluşturmasının önüne geçilecek" ifadesine yer verdi.

Bakan Eroğlu, 2013–2017 yılları arasında uygulanacak bir başka eylem planının ise "Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Eylem Planı" olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Büyük emek ve paralar harcayarak hizmete aldığımız baraj ve göletlerin ömrünü uzatmak, barajların ve su havzalarının korunmasını sağlamak maksadı ile bu eylem planı kapsamında 400 baraj ve gölet havzasında, ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve rehabilitasyon çalışmaları yapacağız. Yürütülen bütün bu çalışmalarla, ülke genelinde erozyona maruz kalan alanlarda erozyonla mücadeleye daha etkin bir şekilde devam edeceğiz." - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Veysel Eroğlu Havza Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title