Haberler

Öcalan: Tek Millet, Tek Devlet, Tek Bayrak Zırvadır

Güncelleme:

Öcalan "Ümmetin 'millet birliğini' anlamlı buluyorum ama bu asla 'tek devlet, tek millet, tek bayrak' zırvalamaları anlamına gelmemektedir" dedi.

İmralı Adası'nda ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan'ın önerdiği Demokratik İslam Kongresi Diyarbakır'da başladı. Öcalan'ın kongreye gönderdiği 'Mümin kardeşlerim' diye başlayan mesajında, "Çağdaş İslami ümmetin 'millet birliğini' anlamlı buluyorum ama bu asla 'tek devlet, tek millet, tek bayrak' zırvalamaları anlamına gelmemektedir" dedi.

İSLAM KONGRESİ DİYARBAKIR'DA BAŞLADI

Demokratik İslam Kongresi Diyarbakır'da yurt içi ve yurt dışından 340'ı aşkın din adamı, akademisyen, yazar ve uzmanın katılıyla Diyarbakır'da başladı. HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Mardin Artuklu Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kadri Yıldırım, 1925 Kürt isyanının lideri Şeyh Said'in torunu Kasım Fırat, Suriye'de Kürtlerin denetiminde bulunan Rojava bölgesinin Cizire kantonu Din İşleri Bakanı Şeyh Mihemed El-Kadiri, Kürdistan İslam Partisi Genel Başkanı Hikmet Serbilind'inde katıldığı kongreye Abdullah Öcalan mesaj gönderdi.

"KURAN'DA TEK DİL, TEK KİMLİK VE TEK RENK YOK"

Molla İsa Deniz'in Kuran'ı Kerim'i okuması ile başlayan kongrede Demokratik İslam Kongresi Çalışma Komitesi sözcüsü Prof. Kadri Yıldırım, 'Kürtler ve İslamiyet ile Kürt sorunu ve İslam'ın hakemliği' konulu Kürtçe konuşmasında Medine sözleşmesinin önemine değindi. Kürt ve Kürdistan isminin tarihi üzerinde duran Yıldırım, Kürtlerin kitlesel olarak Hz. Ömer döneminde Müslüman olduğunu dile getirdi. Kürtlerin Müslüman olmalarının ardından kendilerini İslam'a feda ettiğini belirten Yıldırım, Kuran-ı Kerim'de ve Peygamberin sünnetinde 'tek kimlik, tek dil ve tek renk' yerine çok kimlilik, çok dillilik ve çok renkliliğin benimsendiğini ve bu farklılıkların tanınmasının istendiğini söyledi.

KIŞANAK AĞLADI

Suriye'de Kürtlerin denetiminde bulunan Rojava bölgesinin Cizire Kantonu temsilcisi Nureddin Şakir ise yaptığı konuşmada bölgede yaşanılan acıları anlatırken başta Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak olmak üzere salonda bazı kişiler ağladı.

Rojava sınırlarına örülen duvarları ve hendeklerle Rojava devriminin boğdurulmaya çalışıldığını belirten Şakir, "Rojava'da insanların kafaları kesiliyor. Rojava Kürdistan'ının bu birliğe ihtiyacı var. Rojava devrimi Kürdistanı özgürleştirecek. Rojava devriminin başarısı Kürdistan'ın başarısıdır. Bu nedenle önder Apo'nun çağrısıyla başlayan kongrenin anlamı büyüktür" dedi.

ÖCALAN: MÜMİN KARDEŞLERİM

HDP Grup Başkan Vekili ve Bingöl Milletvekili İdris Balüken ise Abdullah Öcalan'ın kongreye gönderdiği 'Mümin kardeşlerim' diye başlayan mesajını okudu. İslami ümmet anlayışının öz itibariyle ulus devletçilikle bağdaşmadığını belirten Öcalan'ın mesajı şöyle:

