Haberler

Merkel-May Görüşmesi

BERLİN (AA) – Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere'nin, Avrupa Birliği'nden çıkma (Brexit) kararından bağımsız olarak Almanya ve İngiltere arasında yakın dostane bağların bulunduğunu söyledi.

BERLİN (AA) – Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere'nin, Avrupa Birliği'nden çıkma (Brexit) kararından bağımsız olarak Almanya ve İngiltere arasında yakın dostane bağların bulunduğunu söyledi.

Merkel, başkent Berlin'de İngiltere Başbakanı Theresa May ile görüştükten sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, iki ülkenin ortak değerleri paylaştığını ifade etti.

"İngiliz halkının AB'den ayrılma kararından bağımsız olarak Almanya ve İngiltere arasında yakın ortaklık ve dostane bağlar bulunuyor." ifadesini kullanan Merkel, Almanya ve İngiltere'nin NATO, G20, G7 gibi birliklerde yer aldığını, Brexit'e ilişkin müzakerelerin de bu bağlamda şekilleneceğini kaydetti.

Brexit'ten bağımsız olarak da ekonomi ve ticari anlamda ikili ilişkileri sürdürmek ve derinleştirmek istediklerini vurgulayan Merkel, "Çünkü bunlar ortak çıkarlarımız. Gelecek aylarda birlikte çalışacağız" şeklinde konuştu.

Merkel, İngiltere'nin gelecekte AB ile ilişkisinin nasıl olacağını İngiliz hükümetinin belirlemesi ve formüle etmesi gerektiğini belirterek, bu yapıldıktan sonra İngiltere'nin AB sözleşmesinin 50. maddesini yürürlüğe koyarak müzakerelerin başlatılacağını kaydetti.

Kısa bir süre önce kurulan İngiliz hükümetinin kendi çıkarlarının ne olduğunu düşünmesi ve bunun Büyük Britanya'da görüşülmesi gerektiğini ifade eden Merkel, "İngiltere müzakere pozisyonunu iyi bir şekilde belirlerse, bu, bizim de çıkarımızadır." dedi.

Merkel, müzakerelerde Almanya'nın çıkarlarını gözeteceğini belirtti.

AB'nin, İngiltere'nin birlikten ayrılması için ricada bulunmadığını anımsatan Merkel, kolay olmayan söz konusu müzakerelerin hedefine uygun yapılması için karşılıklı güvenin de bulunması gerektiğini ifade etti.

Türkiye ile AB arasındaki sığınmacı anlaşması

Merkel, AB'nin sığınmacılara ilişkin Türkiye ile yaptığı anlaşma ile ilgili bir soruya karşılık da bu anlaşmanın mahiyetinin illegal göçü, insan kaçakçılığını ve insanların ölmesinin sonlandırılması olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirmediğine ilişkin herhangi bir ipucunun bulunmadığı yanıtını verdi.

Merkel ayrıca, iki gün önce Würzburg kenti yakınlarında 17 yaşındaki Afganlı sığınmacının yerel trende yolculara bıçak ve balta ile saldırmasına ilişkin de, olayı tümüyle aydınlatmak için her şeyin yapıldığını ifade etti.

Olayda ağır yaralananlara acil şifalar dileyen Merkel, güvenlik birimlerinin aşırılığı ortaya çıkarmak ve engellemek için ellerinden geleni yaptıklarını da kaydetti.

"İngiltere Brexit'e rağmen her zaman Avrupalı bir ülke olarak kalacak"

Göreve geldikten sonra ilk kez Almanya'da temaslarda bulunan May de, İngiltere'nin, Brexit'e rağmen her zaman Avrupalı bir ülke olarak kalacağını söyledi.

Referandum sonucuna rağmen Brexit'in engellenip engellenmeyeceğine ilişkin bir soruya karşılık May, "Açık bir şekilde Brexit'in Brexit olduğunu söyledim. İngiltere için bunun başarılı olmasını istiyorum." cevabını verdi.

Müzakerelerde yapıcı olacağını vurgulayan May, Avrupa'daki partnerle işbirliğini sürdüreceğini ve bu ilişkiyi sağlam temele oturtmak istediğini kaydetti.

Brexit konusunda AB ile müzakereler sürdürüldüğünde diğer uluslararası konularla ilgilenmeye devam edeceklerini ifade eden May, "AB'ye üye olduğumuz müddetçe haklarımızı ve yükümlüğümüzü yerine getireceğiz." dedi.

Brexit'in düzenli bir süreç içinde gerçekleştirilmesini isteyen May, hedefler belirlendikten sonra Avrupa Anlaşmalarının 50. maddesini uygulamaya koyacaklarını, bunun da yıl sonundan önce yapılmayacağını yineledi.

Kendilerine zaman ayırdıklarından dolayı bundan herkesin mutlu olmadığını ifade eden May, "Önemli olan bunu başından söylemek. İngiliz seçmeninin iradesine saygı gösterme konusunda bir çözüm bulmaya çalışacağız. Ancak Avrupalı partnerlerin çıkarlarına da saygı duyacağız." şeklinde konuştu.

May, AB ülkeleri ile güçlü ve başarılı ilişkileri tesis edebileceklerine inandığını belirterek, ilişkilerde yeni başlık açacaklarını ve bu ortaklığın başarılı olacağını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Angela Merkel Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title