Haberler

Muğla'nın İmalat Sanayi Sektörü

Güney Ege Kalkınma Ajansı 2015 Yılı Doğrudan Faaliyet Destek Programı kapsamında hazırlanan "Muğla İli İmalat Sanayi Envanteri" projesi tamamlandı.

Güney Ege Kalkınma Ajansı 2015 Yılı Doğrudan Faaliyet Destek Programı kapsamında hazırlanan "Muğla İli İmalat Sanayi Envanteri" projesi tamamlandı.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen projenin tanıtım toplantısında konuşan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, küresel arenada bulunulan konumun ve ekonomiye olan etkisinin belirlenmesi için, içinde bulunulan durumun tespitinin gerçekleştirilmesi ve sürecin takipçisi olunması gerektiğini belirtti.

MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Karakuş, "Bu ihtiyaçtan yola çıkılarak yapılan 'Muğla İli İmalat Sanayi Envanteri' çalışmasıyla amacımız, ilimizin sanayileşme sürecinde ülke ekonomisindeki bugünkü durumunu tespit etmek, gelecekteki potansiyelini ortaya koymak ve önümüzü daha net görebilmek oldu." dedi.

Bacasız sanayi ile ön planda olan Muğla'nın imalat sanayi sektöründe geri planda kaldığına vurgu yapan Başkan Karakuş, şunları kaydetti:

"Hazırlanan raporun sonucunda, imalat sanayi alanında faaliyet gösteren firmalarımızın yüzde 55'inin son 15 yılda kurulduğunu görmekteyiz. Son 15 yıldaki artışa rağmen ilimizdeki toplam girişimlerin sadece yüzde 7'sini imalat sanayi oluşturmaktadır. İlimiz, bu rakamla hem ülke hem de bölge ortalamasının altında kalmaktadır. Sektörde faaliyet gösteren firmalarımızın çoğunluğu küçük ölçekli. Ayrıca, yine ilimiz imalat sanayinin büyük çoğunluğunu gıda ve mermer üreticisi oluşturmakta. Sektörde faaliyet gösteren firmaları çoğaltmamız ve mevcut firmalarımızın potansiyelini arttırmamız, ilimiz ekonomisi için son derece önem arz etmektedir."

Raporda ortaya konulan bir diğer konunun ise istihdam oranları olduğunu kaydeden Karakuş, "İmalat sanayinde istihdam edilen kişilerin yüzde 84'ü erkek. Firma sahiplerinin yüzde 82'sini de erkekler oluşturmaktadır. Kadınların girişimciliğe özendirilmesi ve desteklenmesi konusunda çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini bir kez daha görmüş olduk." dedi.

Muğla'da faaliyet gösteren imalat sanayi firmalarının yüzde 48'sini aile şirketlerinin oluşturduğunu vurgulayan Karakuş, 250 ve üzeri çalışanı bulunan 4 büyük firmadan 3'ünün aile şirketi olduğunu kaydetti.

Sektördeki firmaların yüzde 56'sınin üretimde kullandıkları hammaddelerini Muğla'dan sağladıklarını dile getiren MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Karakuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sonuç bize gösteriyor ki, üretimde dışa bağımlı değiliz. Ancak, üzücü olan bir nokta var ki firmalarımızın yalnızca yüzde 28'si ihracat yapıyor. İhracat yapmayan yüzde 72'lik kesimin yüzde 35'i dış pazara açılmayı düşünmüyor. Geride kalan yüzde 37'lik kesim ise, ihracat yapmak istediklerini ancak, dış pazarı tanımadıkları için cesaret edemediklerini öne sürüyor. Bu da bize gösteriyor ki, bu sektördeki firmalarımızın dış ticaret eğitimleri ve gerekli yönlendirmeler ile desteklenmesi gerekmekte."

Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Elvan Cenikli ise, projenin somut çıktıkları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Toplantıya, Bilim,Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Bayramer, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Teknoloji Fakültesi Dekanı Osman Göktaş, kurum ve kuruluş temsilcileri ile akademisyenler katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Bülent Karakuş Güney Ege Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title