Haberler

Meksika'da Kaçırılan Öğrenciler

Devlet Başkanı Nieto'yu protesto eden binlerce kişi başkentte gösteri düzenledi.

Meksika'nın başkenti Meksiko'da binlerce kişi, iki aydan uzun bir süre önce ülkenin güneyindeki Guerrero eyaletinde kaçırılan 43 öğrencinin hala bulunamamasını protesto etmek için gösteri düzenledi.

Göstericiler, öğrencilerin bulunması için yeterli çaba harcamamakla suçladıkları Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto aleyhine slogan attılar.

İki yıl önce göreve geldiği günden bu yana popülaritesi önemli oranda düşen Nieto'nun istifasını isteyen göstericiler ile güvenlik güçleri arasında arbede çıktı. Öğrencilerin kaybolduğu Guerrero eyaletindeki protestolarda ise göstericiler bazı araçları ateşe verdi, dükkanların camlarını kırdı. Tijuana'da Devlet Başkanı Nieto'nun kuklasını yakıldı.

Guerrero'da 26 Eylül'de öğretmenlerin çalışma koşullarını protesto eden öğrenciler ile polis arasında çatışma çıkmıştı. Polisin öğrencileri taşıyan araçlara ateş açması sonucu 6 kişi yaşamını yitirmiş, 25 kişi yaralanmıştı. Çatışmaların ardından öğrenciler, son kez 27 Eylül'de kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından zorla araçlara bindirilirken görülmüştü.

Öğrencilerin bulunması için düzenlenen operasyonlar sırasında bölgede 11 toplu mezar bulunmuş ve mezarlardan yaklaşık 40 kişinin cesedi çıkarılmıştı. Yapılan testler, cesetlerin kayıp öğrencilere ait olmadığını ortaya çıkarmıştı. Iguala'nın eski Belediye Başkanı Jose Luis Abarca Velazquez ve çok sayıda yerel polis gözaltına alınmıştı.

Devlet Başkanı Nieto, dün on maddelik bir reform paketi açıklamıştı. Paket, yaklaşık bin 800 yerel polis memurunun yerine federal polislerin atanmasını da kapsıyor. Uyuşturucu kartelleriyle bağlantısı olan yerel yöneticilerin görevden alınması için de eyleme geçen Nieto'nun hafta içinde Iguala kentini ziyaret etmesi bekleniyor. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title