Haberler

Mersin'de "Trafik Bilinci ile Güvenli Geleceğim Projesi"

Mersin Valiliği ve Büyükşehir Belediyesince anaokulu öğrencilerine yönelik "Trafik Bilinci ile Güvenli Geleceğim Projesi" başlatıldı.

Mersin Valiliği ve Büyükşehir Belediyesince anaokulu öğrencilerine yönelik "Trafik Bilinci ile Güvenli Geleceğim Projesi" başlatıldı.

Vali Özdemir Çakacak, Samiye-Naim Eğitim Vakfı Anaokulu'ndaki proje açılış etkinliğinde, bu çalışmanın, insan hayatının, toplumsal yaşamın çok önemli konusu olan trafik ve kazalara dikkati çekmek amacıyla başlatıldığını söyledi.

Trafik Haftası dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenleneceğini ifade eden Çakacak, kazaların azaltılması için öğrencilere trafik konusunda bilgiler verileceğini kaydetti.

İnsanların hayat standardı yükseldikçe araç sayısının da arttığına işaret eden Çakacak, şöyle konuştu:

"2015'te Türkiye'de trafiğe kayıtlı araç sayısı yaklaşık 20 milyon civarında ve her geçen gün artmakta. Buna paralel olarak trafik kazalarında da artış olmakta. Son 10 yıldır hükümetimizin yaptığı bölünmüş yol ve diğer yol standartlarının yükseltmesiyle, ulaşımda çok büyük mesafeler katedildi. Bölünmüş yollarla konforlu bir yolculuk yapılmakta ancak yolların güzelliğine rağmen trafik kazalarında azalma istenen düzeyde olmuyor. Trafik kazalarına baktığımızda yüzde 98'i insan kaynaklı. Sürücülerimiz ve yayalarımız trafik kurallarına uymazsa, yolların güzel olması çok önemli değil."

Trafik kazalarında geçen yıl ülke genelinde yaklaşık 4 bin kişinin öldüğünü, 400 bin kişinin de yaralandığını belirten Çakacak, Mersin'de ise 2015'te 4 bin 940 trafik kazasında 72 kişinin yaşamını yitirdiğini, 7 bin 415 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Sürücülerden kurallara uymalarını isteyen Çakacak, şunları kaydetti:

"Trafikte birbirimize sevgi ve sabırla yaklaşırsak, empati yaparsak, trafik kazalarını büyük ölçüde azaltabiliriz. Gidilecek yere biraz geç gidip kazasız belasız gitmek en güzeli. Sürücülerimiz ve vatandaşlarımız sabır gösterirlerse trafik kazalarının büyük ölçüde azaldığını görürüz. Uykusuz araç kullanmak, uzun süre dinlemeden araç kullanmak yasak. Yine hız sınırı aşarak araç kullanmak, hatalı sollama yapmak, trafik kazalarının büyük kısmı bunlardan meydana geliyor. Kuralları düzgün uygularsak trafik kazalarında azalma olacaktır. Maddi kayıplar olarak bakıldığında ise ülkemizin milli serveti heba oluyor. Bu açıdan trafik eğitimini küçük yaşlarda vermeliyiz. Onun için bu proje de anaokulundan başlayarak yapıldı."

İl Emniyet Müdürü Rahmi Baştuğ ise trafik kültürü eksikliği nedeniyle büyük acıların yaşandığını söyledi.

Her trafik kuralının belirli bir tecrübe, birikim, yaşam ve acının sonucunda konulduğunu anlatan Baştuğ, "Her trafik kuralının bir nedeni vardır. Uyulmayan trafik kuralının da maalesef bir bedeli vardır. Dünya Sağlık Örgütü verilerinde, 2020'de dünyada ölümlere yol açan nedenler arasında trafik kazalarının 3. sıraya yükseleceği şeklinde vurgu var." dedi.

Baştuğ, insan hatasından kaynaklanan kazaları engellemek için çocuklara anaokulu çağından itibaren eğitim verilmesinin önemine işaret etti.

Konuşmaların ardından "yılın sürücüsü" seçilen taksi şoförü Orhan Bektaş'a ve "yılın trafik görevlileri"ne ödülleri verildi.

Törende, anaokulu öğrencileri de hazırladıkları gösterileri sundu.

Kaynak: AA / Güncel

Özdemir Çakacak Trafik Haftası Türkiye Mersin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title