Haberler

Mersin Akdeniz'in Yeni Gözdesi 'Aynalıgöl Mağarası'

Akdeniz'in yeni gözdesi 'Aynalıgöl Mağarası'MERSİN'in Aydıncık İlçesi'nde turizme kazandırılan Aynalıgöl Mağarası, Akdeniz'in en gözde tarihi mekanlarından biri haline geldi.

Akdeniz'in yeni gözdesi 'Aynalıgöl Mağarası'

MERSİN'in Aydıncık İlçesi'nde turizme kazandırılan Aynalıgöl Mağarası, Akdeniz'in en gözde tarihi mekanlarından biri haline geldi.

Buzul döneme ait oluşumların yer aldığı ve tabiat anıtı olarak ilan edilen 'Aynalıgöl Mağarası', doğa ve tarihi bir arada barındıran özelliği ile dikkat çekiyor. 15 yıl önce bir çoban tarafından keşfedilen mağara, eşsiz yapısı ile yerli ve yabancı turistlerin gözdesi haline geldi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Çukurova Kalkınma Ajansı desteğiyle mağara araştırmacısı Hamdi Mengi tarafından hazırlanan 'Aynalıgöl Mağarası' tanıtım filmi, CD olarak hazırlanıp dağıtımı sağlanırken, dijital ortamda ve sosyal medya paylaşım sitelerinde de tanıtım amaçlı paylaşılarak geniş kitlelere ulaşması sağlandı.

Mağaranın 60 milyon yıllık bir oluşumu olduğunu kaydeden uzmanlar, kireç taşlarının erimesi ile oluşan mağaranın bir tabiat harikası olduğunu kaydetti. 555 metre uzunluğunda bir koridora sahip mağara, içine girildiği anda büyülü bir atmosfer sunuyor. Işıklandırılan sarkıt ve dikitler fantastik film sahnelerini aratmazken, yerli ve yabancı turistler büyülü bir dünyanın içine girmenin keyfini sürüyor. Son kısmında bulunan ve yansıması ile mağaraya adını veren aynaya benzeyen göl ise, izleyenlere görsel şöleni aratmıyor.

DOĞU AKDENİZ'DEKİ SON KAYIT NOKTASI

450 metre yatay ilerleyen ana galerinin ardından büyük boyutlu bir göl ile son buluyor. Zorlu bir parkurun ardından ulaşılan, deniz seviyesinden 47 metre aşağıda bulunan sarkıt ve dikit gibi oluşumların, su altında kalarak atmosferik değişimlerden etkilenmeden günümüze kadar ulaştığı tespit edildi. Su altında kalan oluşumların, küresel iklim değişikliği öncesinde oluştuğu, bünyelerinde önceki Buzul Dönemi'ne ilişkin bütün hidrolojik ve atmosferik verileri saklı tuttuğu uzmanlar tarafından belirlenirken, mağara bu özellikleriyle yaşanmış son iklim değişikliğine ilişkin Doğu Akdeniz'de bulunan tek kayıt noktası olma özelliğini de taşıyor.

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber-Kamera: İbrahim MAŞE/MERSİN, (DHA)

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Doğu Akdeniz Çukurova Aydıncık Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title