Haberler

Ödüllü Projeyle Türkiye'de Bir İlk

Güncelleme:

Proje, aynı zamanda Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun AB finansman desteğiyle yürüttüğü Herkes İçin Kurumsal Sosyal Sorumluluk projesi kapsamında 2014 Etkililik Ödülü'nün de sahibi.

Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılacak değişikliklerin TBMM gündeminde olduğu bugünlerde umut verici gelişmeler yaşanıyor. Friterm öncülüğünde Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) sokak hayvanlarını koruma amaçlı hayata geçirilen Bizim Sokağın Çocukları projesi sayesinde Tuzla ve Dilovası'ndaki sanayiciler, sokak hayvanlarıyla bir arada yaşamanın somut ve kusursuz bir örneğini oluşturuyorlar.

Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesi (İDOSB) ve Kocaeli - Dilovası Makina İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde yaşayan sokak hayvanları, insandan uzak kuytu ormanlarda, şehir çöplüklerinde ve yoğun şehir trafiğinde hayatta kalmaya çalışan akranlarına göre çok şanslı. Çünkü 2009 yılında Tuzla'da, 2011'de Dilovası'nda başlayan Bizim Sokağın Çocukları projesi sayesinde bu bölgede yaşayan sokak köpeklerinin karınları doyuyor, tedavileri düzenli olarak yapılıyor.

Bugüne kadar projenin ilk ayağı olan İDOSB'a ait 7500 dönümlük alanda 300 köpek, Dilovası Makina İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde 5500 dönümlük alanda ise 120 köpek, açlık ve susuzluk nedeniyle ortaya çıkan sorunlardan ve bağışıklık sistemi çöken hayvanlara musallat olan uyuz gibi hastalıklardan kurtulmuş durumda. Aynı zamanda aşılama ve kısırlaştırmadan oluşan bölge hayvanlarının rehabilitasyonu ile hem kuduz riski ortadan kaldırılmış hem de bölgede nüfus kontrolü sağlanmış durumda.

Doğayla dost "ödüllü" sanayi

Friterm tarafından hayata geçirilen, OSB Yönetimi ve bölge sanayicilerinin desteğini alan bu proje, hiçbir maddi kazanç ve menfaat amacı gütmeksizin, OSB'lerin içinde veya etrafında bulunan sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların koruma altına alınarak OSB'ler tarafından sahiplenilmesi ilkesini temel alıyor. Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların (hasta, sakat, yaşlı, yavru, hamile, küpeli/küpesiz, dişi/erkek) envanterinin çıkarılması, beslenme, su ve sağlık ihtiyaçlarının tanımlanan beslenme noktalarında karşılanması ve sokak hayvanlarına yönelik yasal sorumluluğu olan belediyelerin, hayvanların aşılanması ve kısırlaştırılması aşamasında devreye sokulması, projenin en önemli adımlarını oluşturuyor. Proje kapsamında hem kadrolu elemanlar hem de projeye tahsis edilen bir araç ile yemek-su dağıtımını yapan kişiler de bu konuda kısa bir eğitim alıyor. Belediye tarafından aşılanan ve kısırlaştırılan hayvanlar anlaşmalı veteriner hekimlerce verilen sağlık hizmetinden yararlanıyor.

Projenin nihai hedefi ise, bütün OSB'lerde ve kentlerin mahalleye yönelik yaşam ortamlarında kolaylıkla uygulanabilecek bir modeli hayata geçirmek ve toplum nezdinde sokak hayvanlarına bakış açısını değiştirebilmek. Bizim Sokağın Çocukları projesine TİSK tarafından Herkes İçin Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) projesi kapsamında verilen 2014 Etkililik Ödülü'nü kazandıran da bu sürdürülebilir ve uygulanabilir boyut.

"Sokak hayvanı sorunu yoktur, sokak hayvanlarının sorunları vardır"

Friterm Sosyal Sorumluluk Proje Koordinatörü Perihan Duruk, bu proje sayesinde insan ve hayvanlar arasında güvene dayalı bir ilişki oluştuğunu söylüyor. "Bölgede yaşama hakkı olan hayvanlara sağlıklı bir ortam yaratmak ve yaşam mücadelesi verdiğini fark etmediğimiz, fakat yardıma muhtaç olan diğer canlılara yönelik farkındalığı artırmak da projenin amaçları arasında yer alıyor" diyen Duruk, sokak hayvanlarına dair çok önemli bir gerçeği de özellikle eklemek istiyor:

"Sokak hayvanları, sokaklarımızı bizimle paylaşmaya çalışan, fakat hiçbir ahlaki, bilimsel ve kanuni zemini olmayan nedenlerle şehirlerin çevresindeki ormanlara veya çöplüklere atılan, buralarda ölüm-kalım savaşı veren kediler ve köpeklerdir. Onlar, binlerce yıl önce evcilleştirdiğimiz ve bizimle birlikte yaşamaya alıştırdığımız, fakat hizmetinden yararlandıktan sonra metropollerin gelişmesi ve büyümesi sonucu sokaklara terk ettiğimiz sahipsiz hayvanlardır. Dolayısıyla aslında 'sokak hayvanı sorunu' yoktur; 'sokak hayvanlarının sorunları' vardır. Biz, bu projeyle beraber, barış ve huzur içinde bir arada yaşamanın mümkün olduğunu kanıtlıyoruz ve diğer OSB'lerin de aynı model ile doğaya ve hayvana dost sanayi ortamı yaratacağına inanıyoruz."

Kaynak: Bültenler / Güncel

Organize Sanayi Bölgesi Dilovası Türkiye Tuzla Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title