Haberler

Mephı 3. Dönem Öğrencileri Kokteyl İle Uğurlandı

Güncelleme:

Akkuyu Nükleer A.Ş Genel Müdürü Fuad Akhundov, Moskova MEPhI Üniversitesi'nde nükleer mühendislik eğitimi almaya hak kazanan 83 öğrenciyi verilen bir kokteyl ile Rusya'ya uğurladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İlker Sert ve Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanı Necati yamaç da kokteyle katılarak öğrencilerle bir araya geldi.

Rusya Bilim ve Kültür Merkezi'ndedüzenlenen kokteyldeMEPhI'de eğitim gören Türk öğrencilerin fotoğraflarından oluşan bir sergi de açıldı.

-"Onurlu bir görev üstlendiniz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İlker Sert, kokteylde öğrencilere hitap ederek, "Onurlu bir görev üstlendiniz. Ülkemizin ilk nükleer santralinde teknik personel olarak görev alacaksınız" dedi.

Sınavlarda başarılı olarak Moskova'ya gitmeye hak kazanan öğrencileri tebrik eden İlker Sert, "Siz, başarılı olduğunuzu defalarca ispat etmiş insanlarsınız. Yarışma ve mülakatları başarıyla geçtiniz. Benim de çocuğum bu yıl üniversiteyi kazandı dolayısıyla sınavaçalışıp başarılı olmanın ne olduğunu bilirim. En ufak şüphem yok ki hepiniz orada da başarılı olacaksınız. Bizim kültür temsilcilerimiz olarak Rusya'da ayrı bir görev üstlenecek ve hayatınıza devam edeceksiniz" diye konuştu.

Öğrencilerin Rusya'da herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmaları durumunda, kendisiyle ya da Nükleer Enerji Proje Uygulama Daire Başkanlığıyla iletişime geçebileceklerini söyleyen Sert, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Bundan sonra muhtemelen en çok göreceğiniz kişilerden biri ben olacağım. Zaman zaman sizleri Rusya'da ziyaret edeceğiz. Orada üç dönemdir eğitim alan arkadaşlarınız ve Akkuyu'nun temsilcileri var. Onlar da size yardımcı olacaktır. Onurlu bir görev üstlendiniz. Ülkemizin ilk nükleer santralinde teknik personel olarak görev alacaksınız. Herhangi bir sıkıntınız olduğunda veya bana bir şey sormak istediğinizde bana i.sert@enerji.gov.tradresine mail atarak ulaşabilirsiniz. Sizler gibi ben de bir süre yurtdışında kaldım. İlk 1 ayınız biraz sıkıntılı geçecek ama sonraki aylar artık neredeyse dönmek istemeyeceksiniz. En ufak bir şüphem yok; hepiniz başarılı olacaksınız ve Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu'da teknik personel olarak görev alacaksınız."

-"Torunlarınız sizinle gurur duyacak"

Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Fuad Akhundov da öğrencilere, "Bundan sonra Rosatom'un desteği yanınızda olacak. Rusya'daki eğitiminizi başarıyla tamamlayacağınıza inanıyorum. Kendisini nükleer enerjiye adamış birisi olarak, size çok doğru bir seçim yaptığınızı söylüyorum" diye seslendi.

Türkiye'nin geleceğinin nükleer enerji sektörüyle de bağlantılı olduğunu hatırlatan Akhundov, şöyle konuştu:

" Türkiye'nin ilk nükleer santral projesinde görev aldığımız için ileride torunlarımız bizimle gurur duyacak.Siz, söylenenlere aldırmayın Moskova'nın soğuğu o kadar da korkunç değil. Merak etmeyin sizin soğukla ilgili bir sıkıntınız olmayacak zaten. Ayrıca orada sizi bekleyen arkadaşlarınızın sıcaklığı sizi ısıtmaya yeter. Kim bilir belki orada hayat arkadaşınızı da bulabilirsiniz. Çünkü daha önce sizin gibi oraya giden öğrencilerimizden evlenenler oldu.

Sizleri orada yalnız bırakmayacağız. Size yardımcı olacak danışmanlarınız var. Onların yanı sıra Akkuyu Nükleer A.Ş'ninMoskova ofisi de size her türlü desteği sağlayacak. Orada 100'den fazla kişi çalışıyor ve hepsi sizinle ilgilenecek. 1954 yılında dünyada ilk nükleer santrali kuran devlet şirketi Rosatom'un desteği de daima yanınızda olacak. Sizlerin başarılı olması için her türlü desteği ve ortamı sağlayacağız. Ayrıca belirtmeliyim ki Türkiye'nin Enerji Bakanlığı da her zaman yanınız alacak ve sizlerle ilgilenecek.

-"Rus kültürü ile tanışacaksınız"

Kokteyle katılan Rusya'nın Türkiye Büyükelçiliği Müsteşarı Aleksander Epifanovöğrencilere Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov'un selamlarını ileterek, "Büyükelçi bir iş gezisinde olduğu için aramızda bulunamadı. Sizlere selam ve başarı dileklerini iletiyor" dedi. 3. dönem öğrenci grubunu Rusya'ya uğurladıklarını anımsatanEpifanov, "Sanat altın bileziktir" atasözünü Türkçe söyleyerek, "Alacağınız eğitimden sonra sahip olacağınız meslek, dünyanın her yerinde geçerli ve ihtiyaç duyulan mesleklerden birisi olacak. Ayrıca sizlerin katkısıyla Türkiye enerjide bir adım önde olacak" diye konuştu.

Rosatom'a bağlı Rossotrudnichestvo Şirketinin temsilcisi Aleksander Duranov da öğrencileri başarılarından dolayı kutlayarak "Hepinizin ülkenize faydalı uzmanlar olmanızı diliyorum" dedi. MEPhI gibi dünyanın en seçkin üniversitelerinden birinde eğitim almanın ayrıcalığına dikkati çeken Duranov "Gittiğiniz yerde Rus kültürü ile tanışacaksınız ve orada kalıcı dostluklar kuracaksınız. Türkiye-Rusya dostluğunun daha da gelişmesine her birinizin katkısı olacağına inanıyorum" diye konuştu. Duranovöğrencilere Rus Kültür ve Bilim Merkezinin hizmetlerinden yararlanmaya davet ederekRus edebiyat klasiklerine ve e-kütüphaneye kolayca ulaşabileceklerini de söyledi.

Rusya Devlet Nükleer Şirketi Rosatom'un Ankara Temsilcisi Sergey Tamayev de konuşmasında Rosatom hakkında kısa bilgi vererek, MEPhI'nin bünyesindeki dünyanın en iyi üniversitelerinden birisi olduğunu hatırlattı. Tamayev, öğrencileri kutlayarak, "Rus kültürünü de yakından tanıyacaksınız. Rosatom'unda desteği daima yanınızda olacak" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Rusya Federasyonu İlker Sert Türkiye Moskova Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title