Haberler

Mülteci Geri Kabul Anlaşması Ege Denizi'nde Ölümleri Önledi

Güncelleme:

Türkiye'den Yunanistan'a geçen mültecilerin trajedilerine sahne olan Ege Denizi'nde Geri Kabul Anlaşması'yla birlikte işler değişti. Anlaşma sonrası Ege'de hiç bir mülteci ölmedi.

Ege Denizi, ülkelerindeki savaş ve iç karışıklıklardan kaçan sığınmacıların Yunan adalarına geçmeye çalışırken birçok acı olaya sahne oldu. Ancak AB ile yapılan geri kabul anlaşmasının 20 Mart'tan itibaren yürürlüğe girmesinin ve Sahil Güvenlik ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nca alınan önlemlerin etkisiyle, kaçak geçişlerin azalmasının yanı sıra can kayıpları için de sevindiren sonuç alındı. Sahil Güvenlik verilerine göre, anlaşmadan sonra 2 bin 872 sığınmacının yakalanmasına karşılık hiç can kaybı olmadı. Yılbaşından anlaşma tarihine kadar yaşamını yitiren sığınmacı sayısı ise 173 kişi olarak açıklandı.

600 SIĞINMACININ İADESİ YAPILDI

Ülkelerindeki savaştan, ölümden kaçan başta Suriyeliler olmak üzere sığınmacılar, Avrupa ülkelerine geçiş rüyalarını gerçekleştirmek için İzmir'i, umut yolculuğunun kapısı haline getirdi. Sığınmacılar, kentin deniz kıyısındaki hemen tüm yerleşim yerlerinden Yunan adalarına geçmek için büyük çaba gösterdi. Ancak, sorunun artık Avrupa ülkelerini de etkilemesi sonrasında, AB ile Türkiye arasında varılan anlaşma, geçen 20 Mart'ta yürürlüğe girdi. Geri kabul anlaşması kapsamında, kaçak geçiş yapan sığınmacılar, 4 Nisan'dan itibaren Türkiye'ye iade edilmeye başlandı. Bugüne kadar yaklaşık 600 sığınmacının iadesinin yapıldığı belirtildi.

DENETİMLER ARTTIRILDI

Anlaşmayla birlikte personel ve bot sayısı arttırılan Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı ekiplerin yanı sıra Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait savaş gemileri de, belli bir koordinasyon içerisinde, denetimlerini sürdürdü. Bunların yanı sıra her iki komutanlığa bağlı, helikopterler de havadan faaliyetlere destek verdi. Tüm Ege Denizi kıyılarını kapsayan bu faaliyetleri, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da, bir süre önce bir geceyi savaş gemisinde geçirip yerinde denetledi.

3 BİN'E YAKIN SIĞINMACI YAKALANDI

Ancak gerek 20 Mart'tan itibaren yürürlüğe giren AB'yle geri kabul anlaşması gerekse de, Sahil Güvenlik ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nca alınan önlemlerin etkisiyle, sevindiren sonuçlar alındı. Ege kıyılarından Yunan adalarına kaçak geçişlerin azalmasının yanı sıra, can kayıpları da durdu. Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın verilerine göre, anlaşmadan sonra 2 bin 872 sığınmacı yakalandı. Buna karşılık, aradan geçen sürede hiç can kaybı yaşanmadı. Yılbaşından anlaşma tarihine kadar ölüm yolculuğundan 22 bin 783 sığınmacı kurtarıldı, aynı dönemde hayatını kaybeden sığınmacı sayısı ise Sahil Güvenlik Komutanlığı'nca 173 kişi olarak açıklandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Ege Denizi İzmir Güncel Haberler

500

Yorumlar (2)

cem ali:

he egede durdu akdemizde yükseldi. insanlar daha tehlikeli yolu seciyo. ege denizi , akdenize bakarak risk orani daha düsük

1
0
yanıtYanıtla
ahmet uras:

yanlı haber yaparak halt ediyorsunuz. ne oldu şimdi kamuoyu oluşturup kabul anlaşmasının durmamasını mı sağlayacaksınız???

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title