Haberler

Öcalan'ın Hükümete Sunduğu 10 Madde

Güncelleme:

Abdullah Öcalan, hükümete terör suçlarından hüküm giymiş olanların salıverilmesinden dağdan inenlerin rehabilitasyonuna ilişkin, 10 maddelik bir yol haritası sundu.

Çözüm sürecinde Abdullah Öcalan'ın hükümete sunduğu belirtilen 10 maddelik metnin detayları, kulislerde konuşulmaya başlandı. Öcalan'ın, devlet heyetine; müzakerelerin başlamasıyla birlikte silahların bırakılacağını ilettiği belirtildi.

DEMİRTAŞ HÜKÜMETİ ELEŞTİRMİŞTİ

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, önceki gün partisinin grup toplantısında, İmralı'da görüşülen 10 madde yokmuş gibi davranıldığını belirterek, hükümeti eleştirmişti. Demirtaş'ın açıklamaları üzerine, gözler, bu 10 maddeye çevrildi.

YOL HARİTASININ İLK BAŞLIĞI 'MÜZAKERELERE GEÇİŞ'

Öcalan'ın sunduğu iddia edilen 10 maddelik yol haritasının ilk başlığını, 'müzakerelere geçiş' oluşturuyor. Müzakere heyetinin kurulması, İmralı'da sekretarya oluşturulması ve müzakere sırasında denetleme görevi yapacak izleme heyetinin belirlenmesi gibi adımlar da ilk maddede yer alıyor. Örgütün, müzakere aşamasında, Türkiye sınırları dışına çekilmesi ve eylemsizlik durumunun devamlılığı öngörülüyor.

Yöntem, müzakere aşaması sonrasında yapılacaklar ve talep edilen düzenlemeler şöyle sıralanıyor:

DEMOKRATİK SİYASET: Siyasi Partiler Yasası'nın yürürlükten kaldırılması. Hazine yardımının eşit bir şekilde tüm partilere dağıtılması. Yüzde 10 seçim barajının tamamen kaldırılması gibi 3 talep.

TERÖR YASALARI: Terörle Mücadele Yasası'nın kaldırılması. Ceza Muhakemeleri Yasası'nda değişiklikler ve yasal mevzuatla ilgili değişikliklerin gündeme alınması.

ANAYASA: Kürt statüsünün Anayasa'ya girmesi. Anadilde eğitim hakkı, kültürel hakların Anayasa'da yer alması. Fikir ve düşünce özgürlüğüyle ilgili Anayasa değişikliği.

TOPLUMSAL TALEPLER: Kadın, gençlik ve çevre sorunlarıyla ilgili başlıkların ele alınması. Bu konularda düzenleme yapılması. Kadın meclislerinin kurulması.

TAHLİYELER: Cezaevlerinde terör suçları kapsamındaki hükümlülerin, süreçte kaydedilecek ilerlemeyle birlikte tahliye edilmesi, topluma kazandırılması için gerekli tedbirlerin alınması.

GÜÇLÜ YEREL YÖNETİM: Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nın kabul edilmesi. Türkiye genelinde bölge meclislerinin kurulması, yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılması.

SİLAHSIZLANMA: Müzakere kapsamında ele alınacak tüm başlıkların ardından, örgütün Türkiye'deki silahlı faaliyetlerine son vermesi ve silahsızlanma aşaması.

DAĞDAN İNECEKLER: Silahsızlanmayla birlikte dağdan inenlerle ilgili, ekonomik ve sosyal tedbirlerin alınması.

(Kaynak: Habertürk)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Selahattin Demirtaş Abdullah Öcalan Türkiye İmralı Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur? ÇÖL TOZU SON DAKİKA! Çöl tozu nedir? Çöl tozundan nasıl korunulur, zararları ne? Brighton - Manchester City maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? Brighton- Manchester City maçı kaç kaç bitti? #9917
500

Yorumlar (478)

TiT:

secimlerden sonra federasyon , fazla deyil 10 sene sonrada , tamami kürtlerin eline gececek ülkenin. siz osmanli hayalcileri , sizi ve akp li türk secmni bundan SORUMLU TUTACAK VE CEZANIZI KESECEGIZ !

167
18
yanıtYanıtla
SEZOOO:

BEBEK VE MASUM İNSANLARIN KATİLİ İLE MASAYA OTURAN DEVLET ADAMLARININ TÜMÜNE LANET OLSUN

48
22
yanıtYanıtla
Şerefli TürkmobilWeb@haberler.com:

Sn. Başkan APO ya bin selam.

17
51
yanıtYanıtla
IZMITLI:

ASin Su haini. Hayvani insan yerini koydular. Daha dün yalvariyordu.

34
33
yanıtYanıtla
van:

apo bir çiğ damlasıdır bahar sabahında gül yaprağında

21
44
yanıtYanıtla
Xalo:

Benim soyleyecek baska bir lafim kalmadi. . Bu kadar demokrasiden korkan, hak hukuktan korkan, baris kardeslikten korkan, insanca yasamaktan korkan, kadin erkek esitliginden korkan, baska renklerden dilerden dinlerden korkan, ozur dilemekten korkan, kendisiyle yuzlesmekten korkan, oldurmekten degil yasatmaktan korkan, 12 yasindaki cocuktan korkan baska bir millet yok yeryuzunde. . Ama 250 000 sehidi takmaz Ingilizce Fransizca okullarda dersler verir, 250 000 sehidi takmaz Fransa ve ingiltereyi kalkindirmak icin kole gibi calisir yada oralara turist olarak gider para birakir. Ama mesele 1000 yildir birlikte yasadigi Kurdler olunca cinet gecirir. . Size siz bu ulkeyi gercekten ne kadar seviyorsunuz?

53
8
yanıtYanıtla
Turk beyMobil-IOS:

Önder Apo Kurt halkin lideridir bu biliyoruzda Isallah turk halkininda lideri olur Isallah turkiyeye boyle liderler lazim

24
35
yanıtYanıtla
T.A.K HACK TİMmobilWeb@haberler.com:

Hdp liler pkk apo çocuk katilidir

35
17
yanıtYanıtla
...:

vayy beee. adam idam edilecek durumdayken, şimdi devlete ev ödevi verir duruma geldi ya, vallahi bize bravo. .

39
10
yanıtYanıtla
Xalo:

Allah baskan Apo gibi bir onderi her mazlum halka nasip ettsin

22
26
yanıtYanıtla
Tüm 478 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title