Haberler

Obama: ABD Askerinin Suriye'ye Girmesi Çözüm Değil

Abd Başkanı Barack Obama, IŞİD'le mücadelede ABD askerinin sahaya inmesi gerektiği yönündeki söylemlere karşı çıktı.

Abd Başkanı Barack Obama, IŞİD'le mücadelede ABD askerinin sahaya inmesi gerektiği yönündeki söylemlere karşı çıktı. Obama, "Bütün danışmanlarım, bana ABD askerinin Musul'a yada Rakka'ya girmesinin yanlış olduğunu söylüyorlar. Askerlerimiz geçici olarak giremeyeceği için değil, bunun daha önce gördüğümüz gibi sorunu çözmeyeceği için. Diyelim ki 50 bin askeri Suriye'ye gönderdik, o zaman Yemen'de bir terör saldırısı olduğu zaman ne yapacağız?" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, Antalya'da G20 Zirvesi'nin son günü bir basın toplantısı düzenledi. Uluslararası Basın Merkezi olarak belirlenen Kaya Palazzo Hotel'de gerçekleştirilen basın toplantısında Barack Obama, salon içinde oluşturulan ve sahneye kadar uzanan özel paravandan geçiş yaparak, Türk ve ABD bayraklarının bulunduğu sahnede, yine kurşun geçirmez kürsü ardından konuştu. Yerli ve yabancı çok sayıda basın mensubunun takip ettiği toplantıda gazeteciler cep telefonlarıyla selfie çekmeye çalıştı. Obama, konuşmasının başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk halkına, Türkçe "Teşekkürler" diyerek jest yaptı. Konuşmasına Antalya'nın çok güzel bir şehir olduğunu belirterek başlayan Barack Obama, G20'de ise küresel ekonominin daha hızlı büyümesi ve istihdamın artırılmasına odaklandıklarını anlattı.

PARİS YALNIZ DEĞİLDİR

Paris'teki hain saldırıya değinen ve bayrakların yarıya indirildiğini belirten Obama, Fransa'nın terörle mücadelesi konusunda yeni bir anlaşma ilan ettiklerini ve Fransa'da daha etkin terörle mücadele için bilgi paylaşımının artırılacağını dile getirdi. "Paris yalnız değildir" diyen Obama, IŞİD tarafından gerçekleştirilen hain saldırıları Bağdat, Ankara ve başka yerlerde de gördüklerini söyledi. Obama, Paris'teki saldırıyla ilgili kendilerine spesifik bilgi gelmediğini belirterek, "Yani Fransız yetkililere bildirebileceğimiz veya bizim yapabileceğimiz bir şey gelmedi bize" dedi.

'IŞİD HAİNLERİNİ YOK EDİYORUZ'

Obama, IŞİD ile mücadelede 'güvenli veya uçuşa yasak bölge'nin verimli olmayacağına karar verildiğini belirterek, böylesi bir alan oluşturmanın saha operasyonu gerektireceğini söyledi. Obama, Suriye'de IŞİD'e koalisyon güçleri olarak 8 bin hava saldırısı yapıldığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Bizim hedefimiz bu zalim terör örgütünü zayıflatmak ve sonunda yok etmektir. Bunun için askeri istihbarat ve ekonomik ve toplumsal güçlere sahibiz. Uzun vadeli kayıplar ve kazançlar olacaktır. Paris'te olan saldırılar iğrenç ve kötü bir kayıptı. IŞİD'e karşı bugüne kadar 8 bin hava saldırısı yapılmıştır. IŞİD hainlerini yok ediyoruz. Hava kontrollü saldırılar IŞİD'i geri çekmekte başarılı oluyor. Sahada etkin bir ortağımız olduğu zaman IŞİD'in geri itilebildiğini gördük. IŞİD bugün Suriye ve Irakta daha az toprağa sahiptir. Bu kazanımların devam etmesi gerekirse daha fazla devletin katılımı gerekir. IŞİD'i Irak ve Suriye'de yenmek yeterli değildir."

