Haberler

Ogün Samast Davası, Hrant Dink'e Suikast Ana Davasıyla Birleştirildi

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i öldüren Ogün Samast'ın "Terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla yargılandığı dava, "Hrant Dink'e suikast" ana davasıyla birleştirildi.

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i öldüren Ogün Samast'ın "Terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla yargılandığı dava, "Hrant Dink'e suikast" ana davasıyla birleştirildi. Mahkeme heyeti, birleştirme kararında, her iki dava arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğunu belirtti.

İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanık Ogün Samast ve avukatı katılmadı. Dink Ailesi'ni ise avukat Hakan Bakırcıoğlu temsil etti.

Hakim, avukat Levent Yıldırım'ın Samast'ın avukatlığını bıraktığını belirterek, Samast'ın başka bir avukat tutacağını, Baro'dan avukat talebinin olmadığını ve duruşmalara katılmak istemediğini söylediğini açıkladı.

SAVCI: DAVALAR BİRLEŞTİRİLSİN

Duruşma savcısı Mahmut Celal Musaoğlu ise Ogün Samast'ın "Terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla yargılandığı davanın, "Hrant Dink'e suikast" ana davasıyla birleştirilmesini talep etti.

DİNK AİLESİNİN AVUKATI: BİRLEŞTİRME KARARI VERİLSİN

Dink Ailesi'nin avukatı Hakan Bakırcıoğlu da savcının talebine katılarak, "Biz daha önce beyanda bulunmuştuk. Hukuki ve fiili irtibat bulunması sebebiyle davaların birleştirilmesine karar verilsin" diye konuştu.

DAVALAR BİRLEŞTİRİLDİ

Kısa aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, her iki dava arasında da hukuki, şahsi ve fiili irtibat bulunması, atılı suçun niteliği ve maddi gerçeğin açığa çıkabilmesi için, davaların birlikte görülmesinin zorunluluk olduğunu vurguladı. Mahkeme heyeti, Samast'ın "Örgüte üye olmak" iddiasıyla yargılandığı davanın, İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen "Hrant Dink suikastı" ana davasıyla birleştirilmesine hükmetti.

Ogün Samast'ın "örgüte üye olmak" suçundan yargılandığı 2011/55 numaralı esasın bu kararla kapatılmasına hükmeden mahkeme heyeti, bundan sonraki yargılamanın İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2014/221 esas üzerinden devamını kararlaştırdı. Mahkeme heyeti, kararın bilgi bakımından, yasada "Suça Sürüklenen Çocuk" (SSÇ) olarak nitelendirilen Ogün Samast'a tebliğine de hükmetti.

2010 YILINDA DOSYASI ÇOCUK MAHKEMESİ'NE GÖNDERİLMİŞTİ

Tetikçi Ogün Samast'ın dava dosyası, 2010 yılında görevsizlik kararıyla İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti. Yargılamayı yapan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, kararında, Samast'ın suç tarihinde 17 yaşında olduğunu ve 22 Temmuz 2010'da yürürlüğe giren, kamuoyunda "Taş atan çocuklar yasası" olarak bilinen 6008 Sayılı Kanun'un 8. maddesi gereğince Samast'ın özel yetkili mahkemelerde yargılanamayacağının açık olduğunu kaydetmişti.

İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi, 2011 yılında, Ogün Samast'ı, "Hrant Dink'i tasarlayarak öldürmek" ve "Ruhsatsız silah taşımak" suçlarından 22 yıl 10 ay hapis cezasına mahkum etmiş, "Örgüt üyeliği" suçundan yargılandığı davayı ise ayırmıştı.

ANA DAVANIN GEÇMİŞİ

Özel Yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Ocak 2012 tarihinde verdiği kararda, bütün sanıkların "Silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan beraatine hükmetmişti.

Ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, bu kararın, "sanıkların atılı suçları örgütün faaliyeti çerçevesinde işlediği" gerekçesiyle bozulmasını istemişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de, örgüt yönünden verilen beraat kararını bozmuştu. Daire, sanıkların "silahlı terör örgütü üyesi" değil, "suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüt üyesi" oldukları gerekçesiyle yargılanmaları gerektiğine hükmetmişti. Yargıtay'ın kararının ardından davanın yeniden görülmesine İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanmış ve bu mahkemede 6 duruşma yapılmasının ardından, dosya Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli ağır ceza mahkemelerinin tamamen kaldırılması üzerine İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

5. Ağır Ceza Mahkemesi, 30 Ekim'de, Yargıtay'ın "Silahlı terör örgütü üyesi olmak"tan verdiği beraat kararını bozarak, "sanıkların terör örgütünden değil, çıkar amaçlı suç örgütünden yargılanması ve cezalandırılması" yönündeki kararına uymuş, sanıkların 'çıkar amaçlı suç örgütü üyesi olmak' suçundan yargılanmasına başlanmıştı. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ogün Samast Hrant Dink Yargıtay İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title