Haberler

Motorin ve Benzin Gibi Akaryakıt Ürünlerini da Kapsayan Teminatlarda Tutar 5 Milyon Euro'dan Az...

Götürü teminat uygulamasından yararlanmak isteyen statü belgesi sahibi tarafından verilmesi gereken teminat tutarı, teminatın Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nun eki I sayılı listenin A cetvelinde yer alan benzin, motorin, fuel-oil gibi akaryakıt...

Götürü teminat uygulamasından yararlanmak isteyen statü belgesi sahibi tarafından verilmesi gereken teminat tutarı, teminatın Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nun eki I sayılı listenin A cetvelinde yer alan benzin, motorin, fuel-oil gibi akaryakıt ürünlerini kapsaması halinde 5 milyon euro'dan az olamayacak Götürü teminat uygulamasından yararlanmak isteyen statü belgesi sahibi tarafından verilmesi gereken teminat tutarı, teminatın Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nun eki I sayılı listenin A cetvelinde yer alan benzin, motorin, fuel-oil gibi akaryakıt ürünlerini kapsaması halinde 5 milyon euro'dan az olamayacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Onaylanmış Kişi Statüsüne İlişkin Gümrük Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ ile "Statü belgesi başvurusunun reddi" ile ilgili 12. maddeye ek yapıldı. Buna göre yapılan inceleme neticesinde başvuru sahibinin yetkilendirilmiş gümrük müşaviriyle onaylanmış kişi statüsü başvurusunun ön incelemesi için sözleşme yapıldığı tarih itibariyle 2 yıldan daha az süredir faaliyette bulunduğunun anlaşılması halinde ve Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği uyarınca adlarına yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası düzenlenmiş olduğunun tespit edilmesi halinde kontrol ve değerlendirme tablosunun ilgili bölümleri doldurularak statü belgesi talebi reddedilecek.

-EN GEÇ 5 İŞ GÜNÜ İÇERİSİNDE YENİ BİR STATÜ BELGESİ DÜZENLENECEK-

Tebliğ ile "Statü belgesinde kayıtlı bilgilerde değişiklik olması" başlıklı 14 maddenin başlığı "Statü belgesinde kayıtlı bilgilerde değişiklik olması veya statü belgesinin kayıp ya da zayi olması" şeklinde değiştirildi. Anılan maddeye ek yapıldı. Bu çerçevede statü belgesinin kayıp veya zayi olması nedeniyle yeni bir statü belgesi düzenlenmesinin talep edilmesi halinde, statü belgesini düzenlemiş olan bölge müdürlüğünün de uygun görmesi koşuluyla kayıp ya da zayi olan statü belgesinin yerine ilgili bölge müdürlüğünce en geç 5 iş günü içerisinde aynı tarih, sayı ve referans numaralı yeni bir statü belgesi düzenlenebilecek.

-TEMİNAT ÖTV KANUNU'NUN I SAYILI LİSTESİ A CETVELİNİ KAPSAMASI HALİNDE 5 MİLYON EURO'DAN AZ OLAMAYACAK

Tebliğ ile teminat tutarının belirlenmesine yönelik 34. maddede değişikliğe gidildi. Buna göre dahilde işleme rejimi dahil, Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nun eki I sayılı listenin A cetvelinde yer alan eşyanın ithalinde ödenecek özel tüketim vergisi hariç bu Tebliğin götürü teminat hükümlerinin uygulanabileceği eşyaya ilişkin gümrük vergileri ve sair vergileri kapsaması durumunda 250 bin euro'dan; dahilde işleme rejimi ile Özel Tüketim Vergisi Kanununun eki I sayılı listenin A cetvelinde yer alan eşyanın ithalinde ödenecek özel tüketim vergisi hariç, bu Tebliğin götürü teminat hükümlerinin uygulanabileceği eşyaya ilişkin gümrük vergileri ve sair vergileri kapsaması durumunda 75 bin euro'dan az olamayacak.

Teminatın Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nun eki I sayılı listenin A cetvelinde yer alan benzin, motorin, fuel-oil gibi akaryakıt ürünlerini kapsaması halinde 5 milyon euro'dan az olamayacak.

-MAVİ HAT UYGULAMASI-

Tebliğ ile eşyanın tesliminden önce belge kontrolüne veya muayeneye tabi tutulmadığı hattı ifade eden "mavi hat"la ilgili düzenlemeler içeren 43. maddeye ek yapıldı. Buna göre takibat ile gerektiğinde statü belgesi sahibinin mavi hat uygulamasından yararlanmasına izin verilmemesi işlemleri statü belgesini düzenlemiş olan gümrük ve ticaret bölge müdürlüğü tarafından yerine getirilecek.

