Haberler

Nepal'de Son 81 Yılın En Şiddetli Depremi! Ölü Sayısı 2 Bini Geçti

Güncelleme:

Nepal'de 7,9 büyüklüğünde yaşanan depremde bilanço her geçen dakika biraz daha ağırlaşıyor. Ölü sayısı 2 bini geçti, yaralı sayısı ise 5 binin üzerine çıktı.

Nepal'de meydana gelen ve 2 binden fazla insanın yaşmını yitirdiği yüzlerce 7,9 büyüklüğündeki depremde bilanço her geçen saniye biraz daha ağırlaşıyor.

Polis yetkilisi, gece boyunca devam eden arama kurtarma çalışmaları sırasında yıkılan binaların enkazı altından 2 binin üzerinde kişinin cesedinin çıkarıldığını söyledi.

Sadece başkent Katmandu'da ölenlerin sayısı 721'ye yükseldi. Nepal İçişleri Bakanlığı da 5 binden fazla kişinin yaralandığını açıkladı.

ARTÇI ŞOKLAR DEVAM EDİYOR

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi, artçı şokların gece boyunca devam ettiğini, sabaha karşı 4,6 büyüklüğünde bir sarsıntının daha kaydedildiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, yaklaşık 27 milyon nüfusa sahip Nepal'deki 75 idari bölgeden 30'unda yaklaşık 4,6 milyon kişinin depremden etkilendiğini vurguladı.

ACİL İHTİYAÇLAR: YİYECEK, İÇİLEBİLİR SU VE ÇADIR

Nepal Times gazetesinin editörü Kunda Dixit, Twitter'daki hesabında "Binalar yıkıldı, tapınaklar yerle bir oldu. Artçı sarsıntılar, ilk deprem kadar güçlü" diye yazdı.

Salokya adındaki bir blog yazarı, ülkede acilen ihtiyaç duyulanları "Yiyecek, içilebilir su ve çadır" olarak sıraladı. Salokya, enerji ve iletişim hatlarının kesik olduğunu kaydetti.

ASIL TABLO...

Hindustan Times gazetesi, trekking sezonu için Nepal'de bulunan çok sayıda turistin ailelerinin yakınlarından haber almaya çalıştığını işaret etti.

Uluslararası yardım kuruluşları yetkilileri, ölü sayısının başkent ve civarındaki kentlerde bulunan cesetlere göre verildiğini, asıl can kaybının evlerin yüzde 80'ninin yıkıldığı küçük yerleşim birimlerinde olduğuna işaret etti.

TARİHİ KULEDE 50 KİŞİ CAN VERDİ

Depremde yıkılan tarihi Dharahara Kulesi'nin enkazında da arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Nepal'e gelen turistlerin uğrak yerlerinden biri olan kulenin enkazı altından şimdiye kadar yaklaşık 50 kişinin cesedi çıkarıldı.

HİNDİSTAN VATANDAŞLARINI TAHLİYE EDİYOR!

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu'nun Asya-Pasifik'ten sorumlu Direktörü Jagan Chapagain, "Henüz depremin yol açtığı yıkımı tam anlamıyla bilmiyoruz. Bu, 1934'deki depremden bu yana bölgede meydana gelen en yıkıcı sarsıntı olabilir" dedi.

Kuzey bölgeleri depremden etkilenen Hindistan, Nepal'de bulunan vatandaşlarını tahliye etmeye devam ediyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vikas Swarup, "Bölgeye gönderilen uçakla 540 Hintli tahliye edildi. Nepal'deki vatandaşlarımızı ülkelerine geri getirmek için uçak göndermeye devam edeceğiz" dedi.

Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swaraw, Nepal'in başkenti Katmandu'daki büyükelçilik binalarının kısmen çöktüğünü, bir görevlinin kızının yaşamını yitirdiğini belirtti.

"YARDIMA HAZIRIZ"

Hindistan Başkanı Narendra Modi, Nepalli mevkidaşı Sushil Koirala'yı telefonla arayarak yardıma hazır olduklarını söyledi. Hindistan, yıkılan binaların enkazı altında kalanları bulmak için yürütülen çalışmalara katılmak üzere Nepal'e 285 arama kurtarma uzmanı gönderdi.

