Haberler

Oduncunun İlginç Buluşu: "Odunmatik"

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde mahrukatçılık yapan bir esnaf, ilginç bir buluşa imza attı.

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde mahrukatçılık yapan bir esnaf, ilginç bir buluşa imza attı. Tahir Özdemir isimli vatandaş, hidrolikle çalışan ve ismini 'odunmatik' koyduğu, bıçaklar yardımıyla kütüklerini kısa sürede sobada yakılacak büyüklükte kesen bir makine yaptı.

Yaklaşan kış ayları öncesinde vatandaşları odun ve kömür telaşı sardı. Birçok vatandaş odun almak için mahrukatçıların yolunu tuttu. Vatandaşların taleplerine cevap vermeye çalışan esnaflar da kendilerince çözüm üretmeye başladı.

Balta ile aşırı zaman ve fazla insan gücü gerektiren odun kırma işini daha kolay çözmek isteyen Afşin ilçesine bağlı Kabaağaç Mahallesi'nde yaşayan ve uzun süredir odun-alım satımı yapan ortaokul mezunu Tahir Özdemir (31) ise, ilginç bir buluşa imza attı. Balta ile odun kırmaktan bıkan Özdemir, dizaynını kendisinin yaptığı hidrolikle ve elektrikle çalışan makineyi Elbistan'da imal ettirdi. Makinenin ön kısmına yerleştirdiği bıçaklar, hidrolik sistemin basınçla ittiği ağaç kütükleri kısa sürede oduna çevirmeyi başardı. Odunmatik ismini verdiği makinenin performansından memnun olduğunu belirten Tahir Özdemir, önümüzdeki günlerde makinesini daha da geliştireceğini kaydederek, "Bu makine bir işçinin baltayla 6-7 günde yaptığı işi 1 günde yapıyor. Baltayla odun kırmaya son" dedi.

Uzun yıllardır kendi atölyesinde doğramacılık ve odun alım-satımı işi yaptığını ve böyle bir makine oluşturmanın en büyük hayallerinden biri olduğunu anlatan Özdemir, "Bu odun kırma makinesi yıllardan beri aklımdaydı. Baltayla odun kırmak için işçi tutuyorduk. 70 lira yevmiye alıyordu. O da ancak akşama kadar 1,5 ton odun kırıyordu. Bu hem zaman açısından hem de parasal yönden bizlere ağır geliyordu. Bu sorunu çözmek için uzun zamandır kafamda tasarladığım bir makine vardı. Düşüncelerimi ve hayalimi ustalara anlattım. Onlar da benim fikrim doğrultusunda bu makineyi yaptılar. Bu makine ise bir günde 8 ton odun kırıyor. Bu makinede dinamo, hidrolik sistem ve piston var. Hidrolik sisteme gelen yağ, pistonları hareket ettiriyor ve 80-100 ton arası basınçla istenilen ebattaki kütükleri parçalıyor. Sobalık şekilde hazırlıyor. Artık odunları daha kolay ve kısa sürede kırıp müşterilerimizin evlerine götürebileceğiz. Artık baltaya son. Makinemizin ismini de odunmatik bıraktık. Odunmatikle baltaya gerek kalmadı" şeklinde konuştu.

Odunmatikin çalışma sistemini inceleyen vatandaşlar ise, makinenin büyük kolaylık sağladığını kaydettiler. Bazı vatandaşlar makinenin hızını ortaya çıkarmak için ellerine aldıkları balta ile makine arasında odun kırma yarışına bile girmeyi ihmal etmedi. - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kahramanmaraş Tahir Özdemir Elbistan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title