Haberler

Mega Projenin Parası Vatandaşın Cebinden Çıkacak

Güncelleme:

3. havalimanı projesi finansmanı imza töreninde, projenin Hazine desteği olmadan gerçekleştirileceğine vurgu yapıldı. Ancak proje için şimdi kamu kaynak sağlayacak.

İhale süreci başladığından beri kamuoyunun gündeminden düşmeyen 3. havalimanı projesi finansmanı imza töreninde, projenin Hazine desteği olmadan gerçekleştirileceğine vurgu yapıldı. Ancak projenin ilk aşaması için toplam 4.5 milyar Avro'luk finansmanın 3.5 milyar Avro'sunun kamu bankalarından sağlanması Hazine desteğine işaret ediyor.

HÜKÜMET TAM KADRO KATILDI

Çırağan Sarayı'nda düzenlenen imza törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Finansbank, ve Denizbank üst yöneticileriyle, ihaleyi kazanan Cengiz- Mapa-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu'nca kurulan İGA yetkilileriyle, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, AK Parti milletvekili Berat Albayrak, eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Lütfü Elvan da katıldı.

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, birinci etap yatırımları için Cumhuriyet tarihinin en büyük altyapı yatırımı finansman kredisinin, Hazine garantisi olmadan, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve özel bankalar Denizbank, Garanti Bankası ve Finansbank'tan sağlandığını söyledi.

KAMU VARSA GARANTİ VAR

Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez proje için alınan kredinin Hazine garantisi olmadığı dile getirilse de kamu bankalarının işin içine girmesinin direkt olmasa da Hazine garantisi anlamına geldiğini söyledi. Projenin Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle hayata geçirileceğine dikkat çeken Eğilmez, "Eskiden YİD'lere bu tür garanti verilmiyordu. Sistemin çalışıp çalışılmaması ile ilgili garanti veriliyordu. Eğer uçak inmezse devlet aradaki farkı veriyor, kullanımı garanti ediyordu. Örneğin 100 değil 80 yolcu taşınmışsa 20'yi Hazine karşılıyordu. Bu iyiydi. Eski bir Hazine çalışanı olarak bu değişmesin diye yıllarca uğraştık. Ancak geçen yıl yapılan değişiklikle alım değil borcun tümü garanti ediliyor. Eğer sistem işlemezse tabii Hazine garantisi ödeyecek" dedi. Eğilmez şöyle devam etti: "Çünkü kamu bankaları işin içinde. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) zaten kendi başına garanti edemez. O da Hazine'ye bağlı. Direkt Hazine garantisi verilmese bile kamu bankaları işin içine girdiğinde Hazine garantisi sağlanmış oluyor."

VATANDAŞIN CEBİNDEN

Dr. Ümit Akçay da kamu bankalarının payının direkt Hazine garantisi olsun diye yükseltildiğine dikkat çekti. Akçay, DHM'nin yurtdışı kredilere, Hazine'nin de kamu bankalarına garanti verdiğini söyledi. Akçay "Yolcu hedefine ulaşılmazsa kamu bankalarının zararını Hazine karşılayacak. Proji bazlı garanti verilmesi gerekmiyor. Özetle bu yatırımların bedeli yine vatandaşın cebinden çıkacak" dedi.

DAVUTOĞLU'NA GÖRE HAZİNE'YE YÜK GETİRMEYECEK

Başbakan Davutoğlu, üçüncü havalimanı için 10.2 milyar Avro'su yatırım, 22.1 milyar Avro'su kira bedeli olmak üzere toplam 32.3 milyar Avro'ya ulaşan bir özel sektör katkısı sağlandığını söyledi. Davutoğlu "Hazine'ye hiçbir yük gelmeden dünyanın en büyük projesi de gerçekleşmiş olacak" dedi. (Kaynak:Cumhuriyet)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Vakıflar Bankası Ahmet Davutoğlu Ziraat Bankası Halk Bankası Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (65)

Lacivert68Mobil-IOS:

Yiyin yiyin derken insanda Allah kokusu olur, adamlar karsiliginda devasa havaalani yapiyor. Beraberinde goturmeyecek ya.

23
0
yanıtYanıtla
YilmazMobil-IOS:

Devlet Garantisi olmadan Bankaya Para bile yatirmazlar Haber bak simdi Devlet Garantisi ni Vatandasin Cebinden Diyorlar !!

21
2
yanıtYanıtla
hakan:

bunlar koyun valla hatta koyun bile olamazlar devlet bankası tabiki destek sağlayacak sanki karşılıksız sağlıyor eskiden o bankalar kendi çalışanına maaş veremiyordu. zoruna gitti bunların beyinsizlerden ne beklersin illa eleştirecek çekemeyecekler

yanıt8
yanıt2
TRABZONLU:

ESKİDEN MİLLETİN CEBİNDEKİ PARAYI ALIP GAZETELERİ SATMAYAN CUMHURİYET SÖZCÜ GİBİ GAZETELERİN SAHİPLERİ VE ONLARIN PATRONLARININ CEBİNE AKTARIRLARDI ONLARDA ELLERİNDEKİ BASIN İLE HALKI PATRONLARININ İSTEDİKLERİ GİBİ YÖNLENDİRLERDİ ŞİMDİ BU PARALAR ÜLKEYE HİZMET İÇİN KULLANILIYOR AMA VATANDAŞIN CEBİNDEN ÇIKAN DA YOK YALAN GAZETELERİ İNSANLARI GAZLAMAYA ÇALIŞIYOR

17
4
yanıtYanıtla
maSTer:

şimdi hani diyorlar ya asgari ücret şu olsun, vergi düşsün benzin şu olsun cart olsun curt olsun. Ya hu gelir kaynakları üretmeden bunları istiyorsunuz. hani düşünüyorumda siz ne kullanıyorsunuz aaaa PArdon ya siz alkollüydünüz dimi sarhoş ağzıyla konuşuyordunuz pardon

16
2
yanıtYanıtla
Byy:

HELAL OLSUN, YETERKİ CEBİMİZDEN ÇIKAN PARALAR ÜLKEMİZ İÇİN BÖYLE YERLERDE KULLANSIN, HABERİN BAŞLIĞI GÜZEL ALGI OPERASYONU AMA ARTIK VATANDAŞ YEMİYOR. . .

12
6
yanıtYanıtla
he he bizde yedik...:

Yemişe benziyorsun yoruma bakarsak.

yanıt2
yanıt0
58Mobil-ANDROID:

ya sizde malıkmı var ya bu yapılan yatırımların parası gökden zembillemi gelcek biraz mantıklı konusun ya tabı bızden cıkacak vergiyi veriyosun yatırımı alyorsun hepsı bu

18
0
yanıtYanıtla
ANALİZ:

VER BABAM VER. FAKİRLEŞEN HALK BİR GÜN SİZE PATLAYACAK.

6
11
yanıtYanıtla
serdarMobil-ANDROID:

benden kessinler raziyim arkadaş

12
5
yanıtYanıtla
Tüm 65 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title