Haberler

Müsiad Ankara Şubesi'nin İftarı (1)

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "AK Parti olarak zihnimizi ve gönlümüzü açtık ve gerçekten samimi olarak bir koalisyon arayışında olacağız" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "AK Parti olarak zihnimizi ve gönlümüzü açtık ve gerçekten samimi olarak bir koalisyon arayışında olacağız" dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Ankara Şubesi'nin iftarı, ATO Congresium'da gerçekleştirildi.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programa Babacan'ın yanı sıra Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, eski bakanlardan Recai Kutan, milletvekilleri, bürokratlar, MÜSİAD üyeleri ve iş adamları katıldı. Yemeğinin ardından sofra duasını ise Kutan yaptı.

Ali Babacan, buradaki konuşmasında, Türkiye'nin son 12 yıldır tarihinin en önemli atılım dönemlerinden birini yaşadığını söyledi.

Bu dönemde enflasyonun, faizlerin ciddi oranda düştüğünü ve tek hanelere geldiğini anlatan Babacan, bugün çok daha normalleşmiş bir ekonomi olduğunu ifade etti.

Daha da düşük tek haneleri görmek için de yoğun mücadele verdiklerini ve bundan sonra da verilmesi gerektiğine vurgu yapan Başbakan Yardımcısı Babacan, bu dönemde Türkiye'nin her alanda kalkındığını kaydetti.

Babacan, Türkiye'nin bu yıl G20'nin dönem başkanlığını da yaptığına işaret ederek, şubat ve nisan ayında yapılan toplantılarda tüm G20 ülkelerinin, Türkiye'nin önceliklerini kabul ettiğini bildirdi.

Yapısal reformlarını önemini vurgulayan Ali Babacan, Türkiye ekonomisinin güçlü makroekonomik temeller üzerinde yoluna devam ettiğini dile getirdi.

"Samimi olarak bir koalisyon arayışında olacağız"

Seçim sonuçlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Babacan, Türkiye demokrasinin başarılı bir sınav verdiğini vurguladı.

Yüksek bir katılım oranının olduğu ve Meclis'te yüksek bir temsilin gerçekleştiği seçim sonucuyla karşılaştıklarını belirten Başbakan Yardımcısı Babacan, şöyle konuştu:

"Evet, AK Parti açısından 'tek parti' oluşturacak bir çoğunluğu sağlayamadık ama halkımızın iradesi her şeyin üstünde ve buna tam saygı duymak zorundayız. Önümüzdeki haftalar önemli olacak. İnşallah bayramdan önce ilk tur tamamlanmış olur diye bekliyoruz. Bayramdan sonraki dönemde de turlar halinde bu görüşmeler devam edecek. Ben şunu açıkça ifade etmek istiyorum ki; Partimizin tüm istişare ve karar mekanizmalarında ortak bir görüş olarak şunu belirledik. Biz AK Parti olarak zihnimizi ve gönlümüzü açtık ve gerçekten samimi olarak bir koalisyon arayışında olacağız."

"Oturup konuşmadan, kırmızı çizgilerden, şartlardan bahsetmeyi doğru görmüyoruz"

Pek çok partinin açıkladığı kırmızı çizgiler, şartlar, prensipler, ilkeler olduğunu belirten Ali Babacan, kendilerinin ise henüz bir masa etrafında oturup konuşmadan, kırmızı çizgilerden, şartlardan bahsetmeyi doğru bulmadıklarını ifade etti.

Babacan, AK Parti olarak 2023 Türkiyesi ile ilgili çok ciddi hazırlıkları ve 2018'in sonuna kadar detaylı bir şekilde takvime bağladıkları dönüşüm programları olduğunu da anlattı.

Tüm bunların, G20 ülkelerinin hiç birisinde olmayan hazırlıklar olduğunu anlatan Başbakan Yardımcısı Babacan, bugüne kadar AK Parti'nin hep hedefler ve takvimler belirlediğini söyledi.