MÜLTECİLERE KAPILARI AÇMAK DURUMUNDAYIZ

ABD'nin mülteciler için 4,5 milyar dolar yatırım yaptığını belirten Obama, kışla beraber hem kıyafet hem jenaratör vermek üzere BM'nin yardımlarının da sürdüğünü, ancak ihtiyaç olan kaynakların yarısına sahip olunduğunu dile getirdi. Mülteciler konusunda Türkiye, Lübnan ve Ürdün'ün inanılmaz bir yük kaldırdıklarını belirten Obama, "Bunu tek başına yapmalarını bekleyemeyiz. Ülkelerimiz bu mültecilere kapılarını açmak ve terör saldırılarına karşı da önlemler almak durumundayız. Bu ikisini de yapmak zorundayız. Bütün dünyayı birleştirecek tek çözüm budur" dedi.

SURİYEDE'Kİ YENİ HEDEFLER

Bu haftasonu görüşmelerle Suriye muhalifleri ve rejimi arasında yapılan müzakerelerde daha kapsayıcı ve daha müzakereci yeni anayasa, yeni seçimler ve ateşkes yapılması üzerine hedefler belirlendiğini anlatan Obama, şöyle konuştu:

"Bunların hepsi hızlı hedefler. Ümitler daha öncede verilmişti ve yanmıştı. Ümitlerimiz başarıya ulaşmayabilir. Bu sefer farklı bize ümit veren şey bütün tarafların temsilcilerinin bir süreç üzerinde anlaşmış olmaları. Ne kadar gerçekçi olmakla birlikte ABD koalisyon ortaklarıyla hem askeri hem diplomatik alanlarda çalışmaya devam edeceğiz. IŞİD'e kaynakların kesilmesi ve finansmanın azaltılması konusunda çalışmalarımız var. Sattıkları petrolü kesmeye çalışıyoruz. Sivilleri öldüren bir videodaki haini öldürdük. Onları hedef alıyoruz. Dolayısıyla askeri açıdan bakıldığında biz yaptıklarımızı artırmaya ve sahada etkin ortaklar bulmaya çalışıyoruz."

IŞİD'E KARŞI 65 ÜLKE

Paris saldırısı sonrası Suriye ve Irak konusunda farklı bir şey yapılmasını söyleyenlerin söylediklerini zaten şuan yaptıklarını dile getiren Barack Obama, ABD askerinin sahaya inmesi gerektiği yönündeki söylemlere ise karşı çıktı. ABD'nin dünyadaki en büyük askeri güce sahip olduğunu belirten Obama, IŞİD'e karşı askeri bir stratejileri olduğunu kaydetti. Obama, şöyle konuştu:

"IŞİD'e baskı yapmayı hedefliyoruz hava saldırıyla birlikte. Sahaya yardım ediyoruz, eğitim veriyoruz. IŞİD'in finansmanının kesmeye yönelik çalışmalarımız var. Askeri anlamda yaptıklarımızı arttırmaya devam ediyoruz. Diplomatik anlamda da, Suriye ve İran'a Suriye içinde ılımlı bir muhalefetin olduğunu ve geçiş sürecini yönetebileceklerini anlatmaya çalışıyoruz. Bütün danışmanlarım, bana ABD askerinin Musul'a yada Rakka'ya girmesinin yanlış olduğunu söylüyorlar. Askerlerimiz geçici olarak giremeyeceği için değil, bunun daha önce gördüğümüz gibi sorunu çözmeyeceği için. Diyelim ki 50 bin askeri Suriye'ye gönderdik, o zaman Yemen'de bir terör saldırısı olduğu zaman ne yapacağız? Yani, bir stratejinin sürdürülebilmesi gerekiyor. Bizim stratejimiz IŞİD'i hedef almak, kapasitesini kısıtlamak, Suriyeli, Iraklı ve Kürt güçleri desteklemektir, işte takip etmemiz gereken strateji budur. Bu konvansiyonel bir savaş değil. Terörle mücadeleye devam etmeliyiz. Daha fazla ortak bulmaya devam edeceğiz. Bazı denediklerimiz işe yaramayacak, bazıları yarayacak, yarayanları bulduğumuzda uygulamaya devam edeceğiz. Şuan hem Irak hem Suriye'de varlığımız bulunuyor. 65 ülkeyi de IŞİD'e karşı savaşmaya ikna ettik."

