Haberler

Ordu'nun Derelerine Dizgin Vurulacak

Ordu’da 5, 6 ve 7 Temmuz 2016 tarihlerinde Fatsa ile Perşembe ilçelerindeki Ilıca ve Gacalı Irmağı havzalarında meydana gelen sel ve taşkınların bir daha yaşanmaması için düğmeye basıldı.

Ordu'da 5, 6 ve 7 Temmuz 2016 tarihlerinde Fatsa ile Perşembe ilçelerindeki Ilıca ve Gacalı Irmağı havzalarında meydana gelen sel ve taşkınların bir daha yaşanmaması için düğmeye basıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, 14 köprü ile 16 evin yıkılmasına, 100'den fazla küçük ve büyükbaş hayvanın telef olmasına, 239 grup mahalle yolunun zarar görmesine ve 3 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan sel ve taşkınları önlenmesi amacıyla Ilıca ve Gacalı havzalarında böyle bir afetin bir daha meydana gelmemesi için yaklaşık 100 milyon liraya mal olacak bir eylem planı hazırladı.

Gacalı Deresi havzasında yapılacak ıslah çalışmaları için 20 milyon lira, Ilıca Irmağı havzasında yapılacak ıslah çalışmaları için 71.5 milyon TL'nin harcanmasının öngörüldüğü eylem planına göre, havzalarda bulunan tarım alanlarının drenajlarının yapılması, havza üzerindeki orman yolları ile kırsal kesim yollarının onarım ve rehabilite edilmesi, dere içlerinde ağaç temizliğinin yapılması ve havzanın heyelan haritalarının çıkarılarak önlemlerinin alınması hedeflendi.

Yağmur suları kontrol altına alınıyor

DSİ, AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığının paydaş kuruluşlar olduğu eylem planında ilk etapta yağmur sularının yüksek kesimlerinden ırmak zeminine kadar akıntısına doğal drenajı tesis edilerek müdahale edilecek ve akış rejimi yeniden düzenlenecek. Heyelan ve selin kontrol altına alınması için dere kıyılarına topuk oluşturarak kıyı kaymalar ve moloz akmaları önlenecek.

Proje kapsamında ayrıca havza içerisinde yapılacak etüt ve proje çalışmaları neticesinde orman, tarım ve köy yollarında tekniğine uygun yapılmayan yol dere geçişlerindeki sanat yapıları, yol boyu drenajın iyileştirmesi, gerekli yerlerde ilave sanat yapıları yapılacak.

Eylem planına dere içi temizlikleri Ordu Büyükşehir Belediyesi ve DSİ işbirliği ile yapılacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da havza boyunca yağmur sularının heyelanı tetiklememesi için fındık alanlarında şehir yağmur suyu şebekesi gibi drenaj sisteminin kurulması için proje hazırlayarak uygulayacak.

Son 400 yılın en büyük yağışı

5, 6 ve 7 Temmuz 2016 tarihinde meydana gelen sağanak yağışlarda Fatsa-Ilıca Irmağı havzasına metrekareye 63 kilogram, Gacalı Irmağı havzasına ise 160 kilogram yağış düşmüştü. Yağışlar sırasında Ilıca Irmağı'nda saniyede 506 metreküp, Gacalı Deresi'nde 262 metreküp debi hesaplanmıştı. Bu debi miktarları son 400 yılın en büyük akış hızı olarak belirlenmişti.

Yağışlar sonucu oluşan sel ve taşkınlarda ise fındık arazileri, kivi bahçeleri ve ırmak kenarında yer alan balık çiftlikleri sular altında kalmış, Ilıca Deresi ve yan kolları üzerinde bulunan 6 adet, Gacalı Deresi üzerinde 2 adet yıkılmıştı. - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Perşembe Fatsa Ilıca Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title