Koalisyon turlarına başladıklarında muhataplarıyla her şeyi açıkça konuşmak istediklerini aktaran Ali Babacan, şöyle devam etti:

"Türkiye ile ilgili beklentileri, hazırlıkları neler? Kuşkusuz kamuoyu önünde sarf edilmiş sözler var ama biz gerçekten samimi düşünceleri, yaklaşımları almak istiyoruz. Zaten baştan bu samimiyeti ortaya koymak, iyi ve olumlu bir sonuç almanın ön şartı. Eğer samimiyet, iyi niyet olmazsa, gerçekçi bir şekilde o masaya oturulmazsa, sonuç almak da mümkün olmaz" diye konuştu.

"Daha ileri bir ekonomi olabilmek için önümüzde uzun bir yapılacaklar listesi var"

Türkiye'nin 12 yılda sadece ekonomide değil, demokrasi alanında da önemli başarılar elde ettiğini anlatan Babacan, buna karşın gerçek anlamda ileri bir demokrasi olabilmek için adımların atılması gerektiğini kaydetti.

Ali Babacan, gerçek anlamda bir hukuk devleti olmak için de yapılması gereken şeylerin olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bunların farkındayız. Daha ileri bir ekonomi olabilmek, gelişmiş bir ekonomi olabilmek için önümüzde uzun bir yapılacaklar listesi var. Tüm bu temel ilkeler, bu temel bakış açısı çerçevesinde eğer gerçekten bir uzlaşma mümkün olursa, ortak bir anlayış çerçevesinde bir koalisyon hükümeti kurmak mümkün olursa, bizim temel tercihimiz bu, arzumuz bu yönde ama tüm çabalarımıza rağmen Türkiye'yi daha güçlü bir istikrara kavuşturma, Türkiye'yi hükümetsiz bırakmamak için yoğun çabaya rağmen yine de bu görüşmelerden sonuç alamazsak, nihayetinde yine hakem milletimiz olacak. İşte o zaman seçimlerin tekrar edileceği bir döneme gireceğiz."

"Olup bitenden öyle fazla kaygıya kapılmaya gerek yok"

Türkiye ekonomisinin dışarıdaki gelişmeler ve içerideki siyasi belirsizliğe rağmen yoluna devam ettiğini belirten Babacan, bazı sektörlerde bir miktar durgunluğun olabileceğini ama toplamda bakıldığında ekonominin büyümeye devam ettiğini dile getirdi.

Bu dönemde Türkiye'nin pek çok alanda sınavlar verdiğine işaret eden Ali Babacan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ekonomimiz de sınavlar verdi. Avrupa'daki kriz sürmesine, Amerikan Merkez Bankası'nın faiz artırım dönemine giriyor olmasına, Brezilya'da, Çin'de ve pek çok gelişmekte olan ülkelerde büyüme oranlarının düşmesine rağmen Türkiye yoluna devam ediyor. Olup bitenden öyle fazla kaygıya kapılmaya gerek yok. Yeter ki temel ilkeleri sağlam tutalım, yeter ki Anayasamız çerçevesinde demokrasimiz sağlıklı bir şekilde yürümeye devam etsin. Halkımız eninde sonunda en doğru tercihi yapar, bundan en ufak bir kuşkumuz yok. Kişiler, şahıs olarak tek tek hata yapabilir ama bir millet topyekun hata yapmaz ve milletin iradesi neyse, o doğrudur. Ona tam güvenip, o irade hangi istikamette gerçekleşiyorsa ona uyup, yola devam etmek lazım."

Türkiye'de ekonominin temellerinin güçlü olduğunu ve güçlü tutulması gerektiğini, yapısal reformlara da mutlaka devam edilmesi gerektiğini anlatan Başbakan Yardımcısı Babacan, "Koalisyon ortağımız bilemiyoruz kim olacak? Sonunda bir koalisyon olacak mı olmayacak mı bugünden bir şey söylemek de mümkün değil ama AK Parti'nin yapısal reform iradesi sapasağlam yerinde duracak. Hangi tablo karşımıza çıkarsa çıksın, bu reformlar konusunda ısrarlı, inatçı olacağız" şeklinde konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Ekonomi

Ali Babacan Ak Parti Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title