Haberler

Öncesi ve Sonrasıyla 100. Yılında Kop Savunması ve Bayburt Çalıştayı"

Bayburt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesince "Öncesi ve Sonrasıyla 100. Yılında Kop Savunması ve Bayburt Çalıştayı" gerçekleştirildi.

Bayburt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesince "Öncesi ve Sonrasıyla 100. Yılında Kop Savunması ve Bayburt Çalıştayı" gerçekleştirildi.

Rektör Prof. Dr. Selçuk Coşkun, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinin yeni bir fakülte olduğunu, yapacağı bilimsel çalışmalarla yörenin tarihi ve kültürüne önemli katkılar sunacağını söyledi.

Kop savunmasının bilimsel platformda günümüze kadar çok fazla ele alınmadığını belirten Coşkun, Kop savunmasıyla ilgili çalışmaların ve daha farklı konuların bundan böyle İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi bünyesinde gerçekleştirileceğini ifade etti.

Coşkun, Kop Dağı'ndaki savaşın izlerinin bölgede hala canlılığını koruduğunu dile getirerek, "Bugün gitseniz Kop Dağı'na oradaki mevzileri hala göreceksiniz, oradaki kurşunları göreceksiniz. Dolayısıyla Kop Dağı bir Sarıkamış gibi canlandırılabilir." dedi.

Bu bölgedeki tüm izlerin şimdiki nesillere atalarımızın hatırası olarak kaldığına vurgu yapan Coşkun, "Bu insanlar aç, bu insanlar açık, bu insanlar karda kışta bu memleketi savunmuşlar ve tarihe ikinci Plevne diye geçmiş Kop Dağı savunması. O anlamda örnek alacağımız ve ilmek ilmek dokuyacağımız bir olaydır bu." ifadesini kullandı.

Rektör Coşkun'un konuşmasının ardından 100. Yılında Kop Savunması Belgeseli'nin ilk bölümü izlendi.

Daha sonra çalıştayın birinci oturumu Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu başkanlığında gerçekleştirildi. Bu oturumda Yrd. Doç Dr. Selahattin Tozlu, "Bayburt'un Tarihi ve Coğrafi Önemi", Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur "Hatıralarda Kop Savaşları", öğretim görevlisi Rahmi Akbaş "Kop Savunması ve Mareşal Fevzi Çakmak Paşa", Doç. Dr. İsmail Eyüboğlu ise "Bayburt Jandarma Taburu Komutanlığı ve Kop Savunması" konulu sunum yaptı.

Çalıştay, öğleden sonra gerçekleştirilecek ikinci oturumla sona erecek.

İktisadi ve İdari İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonu'ndaki çalıştaya, İl Garnizon Komutanı Jandarma Albay İbrahim Ayhan Vural, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Çiğdem, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Bayburt Üniversitesi Selçuk Coşkun Kop Dağı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title