EVEREST'TE ÖLENLER ARASINDA GOOGLE YÖNETİCİSİ DE VAR

Depremin Everest'e tetiklediği çığda ölenlerin sayısı da 17'ye yükseldi. Çığ altında kalan 61 dağcı, yaralı olarak kurtarıldı. Nepal Dağcılık Derneği yetkilileri, yaralananlardan 22'sinin durumunun ağır olduğunu kaydetti. Yaralı dağcılar, helikopterlerle Pheriche köyündeki hastaneye taşınıyor.

Çığ altında kalan dağcıların bulunması için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bölgede etkili olan kötü hava koşulları arama kurtarma çalışmalarını ve yaralıların nakliyesini olumsuz etkiliyor. Ölenler arasında Google'ın yöneticilerinden Daniel Fredinburg da bulunuyor.

ULUSLARARASI YARDIMLAR

ABD, Çin, Pakistan, Hindistan, Türkiye, İran, Kanada ve İsrail Nepal'e yardım gönderen ilk ülkeler arasında yer alıyor.

Kızılhaç, Oxfam, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü gibi yardım kuruluşları da depremden etkilenenlere yardımcı olmak için bölgeye uzman göndermeye başladı. Çin, arama kurtarma çalışmalarına yardımcı olması için 62 kişilik bir ekip gönderdi.

Kanada Uluslararası Kalkınma Bakanı Christian Paradis, arama kurtarma çalışmalarına katılan yardım ajansları tarafından kullanılmak üzere 5 milyon dolar bağışladıklarını söyledi.

İsrail Ordusu Sözcüsü Peter Lerner da Twitter'dan yaptığı açıklamada "İsrail ordusu, insani yardım çalışmalarına yardımcı olmak üzere Nepal'e uzmanlardan oluşan bir ekip gönderecek" ifadesini kullandı.

İran Dışişleri Bakanlığı, Nepal halkına başsağlığı dileklerini iletirken İran Kızılay'ının Başkanı Ali Asker Ahmedi, Tahran'ın Nepal'e insani yardım göndermeye hazır olduğunu açıkladı.

Kaynak: AA / Dünya

Katmandu Times Nepal Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (25)

UrfaliTürkmenMobil-IOS:

Haketmisler daha bir hafta once etini bile yemedikleri 200 bin inegi bir hindu tanricasi icin katletdiler

13
19
yanıtYanıtla
MALATYALI:

PİS ATEİST BUDİSTLER İYİ OLMUŞ YÜCE YARADANA İNANMAMANIN SONUCU İŞTE BUDUR BETER OLUN. . .

3
17
yanıtYanıtla
hayri:

Deprem tektonik bir hareket dünyanın merkezindeki mağmanın hareketiyle katmanların birbirinin üzerine binmesi ve bu birikimin boşalması durum buyken önlem alması olasık dahilindeyken gerek parasal güçsüzlük gerek politik beceriksizlik sebebiyle insanların ölmesini allahın taktiri diye avuntu yapmak tam bir aymazlık 21 yüzyılda yaşıyoruz uyanalım artık

6
13
yanıtYanıtla
d.bakir21mobilWeb@haberler.com:

Doğarken türkmü kürtmü müslümanmı budistmi dogmak istersin diye sorldumu hayir sorulmadi onlar insan allah herseyin eniyisini bilendir kimseyi horgormeyin konuşmayın......

16
1
yanıtYanıtla
hhhh:

SIZENE NEPALDN SIZ KENDI DERDINIZE YANIN TURKIYEYI ZATN YETERINCE KARISTIRIYOLAR BIDE ONLARA MI DERT YANAYIM

3
13
yanıtYanıtla
DüşünMobil-IOS:

Allahtan rahmet dilenmez musluman olmayanlara için. gunaha giriyorsunuz Allah musluman olmayanlara rahmet merhamet etmez öteki dünyada . Allah sabır versin kalanlara diyelım.

5
11
yanıtYanıtla
CESET:

Ceset fışkırıyor? yakında ceset boşalıyor dersiniz

2
13
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

Allah sabır versin. İnşallah Rabbim yardımcıları olur.

14
1
yanıtYanıtla
orhan secer:

Allah sabir versin bu ulkeye yardim etme zamani

11
1
yanıtYanıtla
ai:

deprem bir uyarıdır, dikkate alıp insanların Allah a karşı yapmaları gerekenler konusunda kendine çeki düzen vermesi gereklidir

8
4
yanıtYanıtla
Tüm 25 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title