"Zaten İngiliz İmparatorluğu İslam ümmetini parçalamak için ulus devletçiliği onun başat ideolojisi milliyetçiliği çok bilinçli olarak İslam ümmetinin bağrına beynine ve rahmine yerleştirmiştir. Son 200 yıllık tarih bir nevi İslamın mekanlarında ve halklarında İslamın bütün değerlerini neredeyse onulmaz bir biçimde tahrip etmiştir. İslam gerçekten din adına söylenebilecek en son evrenselliği temsil etmektedir. Hem dili hem de felsefesi sayesinde önemli bir evrensellik kazanmıştır. Bundan kuşku yok. Genelde tüm canlılara özelde insana özgü topluluklara İslam evrenselliğinin özünde yatan adil ve özgürce yaklaşımları uygulamalıyız. Kul hakkı yememek ve karıncayı ezmemekle dile getirilen budur.

HİZBULLAH VE EL KAİDE GÜNCEL FAŞİSTLER

Hizbullah ve El Kaide bozguncuları esasında kapitalist hiçleştirmenin İslam ümmetinin başına bela ettikleri güncel faşizmi temsil etmektedirler. İdam sehpaları kelle koparmalarıyla korkunç faşizmi başta Kürdistan halkı olmak üzere tüm İslam olan ve olmayan halklara insanlara karşı uygulamaktadırlar. Otoriter laikçi ve milliyetçi faşizmin dünün ve bugünün halen acımasızca uygulanan devletçi faşizmi iken sözde daha güncel ve radikal dinciliğin faşizmi de bu adı geçen akım ve partiler eliyle olmaktadır. Kürdistan'daki özgürlük hareketi asla ne bu otoriter laikçi milliyetçi ne de radikal dinci geçinen iki ana merkezli sapkınlığa düşmeyecek ve fırsat tanımayacaktır.

"TEK DEVLET, TEK MİLLET, TEK BAYRAK ZIRVADIR"

Çağdaş İslami ümmet 'millet birliğini' anlamlı bulur. Ama bu asla 'tek devlet, tek millet, tek bayrak' zırvalamaları anlamına gelmemektedir. Tersine ilgili ayetteki 'birbirinizi tanıyasınız diye sizi farklı kavimler halinde yarattık' hükmü gereğince çoğulcu, demokratik, eşit ve özgür bir İslami ve birliğinde olan diğer kavimlerin 'milletler birliğini' ifade etmektedir. Hareketimizin batının ideolojik hegomonyasının bir sonucu olan dini-laik ikilemine boğmamak esastır. İslamın kendisini dini laik bağlamına sıkıştırmakta bence yanlıştır. İslamdaki yaşam bütünlüğünü bozmaktır. Ayrıca sanki modaymışcasına İslami kriterleri kılık kıyafetler üzerine tanımlama dar pozitivist yaklaşımlardan öte bir anlam ifade etmez."

"KÜRT SAVAŞÇILARI HZ. ALİ GİBİ KAHRAMAN"

Bazılarının hareketlerini ateist, komünist, materyalist gibi batılı kavramlarla tanımlamak istediğini dile getiren Öcalan'ın mesajında bu konuda şu ifadeler yer aldı:

"Bunlara,'kavram kölesi' demek daha uygun düşer. Yalnız şu kadarını söylemeliyim ki, eğer İslami toplum doğası bir gerçekse, İslam'ın dindarı ve ateisti olmaz. Bunlar kavramsallaştırmalardır. En zor koşullarda, tüm küresel kapitalist zorbaların kuşatması altında en gelişmiş savaş teknikleriyle, saldırı altında bulunan, her şeyi sömürülen bir halkın, Kürt halkının, sahte İslam'ın zulmüne, sömürüsüne en çok maruz kalmış bir toplumun savaşçılarına ancak Hz. Ali timsalinde kahramanlık yakıştırılabilir, eş kılınabilir. İslam'n (mazlumlar tarihinin) en adil, özgür ve demokratik geleneğini temsil ettiğimize dair en ufak bir şüphem yoktur. Bu gerçekliği dünyanın diğer tüm mazlum halklarıyla güncel olarak paylaşan öncülüğe layık olmak kadar, günün ve geleceğin gerekli kıldığı yeniliğe ilişkin olarak da en ideal hareketi olduğumuza dair kuşkum yoktur. Çağdaş bir Hüseyni, çağdaş bir Selahaddini hareketin sentezi olmak, en önemli mutluluk, dolayısıyla iman kaynağımdır. Hepinizi paylaşamaya, iradeleşmeye, eyleme çağırıyorum. Toplumsal esinin adil, özgür adı olan Allan'ın birliğine davetle birlikte güven olmanızı diliyor ve kongreyi selamlıyorum."  

