Haberler

Önerdiğimiz Cumhurbaşkanlığı Sistemi, Cumhuriyeti Garanti Eden Bir Sistem"

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "rejim değişikliği" iddiasının herhangi bir hukuki temeli ve gerekçesi olmadığını belirterek, "Parlamenter sistem, cumhuriyeti garanti etmiyor ama bizim önerdiğimiz cumhurbaşkanlığı sistemi, cumhuriyeti garanti eden bir sistemdir.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "rejim değişikliği" iddiasının herhangi bir hukuki temeli ve gerekçesi olmadığını belirterek, "Parlamenter sistem, cumhuriyeti garanti etmiyor ama bizim önerdiğimiz cumhurbaşkanlığı sistemi, cumhuriyeti garanti eden bir sistemdir." dedi.

Şentop, Mimar Sinan Vakfı ziyareti ve Edirne Televizyonu'nda katıldığı program sonrası, AK Parti Edirne İl Başkanlığı tarafından kentteki bir restoranda düzenlenen toplantıya katıldı.

Mustafa Şentop burada yaptığı konuşmada, 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasının dünya gündemi haline geldiğini söyledi.

Anayasanın hükümet sistemi ile ilgili maddelerinin değişeceğini belirten Şentop, "Değişiklikteki ağırlıklı kısım bu. Nelerin olmadığını ifade etmekte de fayda var. Bu bir rejim değişikliği midir? Rejim değişikliği değildir. Türkiye'nin devlet şekli cumhuriyettir." diye konuştu.

Önerilen değişiklikte ilk dört maddeyle ilgili hiçbir değişikliğin olmadığını ifade eden Şentop, şöyle devam etti:

"Peki buna 'rejim değişikliği' diyen arkadaşlar, niçin söylüyorlar. Aslında onlar bütün anayasa değişikliklerine 'rejim değişikliği' diyorlar. 2010'da yaptığımız anayasa değişikliği ile ilgili de Anayasa Mahkemesine gidip dava açtıklarında, o zaman da 'bu bir rejim değişikliği' demişler. Ne oldu, rejimde bir değişiklik yok.

2007'de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine dair anayasa değişikliği yaptığımızda da o arkadaşlar 'bu bir rejim değişikliğidir' demişler. Ne olmuş, hiçbir şey değişmemiş. Yani rejim değişikliği değil. Rejim değişikliği ile ilgili önemli bir tabiri, önemli bir kavramı bu kadar sık kullanırsanız bunu artık etkisiz hale getirirsiniz, nitekim bugün olan da o. 'Rejim değişikliği' iddiasının herhangi bir hukuki temeli, bir gerekçesi yok. Bunu komisyonda da çok konuştuk. Bir sürü hikaye anlatılıyor. Bunun aslı ve esası yok."

Şentop, "rejim değişikliği" iddiasında bulunanların samimi olmadığını, milletin kafasını karıştırmak istediklerini dile getirdi.

"Parlamenter sistem, krallıklarda da oluyor cumhuriyetlerde de"

"Rejim değişikliği" iddiasını haklı kılacak hiçbir düzenlemenin olmadığını aktaran Şentop, halk oylamasında önerilen değişikliğin tamamının hükümet sistemiyle ilgili olduğunun altını çizdi.

Parlamenter sistemin bir hükümet sistemi olduğunu ifade eden Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hükümetin, Meclisin, parlamentonun içinden çıktığı sisteme, hükümetin doğrudan halk tarafından seçilmediği, parlamentonun içinden çıktığı sisteme, 'parlamenter sistem' denir. Dünyada parlamenter sistemler var. Parlamenter sistemlerin bir kısmı krallıktır. İyi işleyen parlamenter sistemlerin çoğu da krallıktır. Bu işin tarihi kökeni İngiltere'dir. Hükümet sistemi olarak İngiltere'de parlamenter sistem var. İngiltere bir saltanat, krallık. Hollanda bir krallık, iyi işliyor parlamenter sistem. Belçika bir krallık, her ne kadar iyi işlemese de sistem.

İsveç, Norveç krallık. Hepsi parlamenter sistem. Parlamenter sistemin cumhuriyetlerde de olduğunu görüyoruz. Almanya, parlamenter sistem iyi işliyor. İtalya, parlamenter sistem iyi işlemiyor. Yani bir hükümet sistemi olan parlamenter sistem, krallıklarda da oluyor, cumhuriyetlerde de oluyor. Parlamenter sistem için cumhuriyet zorunlu değil. Bugün bizim hükümet sistemimiz bu. Cumhuriyetle parlamenter sistem zorunlu bir birlik beraberlik içerisinde değil. Krallıklarda da parlamenter sistem olabiliyor."

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, krallığı imkansız hale getiren bir sistemdir"

Halk oylamasında önerilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin sadece cumhuriyetlerde olduğunu anlatan Şentop, "Dünyada bizim önerdiğimiz sisteme benzeyen 59 ülkede bu sistem var. ve bu 59 ülkenin hepsi cumhuriyettir. Bu sistemin krallıkla, saltanatla, monarşiyle beraber olabilme ihtimali yok. Açık anlatacak olursak; parlamenter sistem, cumhuriyeti garanti etmiyor ama bizim önerdiğimiz cumhurbaşkanlığı sistemi, cumhuriyeti garanti eden bir sistemdir. Cumhuriyet dışında bir sistemle, monarşiyle devlet şekliyle rejimle bir arada olmuyor. Bu açıdan bakacak olursak, bugünkü mevcut sisteme göre bizim önerdiğimiz 16 Nisan'da oylanacak olan cumhurbaşkanlığı sistemi, cumhuriyeti teminat altına alan bir daha saltanatı, monarşiyi, krallığı imkansız hale getiren bir sistemdir." şeklinde konuştu.

Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop, konuşmasının ardından toplantıya katılanların sorularını cevapladı.

Toplantıya, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Barosu Başkanı Özgür Yıldırım, AK Parti İl Başkanı İlyas Akmeşe, MHP İl Başkanı Hakan Özkan, oda ve borsa başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA / Politika

Mustafa Şentop AK Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title