Haberler

"TBMM Başkanının Kadın Olmasını Arzu Ederim"

Güncelleme:

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, kendisinin 25. TBMM Başkanı olduğunu belirterek, "26. Meclis Başkanı'nın bir kadın olmasını arzu ederim." dedi.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, kendisinin 25. TBMM Başkanı olduğunu belirterek, "26. Meclis Başkanı'nın bir kadın olmasını arzu ederim" dedi.

Meclis'te, Türkiye'de Cinsiyet Eşitliğine Yönelik Elverişli Ortamın Teşvik Edilmesi TBMM Ortak Programı kapanış konuşmaları yapıldı. Toplantıya; Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon üyeleri, milletvekilleri ve BM temsilcileri katıldı.

Törende konuşan Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'te kurulan Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun üç yılda algılama konusunda önemli işlere imza attığını kaydetti. Meclis'in asli görevinin yasama ve denetim olduğuna dikkat çeken Meclis Başkanı, ancak farkındalık olunması gereken birçok konuya da ev sahipliği yaptığını vurguladı. Meclis olarak, bazı aktivitelere katılma ve destek vermeye çalıştıklarının altını çizen Çiçek şöyle dedi:

"Araştırma komisyonları olarak da bunları vermeye çalışıyoruz. Bunlardan biri de Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği komisyonu. 3 yıllık süren bir program bu. Konuları Türkiye'nin gündemine taşıdı. Ankara'nın dışına taşıdı. Türkiye bir taraftan toplumsal talep bir taraftan da AB talepli çok önemli yasal düzenlemeler yaptı. Bu düzenlemeler yaptı. Bu düzenlemeler olmasaydı hedefleri yakalamak kolay olmayacaktı. Araştırma komisyonları da bu bakımdan yol gösterici olmuştur. Kadın- Erkek Fırsat Eşitliği komisyonu da yaptığı çalışmalar ile bazı yasal düzenlemelerin çıkarılmasında yol gösterici oldu."

-KADINA ŞİDDET HALA YAKICI BİR SORUN-

Türkiye'de hala kadına uygulanan şiddetin yakıcı bir sorun olduğunu belirten Meclis Başkanı, "Kadına yönelik şiddet insanlık dışı bir olaydır. Kadına şiddet Türkiye'nin önünde önemli sorunlarından biridir" diye konuştu.

Bazı sorunların çözümü için toplumsal bir seferberliğe ihtiyaç olduğunu vurgulayan Cemil Çiçek, "Ne yazık ki, toplum olarak sorunları çatışma kültürü olarak tartışıyoruz. Kadın erkek eşitsizliğinin bir fırsat eşitsizliği olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu sorunu ele alırken bir çatışma kültürü içeresinde ele almak tartışmak soruna çözüm getirmez. Onun için sorunları daha barışçıl bir yolla çözmek gerekir. Meclis olarak elimizden gelen her desteği vermeye hazırız" diye konuştu.

26.TBMM BAŞKANI KADIN OLSUN İSTERİM-

Cemil Çiçek, kadın-erkek fırsat eşitliği konularına çözüm arandığı bir dönemde çok samimi olarak 26. Meclis başkanının bir kadın olmasını arzu ettiğini dile getirdi. Çiçek, "Biz kadın-erkek fırsat eşitliği konusunu çok önemsiyoruz. Çok samimi söylüyorum. Ben 25. Meclis Başkanıyım. 26. Meclis başkanının bir kadın olmasını arzu ederim" dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da Türkiye'de çalışan kadın oranlarının hala düşük olduğuna dikkat çekerek, Bakanlık olarak bu konuda önemli çalışmalar yaptıklarını anlattı. TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun 3 yıllık bir sürede çok başarılı bir performans ortaya koyduğunu belirten Yılmaz, "Türkiye'nin büyük ve iddialı hedefleri var. Türkiye'de hala çalışan kadın oranı çok düşük. Bunu artırmak gerekir. Demokrasi hepimiz için önemli ama kadınlarımız için daha önemli" diye konuştu.

Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül'de, 3 yıllık süre içerisinde komisyonun çalışmalarını anlattı.

Toplantıda ayrıca; BM Türkiye Mukim Koordinatörü ve UNDP Türkiye MUKİM Temsilcisi Kemal Malhotra ve Program Destek Bölümü Direktörü Gülden Türköz de bir konuşma yaptılar.

Kaynak: ANKA / Güncel

Cevdet Yılmaz Osman Güneş Cemil Çiçek Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title