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Abdullah Öcalan Rojava Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (166)

sonmezsssonmezdag@hotmail.com:

sorun bakalim bu katile cocuklari oldurmek muslumanlikda varmiymis buda sacmaladi ulkede din altindan siyaset yorutmenin iyi oldunu ayni akp gibi

135
18
yanıtYanıtla
Dadas Fatihd.fatih@web.de:

Beyler bende kürdüm Vatanimi Bayragimi ve Milletimin hepsini seviyorum 72,5 halklariyla yasasin Türkiye yasasin Türk Devleti hepimiz bir cati altinda parcalanmadan kardesce yasayacagiz istemeyen hainler catlasin, Batillar patlasin yasasin Müslümü din kardeslerim yolumuz Nebimiz birdir.

74
13
yanıtYanıtla
MALATYALIf-4400@hotmail.com:

Senin gibi kürtlerin yediği içtiği helal olsun..ama iş karıştırıp Müslüman kanı dökenlere de Allah lanet etsin.

yanıt0
yanıt0
Alper tungatufan0503@hotmail.com:

Ağırlaştırmış müebbet hapise bak, adam dağdakinden rahat. İmralı ofisinden yönetiyor. Ona bu imkanı verenler allah belasını versin. Aponun çıkmasının provası, yavaş yavaş halkı alıştırıyorlar.

43
11
yanıtYanıtla
ALİb._berk@hotmail.com:

TÜRKİYE TÜRK KÜRT LAZ ÇERKEZ ALEVİ SÜNNİ KARIŞIK HALKLARDAN OLUŞUR AMA VATAN BÜTÜNDÜR MİLLET BİRBÜTÜNDÜR BÖLÜNEMEZ. TEK BAYRAKTIR DEĞİŞEMEZ. KABUL ETMEYENLER İSTEDİKLERİ ÜLKEYE GÖÇ EDEBİLİRLER SERBESTTİR.APO DENEN HAİN BU VATANI SEVSEYDİ HAİNLİK ETMEZDİ.O DIŞ GÜÇLERİN OYUNCAĞI OLMAZDI

37
16
yanıtYanıtla
ilotr_@msn.com:

tek devlet ama çok millet unutmayın !!

yanıt0
yanıt0
KÜRECİKLİmustafaaksoy77@hotmail.com:

ali sende şunu unutma kürtler aleviler de kurtuluş şavaşında şehit oldular kıbrıs savaşında şehit oldular bu ülkede vergi veriyolar ekonomiye katkıları oluyor . ASKERE GİDİYORLAR DOLAYISIYLA SEN KİM OLUYOSUN MUHALİF OLANLARA BAŞKA ÜLKE GÖSTERİYOSUN SEN NESİN YA SEN KİMSİN YAHU ALVİLERİ KATLİYAM UYGULAYAN SENİN ZİHNİYETİNDE OLANLARDIOR...

yanıt0
yanıt1
Gercekleryunus.zirza@gmail.com:

SUC SENDE DEGIL SENI BESLEYIP KONUSTURANDA!!!

33
19
yanıtYanıtla
BAWERbaver3@hotmail.com:

Allahına Kurban sen dersen islamı terkedin inan bir gün bile durmam terkederim. ama sen müslümanlığı bu kadar översen asla dinimden 1 santim ödün vermem.

18
34
yanıtYanıtla
galilegalile@hotmail.com:

bi kürt olarak utandım bu yazından bawer senin nefes alman bile bence gereksiz. kendine bile faydan olmaz bu kafayla

yanıt0
yanıt0
Tüm 166 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title