Haberler

Çözüm Sürecinde Tarihi An Çok Yakın! Silahlı Mücadele Bitiyor

Güncelleme:

Hükümet-HDP-İmralı arasında yürütülen çözüm sürecinde, PKK'nın Türkiye'de silahlı mücadeleyi bıraktığını ilan etme aşamasına gelindi.

Abdullah Öcalan, 4 Şubat'ta İmralı'da kendisiyle görüşen HDP heyetine silahlı mücadelenin bırakıldığı mesajını verdi. Bu gelişmenin ardından, Hükümet ve HDP'nin birkaç gün içinde ortak açıklama yaparak silahların bırakıldığını açıklamaları bekleniyor.

HDP HEYETİ KANDİL'E GİTTİ

Sıcak günlerde bu sabah da önemli bir gelişme oldu. HDP heyeti çözüm sürecine ilişkin görüşmeler için Kandil'e gitti.

TARİHİ AN ÇOK YAKIN

Çözüm sürecinde tarihi an çok yakın. İmralı'da Öcalan, "PKK tüm unsurlarıyla silah bıraksın. Artık silahlı mücadele bitmiş, siyasi mücadele başlamıştır" dedi. Ancak mesajı alan Kandil, direnç gösteriyor. Mütabakat sağlanırsa silahlara son verecek çağrı, hükümet ve HDP tarafından ortak bir açıklamayla duyurulacak.

HDP Heyeti de, çözüm sürecine ilişkin görüşmeler için bugün Kandil'e gitti.

SİLAH BIRAKILMASI AN MESELESİ

Yeni Şafak'tan Abdulkadir Selvi'nin haberine göre; Hükümet-HDP-İmralı arasında yürütülen çözüm sürecinde, PKK'nın Türkiye'de silahlı mücadeleyi bıraktığını ilan etme aşamasına gelindi. 'Kandil engeli' aşıldığı takdirde silah bırakma kararının açıklanmasının an meselesi olduğu öğrenildi. İmralı'da bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan'ın 4 Şubat tarihinde kendisiyle görüşen HDP heyeti aracılığıyla silahlı mücadelenin bırakıldığı mesajını verdiği ifade ediliyor. Öcalan'ın, silahlı mücadelenin bırakıldığı kararının alınması için PKK'ya, kongreyi toplayıp karar almaları yönünde çağrı yaptığı belirtiliyor. Ancak Kandil, Öcalan'ın verdiği bu mesajın kamuoyuna açıklanmasını engelliyor.

Alınan bilgilere göre PKK bileşenleri, Öcalan'ın silahlı mücadelenin bırakıldığı yönündeki kararını kabul ederse, hükümet ile HDP bunu ortak açıklama ile kamuoyuna duyuracak.

KANDİL ENGELLİYOR

Çözüm sürecinden sorumlu Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile hükümeti temsilen yetkililerin bulunduğu bir ortamda HDP heyeti de tam kadro olarak yeralacak ve PKK'nın Türkiye'de silahlı mücadeleyi sonlandırdığı açıklanacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılan 'çözüm toplantısı'nda da hükümetin, çözüm konusundaki iradesinin tam olduğunun altı çizildi. Bu kararlılığı Yalçın Akdoğan da önceki gün HDP heyetine iletti. 4 Şubat'ta HDP heyetiyle görüşen Öcalan, silahlı mücadelenin bitirildiği mesajını muhataplarına iletti. Bu mesajın Kandil'e ulaştırıldığı, ancak Kandil'in bunun kamuoyuna açıklanmasını engellediği ortaya çıktı.

SİYASİ MÜCADELE DÖNEMİ

Öcalan'ın mesajında, "Türkiye topraklarında silahlı mücadele sonlandırılmıştır. 2013 yılı Nevruz ayında yayınlanan mesajımda da olduğu gibi artık silahlı mücadele bitirilmiş, siyasi mücadele dönemi başlamıştır. Silahlı mücadelenin bitirildiği yönündeki çağrımın uygulanması için PKK bileşenlerinin acilen kongreyi toplayıp, silahsızlanma kararının alınmasını gerekmektedir" dediği öğrenildi. Öcalan mesajında ayrıca, 'eylemsizliğin tam olarak hayata geçirilmesini' ve 'Cizre başta olmak üzere ilçelerdeki eylemlere son verilmesini' istedi.

BİRKAÇ GÜN İÇİNDE...

Öcalan'ın çağrısı üzerine PKK unsurları da 'silahı bırak' kararı alırsa Türkiye'deki silahlı unsurların tamamı sınırdışına çekilecek. Böylece eylemsizlik kararı kalıcı hale getirilmiş olacak. Öcalan'ın mesajının kamuoyuna açıklanmasını engellediği öğrenilen Kandil'in ise tavrını birkaç gün içinde netleştireceği ifade edildi. Tarihi çağrı sonrası Kandil'in, kongre toplayıp silahsızlanma kararı alması bekleniyor. Öcalan'ın çağrısına rağmen Kandil'in direnişinin sürmesi durumunda ise PKK lideri tekrar devreye girerek daha kararlı mesajlar verecek.

