Haberler

Niksar'da Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Projesi Hazırlanıyor

Tokat’ın Niksar ilçesinde Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi hazırlanıyor.

Tokat'ın Niksar ilçesinde Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi hazırlanıyor.

2013 Mayıs ayında Çevre Bakanlığı'nda Niksar Belediye Başkanı Duran Yadigar'ın imzaladığı mutabakat zaptı ile AB Entegre Su Projesi çalışmaları başladı. Bakanlık adına çalışmaları yürüten CDM Smith firması proje sorumluları Tuğrul Köroğlu, Emre Tokçaer ve Sema Oğuz Niksar'a gelerek Belediye Meclis Salonu'nda Belediye Başkanı Duran Yadigar, encümen üyeleri, birim amirleri ve Çevre İl Müdürlüğü yetkililerine bilgiler verdiler. Türkiye genelinde 21 il ve ilçe için yapılan projede Niksar, Çankırı, Kastamonu, Kırşehir, Giresun ve Rize ile birlikte Lot 2'de yer alıyor. Firma yetkilileri tarafından ilk etapta master planı hazırlıyorlar. Daha sonra Fizibilite Çalışmaları, tasarım ve uygulama aşamaları yer alacak. Maksimum yüzde 85 Avrupa Birliği Hibe desteği, yüzde 6 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hibe desteği, yüzde 9 Niksar Belediyesi desteğiyle gerçekleştirilecek, Niksar için yapılacak projede yaklaşık maliyetin 25-40 milyon euro civarında olacağı tahmin ediliyor. Proje kapsamında 100 km kanalizasyon hattı, 50 km içme suyu hattı, 30 km isale hattı, 10 km yağmur suyu hattı, atık su arıtma tesisi, 2 adet terfi istasyonu, yeni su depoları yapılacak. Ayrıca yapılacak sistem AB standartlarında olacak ve kameralı sistemlerle arızalar tespit edilecek. 2016 yılı en erken başlama tarihi olan entegre su projesi Niksar'ın 50 yıl sonraki hali göz önünde bulundurularak hazırlanıyor.

"TÜM ALT YAPI YENİDEN ÇÖZÜMLENECEK"

Konuyla ilgili bilgi veren Niksar Belediye Başkanı Duran Yadigar, "'Ülkenin yüksek seviyede bir çevresel korumaya ulaşması ve AB su ve atık su sektörü direktiflerine uyumu sağlayarak Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılımını hızlandırmak ve yararlanıcıların sürdürülebilir gelişimini desteklemek, Türk mevzuatı ve AB müktesebatına uygun olarak şehirler için bir su atık su yönetim sisteminin kurulması için bir çalışma başlatıldı. Bu çalışma kapsamında ilk önce Devlet Planlama Teşkilatı'nın daha önceki dönemde bir önceliklendirmesine tabi tutuldu. Bu önceliklendirme için biz başvuruyu yaptık sonra bakanlıkla o dönemin Devlet Planlama Teşkilatı bir çalışma yaptı ve bu çalışma içerisinde 450 tane projeden yaklaşık 60 tanesini önceliklendirildi. Bu önceliklendirme de yaklaşık 30. sıraya geldik. Niksar Entegre Su Projesi arkasından bir müddet tabi planlama süreci başladı ve 2013'ün Şubat ayı itibari ile sözleşme imzalandı ve bizde Mayıs 2013 itibari ile Çevre Bakanlığı'nın müsteşar düzeyindeki katılımı ile bir mutabakat zaptı ile projeye başlamış olduk. Niksar Belediyesi ile beraber yaklaşık 21 belediyenin atık su çalışmalarını yürütecek çok büyük bir projedir. Yaklaşık 480 milyon eurolük hibesi olan bir proje bütününden bahsediyoruz. Yine Lot 2'de yer alan Çankırı, Niksar, Kastamonu, Kırşehir, Giresun ve Rize Belediyeleri bulunmaktadır. Bu projeyi Niksar'a indirgeyecek olursak Niksar'da entegre su projesi dediğimizde ortaya içme suyu, kanalizasyon, kolektör hatları, terfi istasyonları, atık su arıtma tesisi, içme suyu depoları olmak üzere bütünsel bir sistemden bahsediyoruz. Şimdi bu aşamada tüm alt yapının yeniden çözümlenmesi gerekiyor. Bu çözümlemeyi yaparken uzmanlar çalışıyor ve bir konsorsiyum tarafından şu an bölge de çalışılıyor. Mastır plan ve buna bağlı fizibilite, fayda maliyet analizleri, ÇED süreci arkasından ihale süreci ve arkasından da imalat süreci başlayacak" dedi.

"UZUN SOLUKLU ÇOK BÜYÜK BÜTÇELİ BİR PROJE"

Başkan Yadigar açıklamasını şöyle sürdürdü: "Niksar özelinde yine bahsedecek olursak Niksar'da yaklaşık 100 km'lik bir kanalizasyon hattı, yaklaşık 5 km'lik bir kolektör hattı buna bağlı atık su arıtma tesisi yine buna bağlı olarak da 2 veya 3 tane terfi istasyonu planlanıyor. İçme suyuna gelince içme suyunda da mevcut depoların tamamının rehabilitasyonu, varsa yenilerinin yapılması, 50 km'lik içme suyu hattınınki eski hattının tamamen yenilenmesi, beraberinde sayılı hatlarının yaklaşık 30 km'lik bir hatla yapılması, yine yağmur suyu hatlarının şehir merkezinde yaklaşık bu da 10 km'lik bir hattın yapılması demektir. Bununla birlikte kapasite artırımı, mali tablonun buna şu anki projeye uyumlu hale getirilmesi, organizasyon sisteminin bu hale getirilmesi ve projenin sürdürebilirliğinin sağlanması yeni proje kapsamında öngörülmekte. Diğer taraftan projenin yaklaşık maliyetinin tabi şu an çalıştığımız için tam net bir rakam veremiyoruz ama bizim tahminlerimizle 25 ile 40 milyon euro arasında bir maliyeti söz konusu olacak ve bunun yüzde 85'i maksimum AB katkısı, yüzde 6'sı da bakanlık katkısı olmak üzere yüzde 91'i hibe olarak karşımıza çıkacak. Cumhuriyet tarihimizin en büyük projesi, hibeli projesi olması bakımından önemli bir yere sahip." - TOKAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Muammer Duran Niksar Tokat Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

MUHARREM DOGANmosaikmuharrem@gmail.com:

HABER GÜZEL VE DÜŞÜNCE DAHA DOGRU BEN BIR NIKSARLI KÖKENLİAVRUPA VATANDAŞI OLARAK ÇOK MEMMUN OLDUM.DİLEGİM BU PROJELERİN GERİ KALMADAN DEVAMLILIGIDIR.NIKSARIN İÇİN BU BIR BAŞLANGIÇ OLMALIDIR. DAHA EKSİKLER VAR BİR NIKSAR KALESI TURİZM İÇİN ÇALIŞMALAR VE TESİSLER. İKİ PARKLAR VE TRAFİK SORUNU. EN ŞNEMLI OLAN PAZAR YERLENİNİ DAHA DÜZENLİ BİR SİSTEME ALINMASI KÖYLÜNÜN ÜRÜNLERİNİ ARACI SİMSARLARDAN KURTARACAK ŞEKİLDE DÜZENLENMESİ.MIMARI YAPILANMANIN KONTROL SİSTEMİ AVRAPA MODELLINE GETİRİLMESİ GİBİ. TABIKI BİZ BUNLARI DAHA ÇOK ARAŞTIRIP YAZACAGIZ.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title