Haberler

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz: Eğitimde Çok İyi Bir Noktadayız (3)

CANİKLİ: FINDIK ÜRETİCİSİNİ KORUDUKBaşbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Fındık Araştırma Enstitüsü'nün 80. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle düzenen etkinlikte konuştu, görevde oldukları süre içinde fındık üreticisinin haklarını bıkmadan koruduklarını söyledi.

CANİKLİ: FINDIK ÜRETİCİSİNİ KORUDUK

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Fındık Araştırma Enstitüsü'nün 80. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle düzenen etkinlikte konuştu, görevde oldukları süre içinde fındık üreticisinin haklarını bıkmadan koruduklarını söyledi. Fındık üreticisine ödenen doğrudan gelir desteğinin bundan sonra da kesintisiz devam edeceğini kaydeden Canikli, Fındık Araştırma Enstitüsü'nün fındık gelişimine büyük katkılar sağladığını anlattı. Fındık konusunda farklı çalışmalar yapılması gerektiğini de dile getiren Canikli, şöyle devam etti:

"Fındıkta ilaçlama sistemi maalesef doğaya ve sağlığa zararlı olan kimyasal ilaçlarla yapılıyor. 2000'li yılların başlarında kullanılan ilaçlar bütün canlıları öldürüyordu. Bana göre enstitü fındık üreticisini bu tür ilaçlara mahkum etmemeli, daha organik ve insan sağlığıyla örtüşen ilaçlar geliştirmeli. Ayrıca verim konusunda da sıkıntı var. Dekar başına 150 kilonun üzerine çıkılabilir rahatlıkla. Üretimin dekar başına ortalama 150 kilogram olması gerekir ama 70-80 kilogramlara kadar düşebiliyor. Dikim yöntemlerinin geliştirilmesi ve uygulatılması gerekir."

Canikli, kirazın anavatanının Giresun olduğunu da belirterek, "Giresun'un fındığın başkenti. Bunu herkes biliyor ama kirazın da anavatanı olduğunu çok kimse bilmez. Giresun kirazın anavatanıdır. Hatta Giresun isminin bir rivayete göre kiraz kelimesinden türetildiği söylenir. ve bununla ilgili yeteri kadar gerçekten bir altyapı da var. Yaygın üretim yok. Ama Giresun fındığın başkenti, kirazın da anavatanıdır" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da Fındık Araştırma Enstitüsü'ne ihtiyaç olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Niçin ihtiyaç var? 16 ili ilgilendiriyorsa, 400 bin aileyi ilgilendiriyorsa, Türkiye'ye 2 milyar doların üzerinde ihracat katkısı varsa o zaman mutlaka fındık üretimine katkıda bulunması lazım. İşte bilgi ve bilimi fındık üretimine katacak kurum da bu enstitüdür. Emeği geçenlere sonsuz teşekkür ediyorum inşallah asırlık olduğunda da çok daha büyük başarılara imza atacağına inanıyorum. Ama bu kuruluşlara sahip çıkmak lazım."

Konuşmaların ardından enstitüye ve fındık ürününe katkıda bulunanlara Canikli ve Yılmaz tarafından plaket verildi, fındık ürünlerinin sergilendiği stantlar gezildi.

Başbakan Yardımcısı Canikli ve Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, daha sonra Ankara'ya gitmek üzere Ordu- Giresun Havalimanı'na hareket etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Nurettin Canikli Giresun Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title