Haberler

Nöbet Ücretleri Maaşın Yarısı Kadar Olsun

Güncelleme:

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) İzmir Şube Başkanı Op. Dr. Recep Atçı, "Sağlık çalışanlarının nöbet ücreti en az maaşının yarısı kadar olmalı" dedi

Atçı, gazetecilere yaptığı açıklamada sağlık çalışanlarının en çok nöbet ücretlerinin çok düşük olmasından yakındığını bu nedenle nöbet ücretlerinin artırılması gerektiğini ifade etti.

Sağlık çalışanlarının ağır iş yükü altında ezildiğini belirten Atçı, bazı hemşirelerin hastanede nöbet tutulmayan bölümlerde görev almak veya nöbet sisteminin olmadığı kurumlara geçmek için çaba gösterdiğini söyledi.

"NÖBET ÜCRETİ MAAŞIN YARISI KADAR OLMALI"

Nöbet ücretlerindeki düşüklüğün başta hemşireler olmak üzere sağlık çalışanlarında "Tükenmişlik Sendromu"na yol açtığını kaydeden Atçı, "Ay sonunda sağlık çalışanlarına ödenen nöbet ücretleri en az maaşın yarısı kadar olması gerekiyor. Nöbet ücretlerinin düşük olması doktorları da mağdur ediyor. Bu hastaneler sadece nöbet tutan sağlık çalışanlarına tapulu değil. Bu insanlar nöbet tutuyorsa, bu insanların emeğinin karşılığının verilmesi lazım" diye konuştu.

Atçı, şöyle konuştu: "Nöbet ücretleri yetersiz. Gündüzleri 6 hemşirenin baktığı bir servise gece bir hemşire bakıyor. Bu hizmetin karşılığında ödenen ücret ise çok düşük kalıyor. Çalışanlar maddi karşılığı olmayan nöbeti tutmak istemiyorlar. Nöbet tutmamak için araya başka kişileri sokuyorlar. Bunun önüne geçmek için nöbet ücretlerinin gerçek değerini bulacak şekilde değerlendirilmesi lazım. Üst yöneticiler bu kanayan yarayı görmezden gelmemeli. Bu soruna bir çözüm getirilmeli. Çözüm de gayet kolay. Eskiden acil servis nöbetlerinden muazzam bir kaçış vardı. Acil Servis'te nöbet ücretlerine yüzde 50 zam gelince bu kaçış azaldı. Biz tüm nöbet tutan ekiplere maddi olarak tatmin edici bir ücret verirsek, herkes nöbetini severek tutar. Nöbet karşılığını da alır. Torpil aramak zorunda kalmaz. Sağlık Bakanlığı'nın nöbet ücretleri sorununu ciddi olarak ele alması gerekiyor."

DOKTORLARIN YÜKÜ AĞIR

Hastanelerde nöbet yükünün, genel cerrahi, ortopedi, dâhiliye gibi bölümlerde olduğuna dikkat çeken Atçı, "Bu bölümlerde görevli doktorlarımız sabaha kadar nöbet tutuyorlar. Ay sonunda çok düşük nöbet ücretleri yatıyor.
Genel cerrahi, Dâhiliye uzmanları nöbet tuttuğu halde nöbet tutmayan birçok branştan daha düşük ücret almaktadır. Hâlbuki biz şunu söylüyoruz, nöbet ücretleri en az maaşın yarısı kadar olmalı. Çünkü Avrupa'da nöbetler için gündüz mesai ücretinin üç katı ödeme yapılıyor. Sağlık çalışanlarının nöbet karşılığı hak ettiği ücreti alamaması yıpranmışlık sendromuna yol açıyor. Sağlık Bakanlığı'nın üzerinde durması gereken konularından biri nöbet ücretleri olmalı. Sağlık çalışanlarının en çok talep ettiği konularından birisi budur. Bazen nöbetlerde iyi yemek çıkmadığında, sağlık çalışanları dışarıdan yemek yiyor. Nöbet ücretinin yarısı yemeğe veriliyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Sağlık Bakanlığı İzmir Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title