Haberler

Mülteci Çocuklara Türkçe Kursu

Güncelleme:

Diyarbakır'da faaliyet yürüten İşkence ve Şiddet Mağdurları İçin Sosyal Hizmet Rehabilitasyon ve Adaptasyon Merkezi Derneği mültecilere yönelik Türkçe kursu başlattı.

Suriye’de yaşanan savaşın Türkiye’ye savurduğu mülteciler, bir taraftan zor şartlar altında yaşamlarını idame ettirmeye çalışırken, diğer taraftan da iletişim sorunu yaşıyor. Bu nedenle iş bulmakta da zorlanan mültecilerin çocukları ise misafir olarak katıldıkları okullardaki derslerde, iletişim sorunu ile karşı karşıya kalıyor. Mülteci öğrenciler, katıldıkları derslerde hem öğretmenleri hem de diğer öğrencileri anlamakta güçlük çekerken, Diyarbakır’da savaş, işkence ve göç mağdurlarına yönelik faaliyet yürüten SOHRAM-DER mültecilerin yaşadığı bu sorunu bir nebze de olsa ortadan kaldırmak için Türkçe dil kursu açtı. Mülteci çocuklarına yönelik kurslarda sadece dil öğretmeyen dernek, gönüllü çocuk gelişim uzmanları ve üniversiteöğrencileri ile birlikte, çocukların diğer becerilerini ortaya çıkarmak için de çeşitli çalışmalarda bulunuyor.

"SÜT KAMPANYASI İLE TANIŞTIK"

Konuya ilişkin İHA muhabirine açıklamalarda bulunan SOHRAM-DER Koordinatörü Yeter Yılmaz, 14 yıldır savaş, göç ve işkence mağdurlarına psikolojik, hukuksal, eğitim, gıda ve kıyafet desteği gibi çeşitli yardımlarda bulunduklarını belirtti. Suriye’den Türkiye’ye çok sayıda mültecinin geldiğini anımsatan Yılmaz, "Mültecilerle ilk olarak süt kampanyamızla tanıştık. Henüz bebek denilen yaştaki çocuklarının süt ihtiyacının olduğunu gözlemledik. Bu nedenle de süt kampanyası başlattık ve yaklaşık 200 aileye süt yardımında bulunuyoruz" dedi. 

"DİL NEDENİYLE SIKINTI YAŞIYORLAR"

Süt yardımlarında bulunurken aileleri ile birlikte derneğe gelen birçok çocuğun okul çağında olduğunu fark ettiklerini vurgulayan Yılmaz, "Sorduğumuzda bu çocukların hemen hemen yarısının devlet okullarında misafir öğrenci olarak dersleri katıldığını öğrendik. Ancak birçoğunun dil problemi vardı ve diğer öğrenciler de derslere katılmıyordu. Arapça ya da Kürtçe biliyorlar ancak Türkçe konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Bu yüzden dernek olarak kurs açma gereği duyduk" diye konuştu. 

"BECERİLERİNİ GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Mülteci çocukların yeteneklerini kaybetmelerini istemediklerini ve toplumda sağlıklı çocuklar olarak yetişebilmelerini sağlamayı da amaçlayarak kursu açtıklarına dikkat çeken Yılmaz, "Burada hem Türkçe öğretiyoruz hem de diğer derslerine destek oluyoruz. Çünkü ailelerinde de Türkçe bilen olmadığı için derslerini yapmakta da zorlanıyorlar. Biz de hem gönüllü çocuk gelişim uzmanlarının hem de Dicle Üniversitesi öğrencilerinin desteğiyle bu çalışmayı yürütüyoruz. Matematik, fen bilgisi ve diğer derslerin yanı sıra el becerilerini ve düşünme mekanizmalarını geliştirmek için de çeşitli kurslardan faydalandırıyoruz" şeklinde konuştu. 

"TALEP GİTTİKÇE ARTIYOR"

Şu anda yaklaşık 30 mülteci çocuğun kurslara katılım gösterdiğini ancak talebin gittikçe arttığını da anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çocukların kurs dışında bir de gittikleri okullarla ilgili masraflarını da karşılıyoruz. Mesela Milli Eğitime bağlı okullarda çocuklardan çeşitli malzemeler istenmiş. Bu aileler zaten mağdur. Hayatlarını bile güçlükle sürdürebiliyorlar. Bu nedenle bu durum yük oluyor onlara. Biz bu yükleri de sırtlarından indirmek için destekte bulunduk. Derneğimiz mültecilerin tüm ihtiyaçlarını elinden geldiğince karşılamaya çalışıyor." 

"ÇOCUĞUM EKSİKLİKLERİNİ GİDERİYOR"

Dernekten çeşitli destekler aldığını belirten Suriyeli Necah Ahmet ise, "Dernek sayesinde birçok ihtiyacımızı karşılıyoruz. Çocuklarım da burada dersleri katılıyorlar. Burada çok güzel zaman geçiyorlar ve derslerine yardımcı olunuyor" dedi.

Başka bir Suriyeli Kerima Şexo da birçok ihtiyaçlarının karşılandığını kaydederek, küçük yaştaki çocuklarına SOHRAM sayesinde süt verebildiğine dikkat çekti.

MEHMET PİŞKİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Diyarbakır Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title