Haberler

Obama ve Putin, Şi Cinping'in Yemeğine Çin Tarzını Yansıtan Ceketle Katıldı

Güncelleme:

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Asya Pasifik Ekonomi İşbirliği Teşkilatı (APEC) liderler zirvesine katılmak üzere Pekin'e gelen liderler için verdiği ziyafet konuşmasında "Gökyüzündeki APEC mavisini devam ettirmeyi umuyoruz" dedi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Asya Pasifik Ekonomi İşbirliği Teşkilatı (APEC) liderler zirvesine katılmak üzere Pekin'e gelen liderler için verdiği ziyafet konuşmasında "Gökyüzündeki APEC mavisini devam ettirmeyi umuyoruz" dedi.Şi, Aralarında ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin de bulunduğu APEC üyesi ülkelerin liderlerini akşam yemeğinde ağırladı.Pekin Olimpiyat Stadı'nın karşısındaki "Su Küpü" adlı salonda verilen ziyafet öncesi konuşan Şi, APEC zirvesine ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.Şi, konuşmasında başkent Pekin'in kirli havasına atıfta bulunarak "Son iki gündür hava kirliliği dağılmış durumda. Umarım bunu çok erken söylememişimdir. Havanın yarın da temiz olmasını bekliyoruz" diye konuştu.Hava kirliliğin dağılmasını zirve dolayısıyla fabrikaların tatil edilmesine bağlayan haberlere değinen Şi, "Basında gökyüzünü APEC mavisi sardı diyorlar. Umarız bu APEC mavisini zirveden sonra da koruruz" ifadesi salonda gülüşmelere neden oldu.Şi, gelecek nesillere daha mavi bir gökyüzü ve daha temiz nehirleri miras bırakmak istediklerini sözlerine ekledi. -Görsel şölen Liderler, yemeğe modern Çin tarzını yansıtan ceketleri giyerek gelirken olimpiyat köyü ve civarı, konukların gelişi sırasında dans ve ışık gösterileri ile görsel bir şölene sahne oldu.Çin Devlet Başkanı Şi ve konuk devlet liderleri, ziyafet öncesi toplu aile fotoğrafı çektirdi. Asya-Pasifik Topluluğu arasındaki bağları güçlendirmek amacıyla 1989 yılında kurulan APEC'in üyeleri Avustralya, Brunei, Kanada, Şili, Çin, Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi, Endonezya, Japonya, Güney Kore, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Peru, Filipinler, Rusya, Singapur, Tayvan, Tayland, ABD ve Vietnam olarak sıralanıyor.Dünya ticaret hacminin yüzde 44'ünü oluşturan örgüt, aynı zamanda dünya gayri safi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde 55'ine ve dünya nüfusunun yüzde 40'ına sahip.

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Vladimir Putin Barack Obama Pekin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title