MART BEKLENMEZ

Hükümetin çözüm süreci konusundaki tavrının önceki gün yapılan görüşmede Başbakan yardımcısı Yalçın Akdoğan tarafından net bir şekilde HDP heyetine aktarıldığı öğrenildi. 'Silah bırak' çağrısına direndiği öğrenilen Kandil'in ikna edilmesi ve Öcalan'ın çağrısının kamuoyuna açıklanmasıyla birlikte süreç daha da hızlanacak. Daha önce mart ayında yapılması planlanan tarihi çağrının, birkaç gün içinde açıklanmasının mümkün olduğu ifade edildi. Hükümet ile HDP heyetince yapılacak çağrının ardından 'gözlemci heyeti' oluşturulacak. Akil İnsanlar Heyeti üyeleri ile iki tarafın üzerinde mutabakata vardığı isimlerden oluşması beklenen heyetin, süreçte 'üçüncü göz' olarak görev yapması bekleniyor. Bu arada heyet üyelerinin sayısı 10'u aşmayacak.

SEBAHAT TUNCEL: ÖCALAN SERBEST BIRAKILMALI

HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, çözüm sürecinin sağlıklı ilerlemesi için Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması ve örgüt ile doğrudan ilişki kurması gerektiğini söyledi.

Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sebahat Tuncel, sürecin sağlıklı ilerlemesi için Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması ve Öcalan'ın örgüt ile doğrudan ilişki kurması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin yüzde 80'inin bu işin çözülmesini istediğini fakat hükümetin ağırdan aldığını savunan Tuncel, "Hasta tutuklular meselesi hala çok ciddi sorun olmaya devam ediyor. Süreçte bir ilerleme yokta, bu Kürt hareketinden değil AK Parti hükümetinin kendisindendir. Bu sürecin sağlıklı ilerlemesi konusunda Öcalan'ın özgürlüğüne kavuşması, örgüt ile doğrudan ilişki kurması, bu konuyu müzakere etmesinin olanaklarının sağlanması gerekiyor. Sadece PKK'nin silah bırakmasına kilitlenmiş bir durum sorunu çözmez. Mesele bu ülkede birlikte nasıl yaşayacağız." dedi.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Abdullah Öcalan Kandil Dağı Türkiye İmralı Güncel Haberler

500

Yorumlar (337)

TiTmobilWeb@haberler.com:

Turkcuyum ve gururla irkciyim yuzbinlerce aslan var Emir ve zaman kolluyor beyenilerden anlarsiniz

35
23
yanıtYanıtla
diyar:

ulan dingil sendenmi korkacaz ırkcıysan defol git türkmenistana kürt türk kardeştir yaşasın halkların kardeşligi

yanıt14
yanıt2
düşünüyorumda:

yarısıda beğenmemiş ona ne dersin ? şeytanda rabbine demiştiki ben ademden daha hayırlıyım zira beni ateşten yarattın diye kibirlenmişti ben türküm kürdüm veya başka bir ırktanım üstünüm diyerek senin gibi kibirlenenin şeytandan ne farkı var?

yanıt3
yanıt0
KÜRD:

TİT ALSANA ZIRTTTTT

yanıt5
yanıt1
che:

düşünüyorum rumuzlu begenileri kendisi yapmış coklu begeniden yani bilgisayar kurnazlıgı zaten bak kendiside diyor yorumunda

yanıt8
yanıt0
EcrinmobilWeb@haberler.com:

Inadima oyum MHP ye baska care kalmadi bu hainlerden kurtulmak icin

27
26
yanıtYanıtla
Vatan hainleri sizim@m.m:

99 lu yılları hatırlıyorum da mhp ye bir daha oy veren sizden beter olsun. Ülkeyi batırıp imf nin kölesi yaptınız en büyük vatan haini sizlersiniz

yanıt12
yanıt9
Ecrinm@m.m:

Ülkeyi pkkya peskef cekenlerden iyidir MHP sen kafani yorma MHP gelince hersey düzelecek

yanıt6
yanıt2
Sehyat..m@m.m:

Sizde bir zamanlar basbakan olmistunuz niye bitirmediniz..siz puslevetten baska birsey bilmiyorsunuz

yanıt2
yanıt3
cizreli:

mhp asla iktidara gelemez . gelsede türkiyeyi bölecek tek parti mhpdir. MHP düşmanları artmalı nerde bi mehpli varsa infaz edilmelidir

yanıt2
yanıt4
Tüm 337 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title