Haberler

Metal Sektöründe Grup Toplu Sözleşmesi Başlıyor

Türkiye imalat sanayiinin önde gelen şirketleriyle sendikalar arasında yüzbinlerce işçiyi ilgilendiren metal sanayii grup toplu sözleşmesi başlıyor.

Türkiye imalat sanayiinin önde gelen şirketleriyle sendikalar arasında yüzbinlerce işçiyi ilgilendiren metal sanayii grup toplu sözleşmesi başlıyor.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nın (MESS) internet sitesinde açıklanan bilgilere göre, 2014-2016 dönemi Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri, 8 Eylül Pazartesi günü Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş ile, 9 Eylül Salı günü de Hak-İş Konfederasyonu'na bağlı Çelik-İş ile başlayacak.

Birleşik Metal-İş'ten yapılan açıklamaya göre, Pazartesi günü başlayacak görüşmeler, 41 fabrikada çalışan 15 bin işçiyi kapsayacak.

Birleşik Metal-İş sendikasının MESS'e ilettiği taleplerine göre, saat ücreti 5.58 liranın altında olanların ücretleri 5.58 liraya tamamlandıktan sonra, 8.97 lirayı geçmemek koşuluyla 40 kuruş iyileştirme zammı isteniyor. Bu tamamlama ve iyileştirme işleminden sonra tüm işçilere yüzde 5 artı 105 kuruş zam talep ediliyor.

Birleşik Metal-İş, aylık net ücreti 898 lira olan bir metal işçisinin alacağı toplam net zammın, ikramiye dışında, 282 lira olacağını, net 1,374 lira dolayında ücreti olan bir metal işçisi de net 305 lira ücret artışı elde edecek. Buna göre, net 2 bin lira net ücret alan bir işçi yaklaşık 270 lira net ücret artışı alacak.

Birleşik Metal-İş açıklamasında, "Sendikamız bu sayede işyerlerinde işçiler arasında oluşan ücret makasını kapatmayı amaçlıyor" denildi. Sendika, diğer altı aylar için enflasyon artı 2 puanlık artışlar talep ediyor.

Grup sözleşmelerine 160 işyeri için katılacak Türk Metal Sendikası da birinci altı ay için, ücretlerde yüzde 14 zam istiyor. Sendikanın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, sendika ücretlerde ikinci altı ayda 'enflasyon' oranında artış, üçüncü altı ayda, enflasyon artı 2 puan artış ve dördüncü altı ayda ise yine enflasyon oranında artış talep ediyor..

Türk Metal Sendikası, sosyal yardımlarda ise birinci yıl yüzde 20 zam, ikinci yıl ise enflasyon artı 2 puan artış istiyor. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Eylül Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title