Haberler

Merkel: İstihbarat Çalışmalarıyla İlgili Bilgi Veremem

Güncelleme:

Almanya Başbakanı Angela Merkel dinleme iddialarının ardından yaptığı açıklamada, "Alman istihbaratının çalışmasıyla ilgili bilgi veremem." dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal İstihbarat Teşkilatı'nın (BND) Türkiye'ye yönelik dinleme ve izleme faaliyetlerinde bulunduğu iddialarına ilişkin, " Almanya'daki istihbarat teşkilatlarının çalışmaları hakkında kamuoyu önünde bilgi vermiyorum" dedi.

GAZETECİLERİN SORULARINI CEVAPLADI

Letonya Başbakanı Laimdota Straujuma ile görüşen Merkel, daha sonra BND'nin Türkiye'ye yönelik dinleme ve izleme faaliyetlerinde bulunduğu iddialarına ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladı.

"İSTİHBARAT ÇALIŞMALARI HAKKINDA BİLGİ VEREMEM"

Türkiye'nin BND tarafından dinlendiğine iddialarının hatırlatan bir gazetecinin, "Bu sizin, 'Dostlar arasında dinleme olmaz' sözlerinizle bağdaşıyor mu?" sorusu üzerine Merkel, " Almanya'daki istihbarat teşkilatlarının çalışmaları hakkında kamuoyu önünde bilgi vermiyorum. Gerekli olan ne varsa bu Federal Meclis Parlamento Kontrol Komitesi'nde (PKGr) konuşulur, tartışılır. Gerekli olduğunda PKGr'e daha fazla bilgi verebilir" ifadelerini kullandı.

"SÖYLEYECEKLERİM İMDİLİK BU KADAR"

Söz konusu cümleyi de ABD ilgili bağlamda sarfettiğini belirten Merkel, "Biz hala güvenlik ve aynı zamanda bilgilerle nasıl davranacağımız konusunda farklı görüşe sahibiz. Bu farklılıkların süreceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Angela Merkel, bu konuda şimdilik bu kadar söyleyebileceğini kaydetti.

DAVUTOĞLU "İZAHAT İSTEDİK" DEMİŞTİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Artvin ziyareti sırasın da yaptığı açıklamadal "Biz de iddiaları yakından takip ediyoruz. Alman Büyükelçisi Dışişlerine çağrıldı ve izahat istedik. Akşam saatlerinde Sayın Steinmeier ile bir görüşme gerçekleştireceğim." dedi.

2009'DAN BERİ DİNLİYORLARMIŞ

Almanya'nın saygın haber dergisi Der Spiegel, Alman istihbaratının 2009'dan beri NATO müttefiki Türkiye'yi izlediğini öne sürmüştü.

ABD'nin Almanya'da yürüttüğü dinleme faaliyetleri ile ilgili haberleri ile gündem yaratan Der Spiegel, bu kez Almanya'nın yabancı ülkeler ve liderlere yönelik izleme faaliyetleri ile ilgili tartışma yaratacak haberlere imza attı.

BAKANLAR İSTEDİ

Dergiye göre Alman hükümeti, Almanya Federal İstihbarat Servisi'ne (BND) Türkiye'yi izlemesi için 2009'da talimat ve yetki verdi. Hükümet, Türkiye'yle ilgili "elektronik" ve "alan" istihbaratı dahil her türlü bilgiye ulaşılmasını istedi. BND de çalışma belgesini yenileyerek Türkiye'yi "izlenmesi gereken ülkeler" listesine aldı. Haberde, Alman hükümetinin 2009'da hazırladığı güncel görev profilinde, Türkiye'nin "resmi hedef" olarak yer aldığı belirtildi.

Der Spiegel haberini, çift taraflı çalışan bir Alman ajanın Washington yönetimine ulaştırdığı istihbarat verilerine dayandırdı. Dergiye göre, Türkiye'yi dinleme kararı bazı bakanların isteği doğrultusunda alındığı iddia edildi.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Angela Merkel Der Spiegel Türkiye Almanya Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (47)

eren:

Eeee normaldır!... artık AK Parti öncesi gibi babalarının çifliği gibi at koşturamayacaklarını anladılar!! Birde artık CHP gibi uzantıları yok hergün rapor alsınlar dolayısıyla dinlemek için uğraşacaklardır.Fakat!!! dinlesende dinlemesende bu ülke artık köleniz değil,havalimanınıda açacak ve bütün projeleride gerçekleştirecek MerKerr hanım..

6
10
yanıtYanıtla
sera:

Madem bu konuda bilgi vermiyorsunuz sayin Merkel o zaman bundan sonra da bizden size bilgi beklemeyin am yine de siz bunu aciklamak zorundasiniz Turkiyenin ic islerine hangi hakla karisiyorusunuz bunu aciklayin kamuoyuna...

9
6
yanıtYanıtla
danger:

bu merkeli kuru kuru.....nefret gancık

13
2
yanıtYanıtla
sancarhan:

Dünyayi titreten tek müslüman devlet Osmanlidir.Osmanli geri gelmedikce.kafirler dize gelmeyecektir.RTE ,Osmanlinin ruhudur,yeni modern versiyonudur.Her vatansever bu davada yer almali,özellikle saglikli muhalefet bu isin bir parcasi olmali,ama nerde .O kadar kalpleri mühürlenmiski,koyu RTE düsmanligi yüzünden o kadar gözleri dönmüskü,T.C cökertmeye kadar giden girisimlerde bulunuyorlar

5
9
yanıtYanıtla
kamil kamil:

PENSİLVANYA DİYE AFKIRANLAR DURUN DAHA NELER ÇIKACAK YOLSUZLUK TAPELERİ NASIL ORTAYA ÇIKMIŞ KAFFANIZI ÇALIŞTIRIN AKPLİLER

11
2
yanıtYanıtla
memo:

paraleldir paralel ya da montajdır o da değilse kedidir:D

7
6
yanıtYanıtla
danger:

bu merkeli kuru kuru.....nefret gancık

11
2
yanıtYanıtla
Akıllı:

o size cok iyi acıklamıs acikca diyor ya dinleriz dinlemey hakkımız var diyor engel olabiliyorsanız olun diyor takdir ediom markeli acikca demis dinliyoruz madem istemiyorsanız sizde dinletmeyin.

11
2
yanıtYanıtla
Aliveli.147@hotmail.com:

tam üstüne bastın arkadas belki akp hükümeti yine aynı acıklamayı yapacak kimse türkiyenin gücünü test etmesin diyecek aslında biri diyecek test edersek ne olacak

yanıt0
yanıt0
fatiha@hotmail.com:

kimse test edemez tabi hıyarlar.türkiye bütün dünya devletlerinden psikolojik olarak çok güçlü.bizi kimse yenemez doğrudan savaş açamaz biiznillah

yanıt0
yanıt0
Tüm 47 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title