Haberler

Milletvekili Aziz Babuşcu'dan "600 Milletvekili" Değerlendirmesi

- Milletvekili Aziz Babuşcu'dan "600 milletvekili" değerlendirmesi AK Parti İstanbul Milletvekili Babuşcu: "Bir makuliyeti yakalamak ve toplum kesimlerinin mecliste temsiline imkan sağlamak için milletvekili sayısını 600'e çıkarmayı bu paket öneriyor"İSTANBUL - AK Parti İstanbul Milletvekili...

- Milletvekili Aziz Babuşcu'dan "600 milletvekili" değerlendirmesi

Ak Parti İstanbul Milletvekili Babuşcu: "Bir makuliyeti yakalamak ve toplum kesimlerinin mecliste temsiline imkan sağlamak için milletvekili sayısını 600'e çıkarmayı bu paket öneriyor"

İSTANBUL - AK Parti İstanbul Milletvekili Aziz Babuşcu, milletvekili sayısının arttırılmasının şart olduğunu belirterek, "Bir makuliyeti yakalamak ve toplum kesimlerinin mecliste temsiline imkan sağlamak için milletvekili sayısını 600'e çıkarmayı bu paket öneriyor ve buna millet karar verecek" dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Aziz Babuşcu Esenler Giyim Kent Konferans Salonunda düzenlenen toplantıda Esenler Çalışan Gençlik ile bir araya geldi. AK Parti İstanbul Milletvekili Aziz Babuşcu burada Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni ve referandum sürecine dair açıklamalarda bulundu.

Milletvekili Aziz Babuşcu, yaptığı açıklamada, " Türkiye'nin normalleşmemesinin elbette bir takım sebepleri var. Şuanda biz benzer bir şekilde halk oylaması gerçekleştireceğiz. Türkiye bir sistem değişikliğini kendisi için mevcut sistem ile yürüyememe sıkıntıların, krizlerin, istikrarsızlığın sebebi olarak mevcut sistemi de gördüğü için yeni bir sisteme geçiyor. Yeni sistem dünyada tecrübe edinmemiş yada sadece bize özgün, bir sistem değil. Dünyada zaten yönetim sistemleriyle ilgili olarak 3 yönetim sisteminden bahsedilir. Parlamenter sistem, Yarı Başkanlık ve Başkanlık olmak üzere üç yönetim modelinden bahsedilebilir" dedi.

"50 milletvekiliyle bu temsili çoğaltalım"

Meclisteki milletvekili sayısının temsil ile ilgisi olduğunu belirten AK Parti İstanbul Milletvekili Aziz Babuşcu, "Bu neyin temsili? Toplum kesimlerinin temsili. İki, nüfus başına milletvekili temsili açısından önemli. Bizde 1946 çok partili hayattan itibaren milletvekili sayısı nüfus ile orantılı olarak doğru bir şekilde temsil edilmiş. 1946 yılında bizim 462 milletvekilimiz varmış. 1950 yılında 487 Milletvekili, 1954 yılında 541 Milletvekili ve 1957'de senatoyla beraber 610 Milletvekilimiz olmuş. Sonra darbeciler demişler ki, ne temsilcisi biz zaten herkesi temsil ediyoruz. Bu kadarına gerek yok. 450 yeterli diye dondurmuşlar. Şimdi itiraz eden Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP'si 1995 yılında DYP koalisyonu süresinde bu sayıyı 550'e çıkarmışlar. Doğru bir şey yapılmış, doğru bir adım atılmış. Şimdi biz diyoruz ki, bu temsili muhtemelen referandum sonrası siyasi partiler kanunu seçim yasası gündeme gelecek, bu barajı da makul bir seviyeye çekerek toplum kesimlerinin daha doğru bir şekilde temsili imkan sağlayalım, 50 milletvekiliyle bu temsili çoğaltalım" dedi.

Avrupa ülkelerinin nüfus ve milletvekili oranlarını rakamsal olarak açıklayan AK Parti İstanbul Milletvekili Aziz Babuşcu, "Neye göre yapıyoruz bunu? Dünyanın tecrübesi ne bu konuda? Dünyanın tecrübesi şu; Almanya 80 milyonluk bir ülke, bizim gibi yani. İspanya 46 milyon, Fransa 66 milyon, İtalya 61 milyon nüfuslu ülkeler. Almanya'nın 80 milyonluk nüfusuna karşı 667 milletvekili var. Bizim de 80 milyon nüfusumuz var ve 550 milletvekilimiz var. Almanya'da milletvekili bağlamında nüfus başına düşen temsil oranı 123 bin 181 kişi. Bizde 143 bin 166 kişi. İspanya'da 46 milyon nüfus, 616 milletvekili var. ve 616 milletvekilinin meclisteki nüfus temsili oranı 72 bin 67 kişi. Yine Fransa'nın 66 milyon nüfusuna karşı 925 milletvekili var. Onunda temsili 71 bin 351. İtalya'nın 61 milyon nüfusuna karşı 952 milletvekili var. Nüfus temsili, 63 bin 724 kişi. Yani biz milletvekili sayısını 600'e çıkardığımızda da nüfusun mecliste temsili oranlamasıyla Avrupa'nın yine sonundayız. Ama bir makuliyeti yakalamak ve toplum kesimlerinin mecliste temsiline imkan sağlamak için milletvekili sayısını 600'e çıkarmayı bu paket öneriyor ve buna millet karar vercek. Ne avantası, ne yan gelip yatması, ne maaşı, ne parası.. Bunlar ucuz polemikler malesef. 'Evet'le beraber çok daha muhteşem ve mükemmel bir ufka hep beraber yelken açacağız ve kararlı bir şekilde ilerleyeceğiz Allah'ın izniyle" diye konuştu.

(SB-HB-

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Aziz Babuşcu AK Parti Almanya Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title