-MAVİ HAT UYGULAMASININ ASKIYA ALINMASI-

Tebliğ ile mavi hat uygulamasından yararlanma hakkının askıya alınmasında da değişikliğe gidildi. Bu çerçevede ihlalin statü belgesi geçerlilik süresi içerisinde, herhangi bir uyarı yapılmadan önce iki defa işlenildiğinin tespit edilmesi halinde, kişi bir kez ihlalde bulunmuş sayılacak ve her bir beyanname için Gümrük Kanununun 241/1 inci maddesi tatbik edilerek beyannamelerin tescil edildiği gümrük idaresince uyarılacak.

İhlalin statü belgesi geçerlilik süresi içerisinde, herhangi bir uyarı yapılmadan önce en az üç defa işlenildiğinin tespit edilmesi halinde, her bir beyanname için Gümrük Kanununun 241/1 inci maddesi tatbik edilerek mavi hat yetkisi bir ay süreyle askıya alınacak.

İhlalin tekrar işlendiğinin tespit edilmesi halinde, her bir beyanname için Gümrük Kanununun 241/1 inci maddesi tatbik edilerek mavi hat yetkisi altı ay süreyle askıya alınacak.

İhlalin statü belgesi geçerlilik süresi içerisinde, herhangi bir uyarı yapılmadan önce en az iki defa işlenildiğinin tespit edilmesi halinde, her bir beyanname için Gümrük Kanunu'nun 241/1 inci maddesi tatbik edilerek eksik beyanda bulunma yetkisi bir ay süreyle askıya alınacak. Bu işlemlerin tamamlanmasını müteakip ihlalin tekrar işlendiğinin tespit edilmesi halinde, her bir beyanname için mavi hat yetkisi altı ay süreyle askıya alınacak.

İhlal nedeniyle statü belgesi geri alınan kişinin, statü belgesinin geri alınmasına neden olan durumun ortadan kalktığını belgelendirmesi ve statü belgesini düzenlemiş olan bölge müdürlüğünce uygun görülmesi halinde, geri alma sonlandırılarak statü belgesi ve belge kapsamı yetkilerin, belge geçerlilik süresi sonuna kadar yeniden kullanılmasına izin verilebilecek.

Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği uyarınca adlarına yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası düzenlenmiş onaylanmış kişi statüsü sahibi kişilerin statü belgeleri geri alınacak. Tebliğ bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

-YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ-

Bu arada Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Batı Balkan Menşe Kümülasyon Sistemi Kapsamı Ticarette Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren geçerli olacak.

-BAKANLAR KURULU KARARI-

Bu arada "Türkiye ile Avrupa topluluğu arasında oluşturulan Gümrük Birliğinin Uygulanmasına İlişkin Esaslar Hakkındaki Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar" da Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlandı. 1 Temmuz 2013 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girecek karar çerçevesinde, Hırvatistan, Türkiye ile Avrupa Topluluğu arasında oluşturulan Gümrük Birliği'ne taraf ülkelere dahil edildi.

Hırvatistan'ın 1 Temmuz 2013 tarihi itibarıyla Avrupa Birliği'ne üye olması dolayısıyla Türkiye'ye Serbest Ticaret Anlaşması Fesh olunduğundan bu tarih öncesinde yürürlükteki "Serbest Ticaret Anlaşması çerçevesinde Hırvatistan gümrük idarelerince düzenlenen EUR.1 Dolaşım Belgeleri veya ihracatçıları ya da onaylanmış ihracatçılarınca düzenlenen fatura beyanları, 1 Temmuz 203 tarihinden sonra ve geçerlilik süreleri içerisinde en geç 31 Ekim 2013 tarihinden önce gümrük idarelerine ibraz edilmesi halinde kabul edilecek.

Hırvatistan'dan Türkiye'ye ihraç edilen 1 Temmuz 2013 tarihinde sevkiyat halinde olan veya geçici bir depolama yeri gümrük antreposu ya da serbest bölgede bulunan eşya için de gerekli tüm koşulların karşılanması kaydıyla topluluk ülkelerine yönelik uygulamalar geçerli olacak. Söz konusu eşyanın bu esaslardan yararlanabilmesi için Serbest Ticaret Anlaşması çerçevesinde sözkonusu ülke makamlarınca usulüne uygun olarak sonradan düzenlenen tercihli menşe ispat belgelerini 1 Temmuz 2013 tarihinden sonra ve en geç 31 Ekim 2013 tarihinden önce gümrük idarelerine ibraz edilmeleri gerekecek.

(HGS-NM/ORH) - Ankara

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Hırvatistan Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title