Haberler

Meydan Değil 'Süzgeç'!

Güncelleme:

Şanlıurfa şehir merkezindeki Rabia (Topçu) Meydanı su sızıntıları nedeniyle çürümeye terk edildi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından Fakıbaba döneminde yap-işlet modeliyle yüklenici firmaya yaptırılan Topçu, yeni adıyla Rabia Meydanı aşağı katlara su sızıntıları nedeniyle çürümeye terk edildi. Ancak meydanın bu içler acısı durumu, adının ne olacağı konusu kadar tartışılmaya değer görülmedi. Büyükşehir belediyesi yönetimi de önceki dönemlerden kalan bu enkazı görmezlikten gelmeye çalışıyor.

Şanlıurfa'da, 2011 yılında yapımına başlanan 2014 yılında ise hizmete giren Rabia (Topçu) Meydanı su sızıntıları nedeniyle betonu ve içerisindeki demirleri şimdiden çürümeye başladı. Gazete İpekyol'un ilk olarak 2014 yılının haziran ayında gündeme getirdiği meydan projesi, geçtiğimiz şubat ayında alınan kısmı önlemlerle ayakta tutulmaya çalışıldı ancak su sızıntısı giderek artmaya devam ediyor. Bazı etkinlikler için üzerinden geçen araçların verdiği zarar sonrası bir de mermerler kırıldı. Bu nedenle yapının ömrü gittikçe kısalıyor.

PEYZAJIN ALTINA İZOLASYON YETMEDİ

Şanlıurfa'da adı kentin en önemli tartışma konusu haline gelen eskisi Topçu, yenisi Rabia Meydanı, büyük risk altında bulunmaya devam ediyor. Fakıbaba döneminde, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan seçim öncesi miting yapacağı için proje apar topar hizmete açılmıştı. Döşenen mermerin ve yapılan peyzajın altındaki izolasyonun yetersiz oluşu nedeniyle özellikle kış aylarında sular delik deşik ettiği betonun içerisinden bir süzgeç gibi aşağıya sızıyor. Geçen yıl haziran ayında dönemin Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç tarafından peyzaj düzenlemesi iptal edilerek, altına sağlam bir izolasyon döşemesi yapıldıktan sonra yeniden çim ve çiçekler ekildi. Gazete İpekyol da bu onarımın ardından mermerler sökülüp altına izolasyon döşenmediği için kış aylarında yine sızmanın olacağını gündeme gelmişti. Ayrıca meydanda yapılan etkinliklerden dolayı üzerinde gezen araçlar, mermerlerin kırılmasına sebep oldu. Birkaç gün yağan yağmurun ardından meydanın altındaki otoparktan yine sular, seller gibi akmaya başladı. Meydanın alt kısımdaki kapalı otoparkta, betonların yer yer dökülmeye yüz tuttuğu, demirlerin ise akan paslardan çürüdüğü görülüyor.

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ DE UYARMIŞTI

Geçen yıl Gazete İpekyol'a konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Başkanı Zeki Yıldırım, taşıyıcı kısmını oluşturan betonlarda çatlakların, demirlerde ise paslanmaların meydana geleceğini, inşaat aşamasında önlem alınmadığı için artık bu durumun önüne geçmenin neredeyse imkansız olduğunu belirterek meydandaki tehlikeye dikkat çekmişti. "Su ve Yapı İlişkisi" ile meydandaki tehlikeye dikkati çeken Yıldırım, "Betonarme yapıların, uzun ömürlü, konforlu ve sağlıklı olması; ancak doğru şekilde tasarlanarak inşa edilmesi ve yapıya zarar veren dış etkilere karşı korunması ile mümkündür. Yapılara etki eden en önemli faktörlerden biri de sudur. Betonarme yapılarda yapı ömrü ve dayanıklılığı açısından en büyük tehdit 'su'dur. Yapıya sızan su; yapıların taşıyıcı kısmını oluşturan beton ve çelikten oluşan kompozit yapıyı olumsuz etkiler. Donatıları (inşaat demiri) halk dilinde paslanma dediğimiz korozyona uğratarak, kesitlerinin azalmasına ve yük taşıma kapasitesinin ciddi miktarlarda düşmesine neden olur. Donatılarda korozyon başladıktan sonra bu durumu durdurmak adeta imkansızdır. Bu yüzden önlemler yapının inşa aşamasında alınmalıdır. Diğer yapı bileşeni olan beton içerisinde su, soğuk mevsimlerde donarak, sıcak mevsimlerde ise buharlaşarak beton bütünlüğünün bozulmasına ve çatlakların oluşmasına yol açar. Bunun dışında zemin rutubeti veya zemin suyu içerisinde bulunan sülfatlar, temel betonuyla kimyasal reaksiyonlara girerek beton bütünlüğünün bozulmasına, beton içerisinde boşluklar oluşmasına neden olur. Bu durum yapı ömrünü ve dayanımını olumsuz yönde etkiler. Su ayrıca, binalarda insan sağlığı açısından zararlı küf, mantar vb. organik maddelerin oluşumuna da yol açar. Zemin üstündeki yapı elemanlarını; yağış sularının ve asidik atmosfer gazlarının zararlarından; zemin altındaki yapı elemanlarını ise zemin suyu ve rutubetinin zararlı etkilerinden korumak için su yalıtımı yapılmalıdır. Etkin bir su yalıtımı için, yalıtım uygulamasının, binanın temelinden çatısına kadar tüm yapı elemanlarını kapsaması gerekir." ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'ndeki bazı yetkililer, konuyla ilgili bilgi vermek istemedi.

HATA FAKIBABA DÖNEMİNDEN KISMI ONARIM GÜVENÇ TARAFINDAN

Topçu Meydanı Projesi, yapımına başlandığı 2011 yılından bu yana sürekli yıkılıp onarılmaya çalışıldı. Hemen hemen elden geçmeyen ve yıkılıp yeniden yapılmayan köşesi kalmadı gibi. Projenin alt kısmı yüklenici firma tarafından tamamlanırken üst kısmı da belediyeye aitti. Ancak belediye Erdoğan mitingi yapılacağı zamana kadar çok ağır davrandı. Öyle ki dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik'in bile bu sebeple Fakıbaba'ya tepki gösterdiği medyaya yansımıştı. Miting yapılacağı kesinleştikten sonra alelacele döşenen mermerin altındaki izolasyona dikkat edilmeden döşendi. Oysa mermer döşemesi geciktirildiğinden yere serilen izolasyon da aylarca sıcaklarda kalarak özelliğini yitirmişti. Ayrıca mermerler döşenirken yeterince sağlamlaştırılmadı da. Güvenç döneminde peyzaj alanı yerinden sökülüp izolasyon yapıldıktan sonra peyzaj yeniden yapılırken, mermerlerle ilgili onarıma gidilmediğinden su sızıntı artarak devam ediyor.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Celalettin Güvenç Rabia Meydanı Şanlıurfa Yerel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu? Samsunspor Trabzonspor maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Samsunspor TS maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title