Haberler

Obama: İran Aldatmaya Kalkışırsa, Yakalarız

Güncelleme:

ABD Başkanı Obama, nükleer anlaşmayla İran'ın atom bombası yapmasının önünün kesildiğini söyledi, bir de uyarı yaptı: Eğer İran aldatmaya kalkışır, gizlice nükleer bomba yapmaya çalışırsa, yakalarız.

ABD Başkanı Barack Obama, P5+1 ülkeleriyle varılan anlaşma sonucu İran'ın nükleer bombaya sahip olmasının önünün kesilmesi ile İran'da uzun süredir tutuklu bulunan ABD vatandaşlarının serbest bırakılmasını, yürüttükleri "akıllı diplomasinin" meyvelerini vermesi olarak nitelendirdi.

"NÜKLEER BOMBA ELDE ETMESİNİN ÖNÜNÜ TIKADIK"

"ABD'nin düşmanlarıyla aralarındaki sorunları gidermek için diplomasiyi kullanmaktan hiçbir zaman korkmadığını" savunan Obama, yürüttükleri güçlü diplomasinin meyvelerini verdiğini bir kez daha gördüklerini söyledi.

Obama, "Nükleer anlaşmayla İran, nükleer bir bombaya sahip olamayacak. Bölge, ABD ve dünya daha güvenli olacak. İran'ın nükleer bomba elde etmesinde kullanabileceği tüm yolların önünü tıkadık" dedi.

"GİZLİCE BOMBAYA SAHİP OLURSA YAKALARIZ"

Anlaşmada uygulama safhasına geçilmesinden sonra "uyanık" olmayı sürdüreceklerini belirten Obama, "Eğer İran aldatmaya kalkışırsa, eğer onlar gizlice nükleer bombaya sahip olamaya çalışırsa, yakalarız" ifadesini kullandı.

Obama, nükleer anlaşmanın İran'la aralarındaki farklılıkların tümünü çözmeyeceğini, ancak bunun önemli diğer meselelerin de çözüme kavuşturulması için kendilerine fırsat sunduğunu dile getirdi.

Bu doğrultuda, İran'ın nükleer bombaya sahip olmasını önlemek için dün önemli bir adım atıldığını hatırlatan Obama, geçtiğimiz günlerde de Basra Körfezi'nde İran tarafından alıkonulan ABD botları meselesinin çok kısa sürede çözüldüğünü anımsattı.

İKİ ÜLKE ARASINDA MAHKUM DEĞİŞİMİ

Obama, ayrıca İran'da uzun süredir tutuklu bulunan ABD vatandaşlarının da ailelerine kavuşmak üzere olduğunu aktardı.

Nükleer müzakereler devam ederken ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de aralarında bulunduğu üst düzey diplomatların İran tarafını tutuklu Amerikan vatandaşlarının serbest bırakılması noktasında sıkıştırdığına vurgu yapan Obama, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile telefon görüşmesinde konuyu gündeme getirdiğini kaydetti.

"İran'da adaletsizce tutuklu bulunan bazı Amerikalılar artık evlerine dönüyor" diyen Obama, bugünün kendileri için güzel bir gün olduğunu söyledi.

Obama, "Amerikalılar serbest bırakıldıklarında ve ailelerine kavuştuklarında, bu hepimizin kutlayabileceği bir şey" diye konuştu.

Washington Post muhabiri Jason Rızaiyan, eski deniz piyade eri Emir Mirza Hikmeti, papaz Said Abidini, Rusterullah Husrevi ve öğrenci olduğu belirtilen Matthew Trevithick'in ülkelerine dönmek için İran'dan ayrıldığını ifade eden Obama, ayrıca İran'da kaybolan ve CIA için çalıştığı kaydedilen ajan Robert Levinson'ın da bulunması için İran tarafıyla diyaloglarını sürdüreceklerini bildirdi.

"7 KİŞİYİ SERBEST BIRAKACAĞIZ"

Obama, İran'ın serbest bıraktığı Amerikalılara karşılık kendilerinin de ABD hapishanelerinde tutuklu bulunan 6'sı hem ABD hem de İran vatandaşı olan 7 kişiyi serbest bırakacaklarını duyurdu.

Obama, bunu İran'a bir kereliğine yapılmış "jest" olarak tanımladı.

İran'ın insan haklarını ihlal eden eylemlerinden, terörizme verdiği destekten ve balistik füze programından dolayı bu ülkeye yönelik yaptırımlarının süreceğinin de altını çizen Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yaptırımları güçlü bir şekilde uygulamayı sürdüreceğiz. Örneğin İran'ın son dönemdeki balistik füze denemesi uluslararası yükümlülüklerinin bir ihlaliydi. Bunun sonucu olarak da ABD, İran'ın balistik füze programına katkı sundukları için bazı birey ve şirketlere yaptırım getiriyor. Bu konuda uyanık olmayı sürdüreceğiz."

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Barack Obama İran Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (15)

DADAŞŞ:

GÜÇLERİ İRANA YETMEDİ. ABD VE AVRUPA ÜLKELERİNİN HEPSİNDE NÜKLEER SİLAH VAR. AMA MÜSLÜMAN BİR ÜLKEDE OLUNCA KIYAMET KOPARIYORLAR.

13
11
yanıtYanıtla
LAiK DEVLET:

MÜSLÜMAN BİR ÜLKEDE NÜKLEER SİLAHMI??? ALLAH GÖSTERMESiN, HEMEN BiRBiRLERiNE ATARLAR.

yanıt13
yanıt2
Dogru soze ne denir:

Orta dogudaki en iyi ittifak Rusya, Iran, Suriye ve PYD kurd halkidir. Yasasin Putin, yasasin Rusya. Ak koyunlar ise hain, yalanci ve dolandiricidirlar. Hep arkadan vurdunuz hain ak koyunlar.

5
17
yanıtYanıtla
obomocuum destekli salla:

Nasıl yakalıcan kanka . .

15
4
yanıtYanıtla
MURAT:

ŞURDA YORUMLARI OKUDUM DA NE KADAR BOŞ KONUŞTUĞUMUZ BİR KERE DAHA ANLADIM. İRAN İSLAM DÜNYASINDA KARIŞIKLIK ÇIKARSIN DİYE ABD TARAFINDAN DESTEKLENİYOR. ÇÜNKÜ İRAN İÇİN İSLAMIN BÜYÜMESİ DEĞİL İSLAMIN İÇİNDE ŞİİLİĞİN BUYUMESİ ÖNEMLİDİR. BAKINIZ ORTADOĞUDA DÖKÜLEN KANLARA.

12
3
yanıtYanıtla
dogrusu:

Amerika irani vuracakta bahane ariyor

5
7
yanıtYanıtla
tc:

girin birbirinize inşallah

2
7
yanıtYanıtla
Ismail:

Benim anlamadığım, kendileri yaparken iyi, russ yaparken ses seda yok, israel aynı maşa, ama her hangı bir müslüman devleti yapmak isterken durdurmak istiyirlar. Bençe ya herkez yapsın yada hiç kimse.

5
1
yanıtYanıtla
KUKUMobil-IOS:

Iran nükleer bonba yapması ıcın ambargoyu kaldırdın

1
3
yanıtYanıtla
flankes:

Adamlar yapti kaldirdi snrada tm iptal ettik demis olabilirmi acaba acem oyunu olmasin

2
0
yanıtYanıtla
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title