Haberler

MİT'e Denetim İçin TBMM'de Komisyon Kuruluyor

Güncelleme:

MİT'e Meclis denetimiyle ilgili TBMM'de Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu kuruluyor. Komisyon, MİT dışında emniyet, jandarma ve MASAK'ı da denetleyecek.

MİT'e Meclis denetimiyle ilgili olarak Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Önergesi Başbakan Yardımcısı Beşir Atalayın imzasıyla Meclis'e sunuldu. Komisyon MİT haricinde emniyet, jandarma, ve MASAK'ı da denetleyebilecek.

DEVLET SIRRI NİTELİĞİNDEKİ BİLGİLERE DENETİM YASAK

Komisyon çalışmalarını gizli yapacak. Devlet sırrı niteliğindeki bilgilere denetleyemeyecek.

"DEVRİM NİTELİĞİNDE"

Beşir Atalayın imza attığı önergeyi Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal anlattı. Değişikliğin devrim niteliğini taşıdığını belirtti.

"CİDDİ BİR DEMOKRATİKLEŞME ADIMI"

Ünal, MİT kanun teklifinin Meclis Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam ederken MİT'i Meclis denetimine açan değişiklik ile ilgili konuştu. Yapılacak değişikliğin devrim niteliği taşıdığını belirten Ünal, "Devrim niteliğinde bir uygulama. TBMM'yi, siyaset kurumunu güçlendiren dolayısıyla Türkiye'deki istihbarat örgütlerini Meclis denetimine açan çok ciddi bir demokratikleşme adımlarından bir tanesi" dedi.

"KOMİSYON YURT DIŞI ÇALIŞMALARINI DA İNCELEYEBİLECEK"

İhtisas komisyonu olarak kurulacak komisyonun adının "Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu" olacağını belirten Mahir Ünal şöyle konuştu:

"TBMM bünyesinde kurulacak bir güvenlik ve istihbarat komisyonu hem MİT, hem Jandarma istihbaratı, hem de Emniyet istihbaratını ve MASAK'ı, doğal olarak; oradan gelecek raporları inceleyecek, denetleyecek, raporlayacak. Siyasetin güçlenmesi açısından, TBMM'nin istihbarat kurumlarını ve onların faaliyetlerini bir komisyonla incelemesi açısından da bir devrim niteliğindedir. Başbakanlık bünyesinde olan kurumlar ilgili raporlarını hazırlayacak ve komisyona gelecek. Sadece bu komisyon raporları yılda bir defa incelemekle yetinmeyecek. Bu komisyon yıl içeresinde güvenlik ve istihbarat alanlarında da inceleme yapacak, görüşlerini sunacak. Yurt dışında yapılan çalışmaları inceleyecek."

"TOPLANTILARINI KAPALI YAPACAK"

Ünal, komisyona sunulacak raporların ölçüsünün ne olacağına ilişkin ise şu bilgileri verdi:

"Raporlarda bir ölçü olacak ve devlet sırrı niteliğinde gizliliği yüksek bilgiler olmayacak. İstihbarat kurumlarının şeffaflığı ve hesap verebilirliği açısından, siyaset kurumuna ve TBMM'ye yani millete hesap verebilirliği açısından bu komisyon önemli bir işlev görüyor. Komisyon toplantılarını kapalı yapacak."

ÖNERGE KABUL EDİLDİ

Beşir Atalay'ın sunduğu önerge Meclis'te kabul edildi. Önergeye göre Meclis'te kurulacak olan Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu MİT, Emniyet, Jandarma, ve MASAK'ı denetleyecek.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Meclis Genel Kurulu Mahir Ünal Ak Parti Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı?
500

Yorumlar (7)

BOZKURTzuvans_25000@hotmail.com:

KENDİ SEÇTİKLERİ KENDİLERİNİ DENETLEYECEK ,ANLAYAN ANLADI,ANLAMAYAN BEKLEME YAPMASIN

6
5
yanıtYanıtla
mustafa ercnbitengencligim@hotmail.com:

herkes bu ulkede hesap verecek kardesim mit jitem gibi orgutler ozellikle guneydogu da faili mechul cinayetlerin adam kacirmalarin halka iskence ve zulmun hesabini verecek.lafa gelince domokrasi diyorsunuz kaciniz guneydoguya gitti ordaki halki hic dinledinizmi neler yasadiklarini biliyormusunuz simdi de kalkip efendim neymi teror orgutune halk yardim ediyor pkk eger bugun varsa inanin jitem mit gibi kurumlarin halka cektirdikleri izdirap ve iskencelerden dolayidir yoksa az bir ekonomik yardimla dogu ve guneydoguda hic bir sorun kalmazdi.aci gerceklerdir bunlar kardeslerim

8
0
yanıtYanıtla
sonmezsssonmezdag@hotmail.com:

kimler denetliyecek bilal olan rizazarap suleyman aslan mudurleride muhamber guler

6
2
yanıtYanıtla
K R G Lidriskorogluu@gmail.com:

SU ANDA TURKIYENIN IHTIYACI OLAN TEK SEY DENETLENEBILIR DENETIME ACIK ICTE VE DISTA OPERASYON YAPABILEN GUCLU BIR MIT YAPISIDIR.

6
1
yanıtYanıtla
Hadi bakiimdilekpat@hotmail.com:

Hiç bir memleket yoktur ki kendi gizli istihbaratını bizdeki kadar afişe eden yuh yaa Bu hükümet her şeyi kendine oyuncak yaptı denetim grubunun başına Oğlun Burakı getir bari tam olsun

4
3
yanıtYanıtla
REİSzuvans_25000@hotmail.com:

SAYIŞTAY DENETLİYORDA NE OLUYOR 21 BAKANLIĞIN 2013 RAPORU 6 SAYFA ,ALIN SİZE MECLİS DENETİMİ,...

4
2
yanıtYanıtla
ibraim abinin dediği gibi bu kadar sızma varken :

ibraim abinin dediği gibi bu kadar sızma varken hükümet daha kendi konuştuklarının sızmazını engelleyemiyor yarın komisyonun konuşmalarını engelleyecek sayın beşir atalay bakanım.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title