'HİLAFET SÖYLEMİ ÇEKİCİ YAPIYOR'

IŞİD'e katılmak için Amerika ve Avrupa'dan da çok sayıda kişinin gittiğini ve bu kişilerin ülkelerine geri döndüğünde büyük tehdit olduklarını dile getiren Obama, "Eğer birkaç kişi kendini öldürmeye hazırlasa o zaman çok sayıda kişiyi öldürebilir. Ellerindeki silahlar çok güçlü değil ama ideolojileri ve kendilerini öldürmeye hazır olmaları, bu durumdaki her kişiyi bulmak ve saldırılarını önlemek gerçekten çok inanılmaz koordinasyon gerektiriyor. IŞİD'in hilafet söylemi onları çok çekici yapıyor. Onların Irak ve Suriye'deki yayılmalarını durduruyoruz, daha az toprağa sahipler. Bunu yaptıkça onların işleyen bir devlet olduğunu söylemeleri zorlaşacak. Bu da terör örgütüne akan yabancı savaşçıların azalmasına sebep olacak. Sonuçta Paris'teki gibi saldırıları yapacak kişilerin azalmasına neden olacak" diye konuştu.

Onlara devlet olmuş gibi davranılırsa onların söylemine güç verilmiş olacağı uyarısında da bulunan ABD Başkanı Barack Obama, sonuç oarak IŞİD'in elindeki toprakları geri almak, Suriye'deki iç savaşın bitirilmesi gerektiğini ve bunun için de sünni ve diğer etnik yapılar arasındaki farklıların birleştirilmesi gerektiğini söyledi.

ABD VATANDAŞLARININ GÜVENLİĞİ

İsteğinin acıyı bitirmek ve ABD vatandaşlarının güvenliğini sağlamak olduğunu belirten Obama, "Bunun yapmanın yolu varsa bunu yapacağız. Bu konuda çekince göstermiyorum Bin Ladin konusunda Afganistan'a asker göndermekte de çekincem yok. Ama benim yapmadığım şey, siyasi kazanç sağlayacak bir hareketi yapmak veya ABD'nin daha güçlü gözükmesini sağlayacak veya beni daha sert gösterecek bir şey" dedi.

Savaşta bacağını kaybetmiş ABD askerlerini ziyaret ettiğini ve buna neden olmak istemediğini de belirten Obama, "Biz o toprakları geri alabilir, askerlerimizi orada tuttuğumuz sürece de o toprakları elimizde tutabiliriz ama bu oradaki sorunu kökünden çözmüyor. Biz bir yere asker gönderdiğimizde askerlerimiz ölüyor, ailelerinden uzak kalıyor, ülkemiz milyarca dolar harcıyor, inanılmaz bir fedakarlık gösteriyorlar. Askeri operasyonlar dolayısıyla biz düşünmeden böyle bir hareket yapmamamız çok önemli ve şuan bizim yaptığımız strateji doğru olandır" diye konuştu.

'IŞİD MAĞDURLARININ ÇOĞU MÜSLÜMAN'

G20 sürecinde çok bahsedilen bir konunun terör ve özellikle IŞİD mağdurlarının çoğunun Müslümanlar olduğunun dile getirildiğine dikkati çeken Barack Obama, "IŞİD kesinlikle Müslümanlığı, İslam'ı temsil etmiyor. Terör saldırılarının mağdurlarının birçoğu Müslümandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bunu söyledi. Şiddete inanmıyoruz diyen ama bu kadar radikal ideolojilere karşı çıkmayanlar da oldu. Bence bu tür fikirlere karşı konulması gerekiyor. Mülteciler konusunda da tartışmalar var. Hem Avrupa'da hem ABD'de tartışılan bir konu. Ama mülteciler, bu terörün mağduru insanlar. Aslında en büyük yükü taşıyan ülke Türkiye. Onlarda bu mültecilere sınırlarını açık tutmaya devam ediyorlar. Bu gerçekten onların insanlığa olan göstergesidir. Bizimde üzerimize düşen görevi yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye'ye yeniden gelmek istediğini belirten Obama, "Umarım kısa zamanda tekrar Türkiye'ye gelme fırsatım olur tatil için" dedi. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Barack Obama Suriye Paris Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title