Haberler

Milas'ta 1'inci Zeytin Hasat Şenliği

Muğla'nın Milas İlçesi'nde yürüyüşle başlayan 1'inci Zeytin Hasat Şenliği, çeşitli etkinliklere sahne oldu.

Muğla'nın Milas İlçesi'nde yürüyüşle başlayan 1'inci Zeytin Hasat Şenliği, çeşitli etkinliklere sahne oldu. Şenlik kapsamında Kaymakamlığın daveti üzerine Milli Piyango İdaresi'nin çekilişi de ilçede yapıldı.

İlçede bu yıl ilk kez düzenlenen Zeytin Hasat Şenliği, dün (cumartesi) saat 10.00'da, Milas Belediyesi Hizmet binası önünden başlayan şenlik yürüyüşü ile start aldı. CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Muğla Valisi Amir Çiçek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, Milas Kaymakamı Fuat Gürel, CHP'li Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, CHP'li Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Gıda Tarım ve Hayvancılık Muğla İl Müdürü Nazif Ekici, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü yetkilileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşların katıldığı yürüyüş; saat Atapark'ta sona erdi. Milas Folklor Araştırma Derneği (MİFAD) ile Milas Yörük Türkmen Kültür Derneği halk oyunları gösterisi sergiledi.

KAYMAKAM İLÇE HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ

Festivalin açılış konuşmasını yapan Kaymakam Fuat Gürel, "Milas en az 5 bin yıllık tarihi geçmişi ile bir kültür kenti olmasının yanında, Karya Uygarlığına ve Menteşe Beyliği'ne başkentlik yapmasıyla önemli bir medeniyet merkezi. 197 kilometrelik kıyı şeridi ve 27 ören yeri ile önemli bir turizm merkezidir. 2 tane termik santrali bulunan ilçemiz, bölgemizin en büyük ihracat limanlarından olan Güllük Limanı'nın ve uluslararası Milas Bodrum Havalimanı'nın da ev sahibidir. Milas, kültür balıkçılığı yetiştiriciliğinde ülke düzeyinde çok önemli paya sahip olmanın yanında çam balı üretiminde de hatırı sayılır bir paya sahiptir. Tarım ürünleri içerisinde ise neredeyse halkının büyük kısmının uğraştığı zeytin en büyük tarımsal gelir kaynağıdır" dedi.

ORGANİK TARIM İÇİN UYGUN ARAZİ

İlçedeki zeytin ağaçlarının genellikle yüksek ve engebeli arazilerde bulunduğunu söyleyen Kaymakam Gürel, "İlçemizde yürütülen projeler göstermiştir ki bu yüksek yerlerdeki engebeli arazilerde yetiştirilen zeytinlerde kimyasal ilaç ve gübre kullanımı yüzde bir ve iki civarında. Organik zeytin yetiştiriciliği için çok uygun arazilere sahiptir. İlçemizde bulunan Memecik zeytin çeşidi zeytinyağı kalitesi açısından çok önemli bir çeşittir. İlçemiz 8 milyon 500 bin zeytin ağacı potansiyeli ile ülkemiz zeytin ağacı potansiyelinin yaklaşık olarak yüzde sekizine ev sahipliği yapmakta. Ayrıca tam sezonunda 95 bin ton zeytin üretimi ve 18 bin ton zeytinyağı üretimi ile ülke zeytin ve zeytinyağı üretiminde önemli bir yere sahiptir. İlçemizde 93 zeytinyağı fabrikasının 63'ü faal olarak çalışmakta. 7 paketleme tesisi bulunmakta" dedi.

LİLLİ PİYONGO ÇEKİLİŞİ FESTİVALDE YAPILDI

Kaymakam Gürel'in açılış konuşmasının ardından kürsüye davet edilen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, CHP Muğla Milletvekilleri Prof. Dr. Nurettin Demir, Muğla Valisi Amir Çiçek konuşma yaparak zeytin ve zeytinyağının önemine değindi. Konuşmaların ardından festivalin açılış kurdelesi kesildi. Atapark'ta düzenlenen etkinliğe katılanlar daha sonra zeytin, zeytinyağı ve zeytin hasadında kullanılan malzemelerin yer aldığı stantları gezerek, ikram edilen ürünler tattı. Kaymakamlığın daveti üzerine Milli Piyango İdaresi'nin 29 Kasım tarihli çekilişi de dün saat 15.30'da Atapark'ta yapıldı. Şans ve para için dönen küreleri festivale katılanlar ilgiyle izledi. Saat 18.30'a kadar devam eden çekiliş sonucunda 2 milyon liralık büyük ikramiye 518727 rakamlarının yer aldığı çeyrek biletlere çıktı.

SERGİLER AÇILDI

Ayrıca gün boyu devam eden etkinlikler kapsamında Milas Meslek Yüksek Okulu El Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gülüzar Çelebilik'in "Kutsal Ağaç: Zeytin" konulu bireysel sergisi Milas Meslek Yüksekokulu'nda, "Zeytin Hayattır" isimli zeytin konulu karma fotoğraf sergisi ve Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan zeytin konulu sergi ise Çöllüoğlu Han'da açıldı. Zeytin Hasat Şenliği'nin birinci gün etkinlikleri Atapark'ta gerçekleşen O Ses Türkiye yarışmacılarından Yasemin Çandır ve sanatçı Murat Başaran konseriyle sona erdi.

İKİNCİ GÜN ZEYTİN HASADIYLA BAŞLADI

Şenliğin bugünkü programı Ali Osman Menteşe'nin ev sahipliğinde Ağaçlıhöyük'te bulunan zeytin bahçesinde hasatla başlandı. Etkinliğe katılanlara Ali Osman Menteşe tarafından, zeytin, zeytincilik ve hasat ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Hasadın gerçekleştiği bahçeden sonra zeytin sıkımı için Güllük yol kavşağında bulunan Zeybekler Zeytinyağı Fabrikası'na hareket edildi. Fabrikada sembolik sıkım gerçekleştirildi. Sıkımı yapılan zeytinyağı küçük şişelerle misafirlere hediye edildi. Saat 15.00'de Atapark'ta 'köy sofraları' yarışması yapıldı. Hazırlanan yemekler Aregala Gastronomi Federasyonu üyeleri tarafından değerlendirilerek puanlama yapıldı. Yarışmanın ardından tüm katılımcılara "Katılım Belgesi" verildi. Yabancı şeflerin yaptıkları değerlendirmeler sonucu yarışan sofralar, halka tadım için sunuldu. Ayrıca yine aynı alanda ülke mutfaklarının tanıtımı ve zeytinyağlı yemek gösterileri yapıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Milli Piyango İdaresi Nurettin Demir Osman Menteşe Fuat Gürel Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

Zeytinin icerisinde yarıyarıya eski zeytin katılmı:

Neden icine katkı yaptınız icerisinde eski zeytin var iyi zeytin cekirdegi sarı olur yarı yarıya icinden kara cekirdek var cok dan sizin ürüneüzü yiyiyorum lütfen önlem alın

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title