Haberler

Mısır ve Suriye'deki Katliamlara Tepkiler

Adana, Mersin ve Osmaniye'de cuma namazı sonrası toplanan vatandaşlar, Mısır ve Suriye'deki katliamları protesto etti

Adana, Mersin ve Osmaniye'de cuma namazı sonrası toplanan vatandaşlar, Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliam ve Suriye'deki kimyasal silah saldırısını protesto etti.

Adana'da 5 Ocak Meydanı Kemeraltı Camisi'nde cuma namazı sonrası toplanan Peygamber Sevdalıları Platformu ve İnsan Hürriyetler ve İnanç Platformu üyeleri ile çok sayıda vatandaş, okunan Kur'an-ı Kerim'in ardından tekbirler eşliğinde sloganlar attı. Mısır ve Suriye'de sivil halka yönelik katliamları protesto edenler arasında kadın ve çocuklar da yer aldı.

Grup adına konuşan İsa Emre, Mısır ve Suriye'de insanların katledildiğini, evlerin, yuvaların talan edildiğini belirterek, Mısır'da yaşananlar nedeniyle gözden uzak kalan Suriye'de çok büyük bir katliamın gerçekleştiğini söyledi.

Suriye'de kimyasal silahların kullanıldığını, yüzlerce masumun katledildiğini anlatan Emre, "Çocuk, kadın, yaşlı demeden toplu katliama girişmiş bu katil sürülerinin bir an önce durdurulması gerekmekte olup bu hususta sorumluluğu ve gücü bulunanların derhal harekete geçmeleri acil bir zorunluluk arz etmektedir" dedi.

Basın açıklamasının ardından Suriye ve Mısır'da hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılınarak dualar okundu.

Merkez Sabancı Camisi önünde de cuma Namazı sonrası toplanan vatandaşlar, Saadet Partisi İl Başkanlığı tarafından organize edilen gıyabi cenaze manazına katıldı.

Namaz öncesi konuşan İl Başkanı Mustafa Gözütok, Ortadoğu'da yaşanan katliamların nedeninin Büyük Ortadoğu Projesi'nin hayata geçirilmesi olduğunu savundu.

Gözütok, "Bugün İslam Coğrafyasına baktığımız zaman kan ve gözyaşından başka birşey göremiyoruz. Siyonist emperyalist güçler günümüzde taktik değiştirerek, direkt müdahalenin yerine işbirlikçilerini sahaya sürerek mezhep savaşları çıkartarak, birbirine düşürmek suretiyle hedeflerine ulaşmak istemektedirler" diye konuştu

Kılınan gıyabi cenaze namazının ardından, sloganlar atan grup olaysız dağıldı.

Mersin

Mersin'de cuma namazı sonrası Ulu Cami önünde toplanan bir grup, "Zalimler için yaşasın cehennem", "Zulme karşı direneceğiz" dövizleri taşıyarak Mısır ve Suriye yönetimleri aleyhinde sloganlar attı.

Daha sonra grup adına açıklama yapan Mustazaflar Cemiyeti Mersin Şube Başkanı Veysi Yumlu, Mısır ve Suriye'de yaşanan katliamlardan, bu vahşete sessiz kalanların da sorumlu olduğunu söyledi.

Akan kanın durması için sorumluluğu ve gücü bulunanların harekete geçmesi gerektiğini belirten Yumlu, "Her zaman mazlum ve mustazaf halkların yanında olmayı ilke edinerek zalimlere her zaman dik duruşumuzu devam ettireceğiz. Zalimlere karşı durmayı ilke edinmiş Müslümanlar olarak bu katliamı kınıyoruz. Bu kanın durdurulması için herkesi sorumluluk alamaya devam ediyoruz. Müslümanlar asla zalimlerin yanında olmamalıdır. Bunun içinde İslam ümmetinin bir an önce aralarındaki tefrikayı bir kenara bırakarak Allah'ın ipine sarılmaları gerekmektedir" dedi.

Grup, basın açıklamasının ardından bir süre daha slogan attıktan sonra dağıldı.

Osmaniye

Osmaniye'de cuma namazından sonra Enver-ul Hamit Camisi avlusunda toplanan kalabalık, buradan slogan atarak Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH)  İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Sait Demir,  burada yaptığı konuşmada, Suriye ve Mısır'da zulüm gören Müslümanların, siyonizme ve küresel emperyalizme karşı savunma yaptığını belirtti.

Mısır ve Suriye'de yapılmak istenenin, tüm Müslümanlara yapılmak istendiğini savunan Demir, şöyle konuştu:

"Peygamber Efendimiz ümmeti vücudun azalarına benzetiyor. Mısır'da katledilen şehitler de vücudumuzun azaları gibidir. Daha geçen gün katledilen kardeşlerimiz aslında bizim vücudumuzun parçalarından bir parçasının katledilmesidir. Eğer biz burada tek bir sesle onların yanında, Esma'nın yanında olduğumuzu haykırmazsak, Rabbimiz bize bunun hesabını soracaktır. Eğer bu gün biz buradaysak safımızı belli ettik. Ne mutlu ki bizlere katillerin değil, şehitlerin, mazlumların yanındayız."

Memur-Sen Şube Başkanı Mücahit Çelik de zulmün ve terörün karşısında durmanın insani bir görev olduğunu, bütün saldırılar ve oyunların Müslüman dünyasını parçalamaya yönelik olduğunu vurguladı.

Osmaniye AK Parti Milletvekilleri Suat Önal ve Durdu Mehmet Kastal ile bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı etkinlikte, Mısır ve Suriye'de hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Şehit Albay İbrahim Karaoğlanoğlu Parkı'nda toplanan 200 kadar Suriyeli de sloganlar atarak ülkelerindeki saldırıları kınadı. Grup üyeleri, kimyasal silah saldırısında hayatını kaybedenler için Fatiha Suresi okuyarak dua etti.

Grup adına konuşan Abdullah Kahya, Osmaniye'de yaşayan Suriyelilerin, Esed rejiminin saldırılarını protesto etmek için toplandığını söyledi.

Dünyanın Suriye'deki kimyasal silah saldırısını televizyonlardan izlediğini kaydeden Kahya, Osmaniye'deki Suriyelilere ülkelerindeki mücadeleye destek olma çağrısında bulundu. - Adana

Kaynak: AA / Güncel

Osmaniye Mersin Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

title